De keerzijde van de anticonceptiepil

-

In 1962 werd de anticonceptiepil geïntroduceerd aan de wereld. Voor veel vrouwen betekende dit seksuele vrijheid, omdat je seks kon hebben voor de lol en niet gelijk een baby hoefde te baren. Maar afgezien van deze mooie uitvinding, zijn er nog veel vraagtekens te zetten bij de bijwerkingen van de pil. Ik vraag me persoonlijk af of er niet te veel nadelen zijn.

Toen ik 16 was, ging ik naar de dokter omdat ik last had van extreme menstruatie. Ik had erg veel bloedverlies en kon van de buikpijn soms niet naar school. De huisarts vertelde me dat ik misschien aan de pil moest beginnen. Mijn moeder was argwanend, omdat ze bang was dat ik onvruchtbaar kon worden en ik hierdoor sneller zou beginnen aan seksuele relaties. De laatste reden was voor mij niet het geval – en de dokter legde mijn moeder uit dat meerdere studies onvruchtbaarheid door de anticonceptiepil ontkrachten.

Uiteindelijk ben ik toch begonnen aan de pil. Dit resulteerde tot bloedverlies van bijna twee maanden. Ik voelde me zwak en was ineens niet meer zo vrolijk. Toen ik naar de dokter ging, vertelde hij me dat je lichaam de eerste drie maanden moet wennen. Ik vond dat oké, maar helaas heb ik wel bloedarmoede gekregen van de periode dat ik lang bloedde. Uiteindelijk was het bloeden gestopt, maar ik kreeg toch vaker last van hevige steken in mijn buik. En dat was nou net de reden dat ik was begonnen aan de pil. Na anderhalf jaar gedoe, ben ik dus weer mee gestopt.

Toen ik 18 was, kreeg ik een relatie met een jongen. Tja, condooms zijn duur en de mannenpil is nog niet op de markt, dus dan wordt (vaak) verwacht dat de vrouw maatregelen treft. Dit heb ik dan ook gedaan, maar ik vroeg de dokter wel om de pil met de minste hormonen. Het eerste halfjaar verliep eigenlijk wel goed. Het ging zoals het hoorde te gaan. Maar na zes maanden merkte ik toch dat ik veel schommelde in mijn emoties. Mijn libido zakte bijvoorbeeld van torenhoog helemaal naar beneden. Toen ging ik de bijwerkingen lezen en schrok ik: het was een heel boekwerk.

Ik ging polshoogte nemen bij andere vriendinnen en zij hadden allemaal wel een bepaalde bijwerking. Ik vraag me af of dit normaal is. De pil is op papier namelijk een perfect idee voor vrouwen die last hebben van extreme menstruatie en/of vrouwen die seks willen zonder zwanger te raken. Maar toch vraag ik mij af of dit product niet zorgt voor te veel problemen in het vrouwelijk lichaam. Natuurlijk is iedereens lichaam anders, dus iemand kan dit lezen en totaal niet relateren. Daarom moet je zelf op onderzoek uitgaan en kijken waar jouw lichaam zich het best bij voelt.

 

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish