De neiging om elkaar af te troeven lijkt steeds vaker de orde van de dag

-

Hongerig zijn we. We zijn hongerig naar een sneller, beter, mooier, rijker leven. Ambitie drijft ons ertoe het onderste uit de pot te halen and then some. De jonge vrouw anno 2019 heeft haar zaken op rij, in ieder geval voor zover de buitenwereld dat dan kan zien. Een uitdagende, het liefst duurzame baan, een sportieve hobby, mega cultureel, belezen èn bereisd, de beste vriendinnen en een lekker liefdesleven. En toch willen we meer. Hoe komt dat nou toch?                                                                                         
Lifestyle is booming business en door in virtueel gesprek met elkaar te gaan via grams en snaps is vergelijken met de buren ineens een gesponsorde aangelegenheid geworden. De waarde van je leven lijkt meetbaar te zijn geworden via het waardeoordeel van vreemden. Bovendien kom jij in een jaar nauwelijks aan het aantal terrasjes toe als vriendin X in een maand. Weet de rest het dan zo goed en heeft vriendin X het dan ook daadwerkelijk leuker? Redelijkerwijs kunnen we denk ik wel stellen dat dit niet opgaat, maar waarom steekt het wel even, wanneer ze ook nog op vakantie gaat volgende week?

De neiging om elkaar af te troeven lijkt steeds vaker de orde van de dag. In tegenstelling tot een hechte community waarin we elkaars grootste supporters zijn worden we langzaamaan elkaars concurrentes. Zo ontwikkelen we de mind-set dat alles sneller, beter, mooier en rijker moet – dan zij.

Door altijd omhoog te kijken, door je te vergelijken met degene die het (op dat moment) beter heeft dan jij vergeet je hoever jij al bent. Ga eens na wat jij het afgelopen jaar bereikt hebt en wat je voor moois hebt meegemaakt. Bedenk ook eens wie het minder heeft en wees dankbaar dat jij al een stukje verder bent. En zie in dat wat jij bent en wat jij hebt genoeg is.

Natuurlijk blijven we groeien en ons ontwikkelen, maar we vergeten nogal eens om stil te staan bij het nu. Wanneer je je richt op anderen en op wat zij wel hebben, maar jij nog niet, passeer je je eigen leven en is het moment voorbij voordat je er erg in hebt. Laat die tunnelvisie naar boven schieten, probeer te genieten van de ride, en bedenk dat het ook niet allemaal in een keer hoeft.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish