De keerzijde van de anticonceptiepil

In 1962 werd de anticonceptiepil geïntroduceerd aan de wereld. Voor veel vrouwen betekende dit seksuele vrijheid, omdat je seks kon hebben voor de lol en niet gelijk een baby hoefde te baren. Maar afgezien van deze mooie uitvinding, zijn er nog veel vraagtekens te zetten bij de bijwerkingen van de pil. Ik vraag me persoonlijk af of er niet te veel nadelen zijn.

Toen ik 16 was, ging ik naar de dokter omdat ik last had van extreme menstruatie. Ik had erg veel bloedverlies en kon van de buikpijn soms niet naar school. De huisarts vertelde me dat ik misschien aan de pil moest beginnen. Mijn moeder was argwanend, omdat ze bang was dat ik onvruchtbaar kon worden en ik hierdoor sneller zou beginnen aan seksuele relaties. De laatste reden was voor mij niet het geval – en de dokter legde mijn moeder uit dat meerdere studies onvruchtbaarheid door de anticonceptiepil ontkrachten.

Uiteindelijk ben ik toch begonnen aan de pil. Dit resulteerde tot bloedverlies van bijna twee maanden. Ik voelde me zwak en was ineens niet meer zo vrolijk. Toen ik naar de dokter ging, vertelde hij me dat je lichaam de eerste drie maanden moet wennen. Ik vond dat oké, maar helaas heb ik wel bloedarmoede gekregen van de periode dat ik lang bloedde. Uiteindelijk was het bloeden gestopt, maar ik kreeg toch vaker last van hevige steken in mijn buik. En dat was nou net de reden dat ik was begonnen aan de pil. Na anderhalf jaar gedoe, ben ik dus weer mee gestopt.

Toen ik 18 was, kreeg ik een relatie met een jongen. Tja, condooms zijn duur en de mannenpil is nog niet op de markt, dus dan wordt (vaak) verwacht dat de vrouw maatregelen treft. Dit heb ik dan ook gedaan, maar ik vroeg de dokter wel om de pil met de minste hormonen. Het eerste halfjaar verliep eigenlijk wel goed. Het ging zoals het hoorde te gaan. Maar na zes maanden merkte ik toch dat ik veel schommelde in mijn emoties. Mijn libido zakte bijvoorbeeld van torenhoog helemaal naar beneden. Toen ging ik de bijwerkingen lezen en schrok ik: het was een heel boekwerk.

Ik ging polshoogte nemen bij andere vriendinnen en zij hadden allemaal wel een bepaalde bijwerking. Ik vraag me af of dit normaal is. De pil is op papier namelijk een perfect idee voor vrouwen die last hebben van extreme menstruatie en/of vrouwen die seks willen zonder zwanger te raken. Maar toch vraag ik mij af of dit product niet zorgt voor te veel problemen in het vrouwelijk lichaam. Natuurlijk is iedereens lichaam anders, dus iemand kan dit lezen en totaal niet relateren. Daarom moet je zelf op onderzoek uitgaan en kijken waar jouw lichaam zich het best bij voelt.

 

 

 

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?