De paarse vlinder

Een vlinder betekent voor mij vrijheid en rust. Hoe het danst in de lucht, opzoek naar bloemen. Het zet altijd een glimlach op mijn gezicht. Een vlinder staat voor de slag waar ik zo goed in ben als ik in het water lig. De kracht die het mij brengt, de snelheid die ik ermee bereik. Maar de vlinder staat ook voor jou, de beste vriend die ik ben kwijtgeraakt.

Je bracht dezelfde rust en vrijheid als die ene vlinder. Zelfs toen ik je nog maar een week kende was het alsof je al jaren in mijn leven was. Je was zo makkelijk met woorden en zo sterk ook. Je wist waar je het over had. Je leek me zo gelukkig, zo blij en zo luchtig. Bij jou kon ik al mijn zorgen laten gaan en eindelijk over de goede dingen in het leven praten.

De paarse kleur van die ene vlinder associeer ik nog steeds met jou, zelfs na vier jaar complete stilte. Ik weet nog zo goed hoe jij de kleur uitlegde. Je zag het als dat kleine lichtje in een hele donkere kamer. Alles was donker in jouw ogen, behalve dat klein, paarse stipje. Een paarse vlinder, de perfecte beschrijving onder een foto van jou.

Ik hield je hand zo stevig vast, al was het door een computerscherm. Als we vlinders waren hadden we naar elkaar toe kunnen vliegen. Misschien had ik dan wel iets voor je kunnen doen toen het zwaar begon te worden. En zelfs toen het zwaarder werd bleef je zo rustig als die ene, paarse vlinder. Zo kwam je in ieder geval over op mijn beeldscherm.

Het was een hete zomerdag toen er een paarse vlinder langs me vloog. Ik had een kleine wandeling nodig, het was binnen te heet. Ik had mijn telefoon in mijn hand, wachtend op een bericht. Een bericht van jou. Het deed me dan ook meteen pijn toen ik de eerste woorden las van het bericht dat ik binnen kreeg. Het was je zusje. Jij was niet meer degene die contact zocht.

Ik zou willen dat ik aandacht had geschonken aan de paarse vlinder die langs me vloog. Misschien had ik je dan nu nog steeds vast, misschien wachtte ik nu dan nog steeds op een bericht van jou. Alleen dit keer zou jij ook degene zijn die een bericht stuurt. Nu moest ik toekijken hoe de paarse vlinder zomaar ineens stopte met vliegen, zonder enige waarschuwing. Die paarse vlinder was jij. Ik had je willen vangen, ervoor zorgen dat je de grond niet zou raken. Maar ik was te laat. Nu ben je niks meer dan de vlinder op mijn pols.

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?