De perfecte outfit om aangifte van #metoo te doen…

Weet jij ook nooit wat je aan moet naar het politiebureau en sta je uren voor je kledingkast? Voel je je onzeker over je looks als je moet uitleggen waar je bent aangeraakt? Stop met zoeken, wij hebben de do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet (ingekleed met onderzoeksdata en nieuws).

Do’s

  • Kleed je vrouwelijk. Vrouw-zijn is namelijk de grootste oorzaak van je ongelukkige voorval. “Wereldwijd lopen vrouwen van vijftien tot vierentwintig jaar oud een grotere kans gedood of verminkt te worden door mannelijk geweld dan door kanker, malaria, oorlog en verkeersongevallen bij elkaar,” schrijft Nicholas D. Kristof in zijn onderzoek (o.a. te lezen in ‘Men explain things to me’ van Rebecca Solnit).
  • Kleed je alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat. Professionaliteit geeft aan dat je het meent. Wie weet word je zelfs serieus genomen! In Amerika zit slechts drie procent van verkrachters een straf uit voor hun daad (lees hier meer over Amerikaanse statistieken). In Nederland is er helaas geen data over.

Don’ts

  • Het bovenste knoopje van je blouse open laten. Stel je voor. Eén van de weinige Japanse vrouwen die tijdens #metoo naar buiten trad over haar verkrachting, Shiori Ito, werd op social media rechtgezet nadat ze een knoopje van haar blouse had opengelaten. “On social media, people said leaving the top buttons of my shirt undone undermined my credibility or explained why I was raped.”
    Go Japan…
  • Draag geen korte rokje. Onlangs gaf de verkrachter en moordenaar van Britse Diplomate Rebecca Dykes aan als verdediging dat hij het wel moest doen omdat ze “knap was en een kort rokje droeg.” Tja, en als hij het zegt. Zijn uitspraak werd uitgebreid vermeld in de Engelse en Nederlandse media.
  • Ook een pyjama, Wonderwoman T-shirt of rode trui zijn uit den boze. In België is er een leerzame expositie over wat vrouwen droegen op de dag dat ze verkracht werden. Op de foto’s zie je genoemde kledingstukken.

Achtergrond
Toen ik aangifte van aanranding moest doen, heb ik een record verbroken: nooit eerder stond ik zo lang voor mijn kledingkast. Uiteindelijk werd mijn angst om beoordeeld te worden op mijn uiterlijk werkelijkheid. De agent vroeg me wat voor kleding ik aan had gehad. Het verkeerd beantwoorden van die vraag leek me te kunnen veranderen in een dader in plaats van slachtoffer. Uit mijn omgeving kreeg ik regelmatig dezelfde vraag. Het is een vraag die we niet moeten stellen. Het is een vraag die suggereert dat de wereld ‘goed’ is en ik iets verkeerd moet hebben gedaan om de aanranding te verdienen. Laten we reageren op basis van feiten (do!) en niet op de uiterlijke kenmerken van een vrouw in kwestie (don’t!).

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?