‘De kunstwereld is niet voor mij gemaakt, het is niet veilig’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met fotograaf, regisseur en stylist JeanPaul Paula.

Wat betekent kunst voor jou?

“Voor mij is het belangrijk dat kunst een emotionele, diepere betekenis heeft. De waarde van de kunst kan om hoog gaan als het werk of de kunstenaar een verhaal te vertellen heeft.
Een goed voorbeeld hiervan is Frida Kahlo, die ondanks haar lichamelijke beperkingen en haar status als vrouw in die tijd zichzelf heeft bewezen als een gedenkwaardig kunstenaar.

Ook kun je met kunst een boodschap vertellen. Wat wel of niet getoond wordt in musea, geeft een signaal af. Wat kunst is, wordt nu nog vaak bepaald door de witte man, maar ik herken me daar meestal niet in.”

Waarom is kunst zo belangrijk?

“Kunst is één van de laatste mogelijkheden waarmee je een tegengeluid kunt geven zonder je te hoeven uiten op een politiekcorrecte manier. Kunst kan iets bevragen of iets naar voren brengen – en zodra de kunstenaar diens emotie en belangstelling erin verwerkt, wordt dit overgebracht naar het publiek. Het kan iets teweeg brengen of gevoelens oprakelen. Door deze vorm van uiting worden er op verschillende kritische manieren naar de wereld gekeken.”

Wie inspireert jou?

“Op dit moment is dat een combinatie van onder andere anime en fotografen als Liz Johnson Artur. Liz is een zwarte vrouw die zich in deze wereld probeert te bewegen. In haar werk toont ze een interessante interpretatie van zwarte mensen die in Europa leven in deze tijd.”

Wanneer werd het voor jou duidelijk dat je in de kunstwereld wilde werken?

“Niet! Het is niet voor mij gemaakt, het is niet veilig. Ik kijk abstract en van een afstand naar de kunstwereld en voel niet de behoefte om ergens aan mee te doen. Ik vind het leuk om met mijn eigen werk bezig te zijn en dat te tonen, maar ik zie de kunstwereld niet als een instelling die mij toelaat. De tot nu toe nog witte cultuur die er overheerst, is voor mij en mijn werk geen veilige plek.
Het medium dat ik gebruik kan een onderdeel zijn van die wereld, maar omdat ik daar los van sta, bepaal ik waar ik het exposeer en wie het te zien krijgt.”

Hoe zal de kunstwereld moeten veranderen om het een veilige plek te maken voor iedereen?

“In eerste instantie zou het voor mij veiliger worden als ik mijn werk kon presenteren bij mensen die lijken op mij. Natuurlijk is er al een verandering gaande, steeds meer mensen zoals ik krijgen een podium. Er is meer representatie en diversiteit – en juist dat is zo belangrijk om het een veilige plek te maken. Ik ben niet de eerste en laatste die me bezighoudt met dit onderwerp en ik hoop dat ik een inspiratie kan zijn voor de volgende generatie, net zoals de generatie voor mij dat voor mij is geweest.”

 

Wil je meer weten over JeanPaul Paula? Volg hem dan op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish