‘De kunst die ik maak, is alles wat ik zou willen zeggen zonder woorden nodig te hebben’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze stagiaire en kunstenares Fela Walvisch!

Fela Walvisch

Wat doet kunst met jou?
“Het klinkt cliché, maar kunst is mijn leven. Het is mijn verleden, heden en toekomst. Ik heb altijd getekend, muziek gemaakt, toneel gespeeld en wist altijd al dat ik later kunstenares wilde worden. Me aanmelden voor de kunstacademie was dan ook een niet meer dan logische keuze. Sindsdien is mijn kijk op kunst wel veranderd, omdat ik naast iets voelen door het werk, ook meteen heel veel weet over de kunst waar ik naar kijk. Ik moet zeggen dat ik nu ik niet meer naar het museum of een concert kan gaan, ik me pas besef hoeveel kunst met me doet en vooral hoe erg ik het nodig heb. De kunst die ik maak, is alles wat ik zou willen zeggen zonder woorden nodig te hebben. Andermans kunst doet me tot inzichten komen, loslaten en verdwijnen in een andere wereld.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Mijn ouders namen me vaak mee naar musea en ik kan me er veel nog van herinneren. Iets wat me nog heel goed bijstaat, was dat ik met mijn voet in het verband – ik was in een Barbie pick-up gaan staan – in een buggy naar een heel groot schilderij van Jan Wolkers in het Kruller Möller museum keek.
Muziek heeft ook altijd heel veel indruk op me gemaakt en ik was op jonge leeftijd al fan van heel uiteenlopende artiesten. Zo heb ik toen ik 12 was (vraag me niet hoe) een enorme Elvis-obsessie gehad. Nu is mijn favoriete artiest David Byrne, de zanger van Talking Heads. Het is het heel erg waard zijn shows te bekijken, ze zijn fantastisch!”

Fela in de beeldentuin

Wat is je favoriete kunstwerk?
“Mijn favoriete kunstwerk is een beeldentuin in haar geheel. Het is il Giardino dei Tarocchi van Niki de Saint Phalle. Het is een beeldentuin in Toscane met 22 grote sculpturen die de Tarot kaarten afbeelden. Ik was er toen ik vijf jaar oud was en ik heb sindsdien nooit meer zoiets prachtigs gezien. Niki was een Franse kunstenares die vooral bekend is door haar Nana’s, kleurrijke sculpturen van rondborstige vrouw figuren. De Tarot tuin maakte ze samen met haar man Jean Tinguely; en tijdens het bouwen sliep de kunstenares in één van de borsten van de grootste sculptuur. Haar bed staat er nog steeds, middenin een zilveren spiegel kamer. De samenwerking van de kunstenaars is iets dat ik altijd heb bewonderd. Beiden behielden ze heel sterk hun eigen, totaal tegenovergestelde stijl. Haar sculpturen vol, kleurrijk en speels, en die van hem kaal, uitgedacht en kinetisch. Destijds maakten de speelse, felgekleurde en glitterende mozaïekbeelden van de Saint Phalle zoveel indruk dat ik het nooit meer ben vergeten. Ik weet zelfs nog hoe het er rook. De beelden van Tinguely vond ik trouwens maar eng, ze waren vrij ongezellig en ze piepten naar. Nu heb ik heel veel liefde voor beide.”

Wil je meer zien, weten en horen van Fela Walvisch? Volg haar dan op Instagram en bekijk hier onze collab-shirts!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?