‘De kunst die ik maak, is alles wat ik zou willen zeggen zonder woorden nodig te hebben’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze stagiaire en kunstenares Fela Walvisch!

Fela Walvisch

Wat doet kunst met jou?
“Het klinkt cliché, maar kunst is mijn leven. Het is mijn verleden, heden en toekomst. Ik heb altijd getekend, muziek gemaakt, toneel gespeeld en wist altijd al dat ik later kunstenares wilde worden. Me aanmelden voor de kunstacademie was dan ook een niet meer dan logische keuze. Sindsdien is mijn kijk op kunst wel veranderd, omdat ik naast iets voelen door het werk, ook meteen heel veel weet over de kunst waar ik naar kijk. Ik moet zeggen dat ik nu ik niet meer naar het museum of een concert kan gaan, ik me pas besef hoeveel kunst met me doet en vooral hoe erg ik het nodig heb. De kunst die ik maak, is alles wat ik zou willen zeggen zonder woorden nodig te hebben. Andermans kunst doet me tot inzichten komen, loslaten en verdwijnen in een andere wereld.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Mijn ouders namen me vaak mee naar musea en ik kan me er veel nog van herinneren. Iets wat me nog heel goed bijstaat, was dat ik met mijn voet in het verband – ik was in een Barbie pick-up gaan staan – in een buggy naar een heel groot schilderij van Jan Wolkers in het Kruller Möller museum keek.
Muziek heeft ook altijd heel veel indruk op me gemaakt en ik was op jonge leeftijd al fan van heel uiteenlopende artiesten. Zo heb ik toen ik 12 was (vraag me niet hoe) een enorme Elvis-obsessie gehad. Nu is mijn favoriete artiest David Byrne, de zanger van Talking Heads. Het is het heel erg waard zijn shows te bekijken, ze zijn fantastisch!”

Fela in de beeldentuin

Wat is je favoriete kunstwerk?
“Mijn favoriete kunstwerk is een beeldentuin in haar geheel. Het is il Giardino dei Tarocchi van Niki de Saint Phalle. Het is een beeldentuin in Toscane met 22 grote sculpturen die de Tarot kaarten afbeelden. Ik was er toen ik vijf jaar oud was en ik heb sindsdien nooit meer zoiets prachtigs gezien. Niki was een Franse kunstenares die vooral bekend is door haar Nana’s, kleurrijke sculpturen van rondborstige vrouw figuren. De Tarot tuin maakte ze samen met haar man Jean Tinguely; en tijdens het bouwen sliep de kunstenares in één van de borsten van de grootste sculptuur. Haar bed staat er nog steeds, middenin een zilveren spiegel kamer. De samenwerking van de kunstenaars is iets dat ik altijd heb bewonderd. Beiden behielden ze heel sterk hun eigen, totaal tegenovergestelde stijl. Haar sculpturen vol, kleurrijk en speels, en die van hem kaal, uitgedacht en kinetisch. Destijds maakten de speelse, felgekleurde en glitterende mozaïekbeelden van de Saint Phalle zoveel indruk dat ik het nooit meer ben vergeten. Ik weet zelfs nog hoe het er rook. De beelden van Tinguely vond ik trouwens maar eng, ze waren vrij ongezellig en ze piepten naar. Nu heb ik heel veel liefde voor beide.”

Wil je meer zien, weten en horen van Fela Walvisch? Volg haar dan op Instagram en bekijk hier onze collab-shirts!

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?