De mentale marteling genaamd ‘yoga’

De yogastudio behalen geeft me het gevoel heel wat te hebben bereikt. Net iets te trots loop ik naar binnen. Het meisje achter de balie kijkt me verrast aan, waardoor bij mij de twijfel toe slaat. Ik ben toch niet te laat?! “Oeh ja de les is eigenlijk al begonnen”.

Ik schrik van mezelf, want nog voor ze de zin heeft afgemaakt, voel ik me opgelucht. Veel te opgelucht. Terwijl zíj moeite doet om mij de les in te krijgen, heb ík me er lang bij neergelegd. In mijn hoofd bedenk ik wat ik met de gewonnen tijd ga doen. Maar het moge duidelijk zijn dat niet iedereen zich zo snel gewonnen geeft.

Gehaast loop ik achter haar aan. Als een debiel trek ik mijn jas en trui uit en gooi ik mijn sleutels en andere spullen in de gang. Het is haar gelukt; de deur gaat open en mijn yogales gaat echt beginnen.

Zodra ik de zaal binnen stap, besef ik me dat ik letterlijk geen idee heb voor welke les ik mij heb ingeschreven. Stiekem hoop ik op een ying-lesje. Lekker lang in 1 houding. Niet te actief. Maar goed, ik weet inmiddels dat de dingen niet zo makkelijk gaan. Inderdaad, dit heeft meer iets weg van een strong flow core killing work out.

Oh mijn god wat gaat dit stroef. En wat is het hier warm. Gretig grijp ik naar mijn fles knullige bidon. Half leeg. Lekker dan. Ik draai de fles open en neem een grote slok. Gadverdamme wat smaakt dit vies. Hoe lang stond dit flesje al naast mijn bed?! De les is nog maar net begonnen en ik sta al weer tien nul achter.

Kramp, verzuring en pijn wisselen elkaar in razend tempo af. Ik voel me oud, stijf en totaal niet gemotiveerd. Elke houding kost me moeite en mijn focus is ver te zoeken. Gedachten vliegen voorbij. Zal ik mijn water bijvullen. Stoppen en weg gaan. Nee dat kan echt niet. Maar dit kan ook niet. Hoe moet ik verder. Waarom is dit zo zwaar. Die verzuring. Het houdt niet op. Hoe lang nog?  Waarom hangt hier geen klok? Dorst. Gigantische dorst. Toch maar een slok? Kan je ziek worden van oud water? Vermoeid kijk ik om me heen, maar niemand lijkt met dezelfde innerlijke strijd bezig te zijn. 40 minuten lang wordt ik in elkaar geslagen door mijn eigen gedachten. Een mentale marteling.

Ik strompel de zaal uit, pak mijn spullen van de grond en loop langs de balie waar het aardige meisje vriendelijk naar me lacht: “Blij dat je toch nog binnen bent gekomen?” Je hebt geen idee.

Eenmaal op de fiets ben ik blij dat ik eindelijk even tot mezelf kan komen. In totale vrede en mentale rust fiets ik naar huis. Ah heerlijk even niks aan mijn hoofd.

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?