‘De producer vond mijn huilmoment zo gaaf dat hij het in de opname heeft laten zitten’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met muzikant en student aan het Conservatorium in Utrecht, Fenne Frank.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst is voor mij een uitlaatklep. Het helpt mij emoties te uiten en mijn hoofd leeg te maken.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Als klein kind ging ik met mijn moeder mee naar de muziekopnames van Harmless, het bandje van mijn moeder. Toen ze pauze hadden, viel ik over een snoer en moest ik huilen. De microfoons stonden nog aan en de opname was door blijven lopen. De titel van het nummer is Fear of life. De producer vond mijn huilmoment zo gaaf dat hij het in de opname heeft laten zitten. Dat is één van de eerste momenten geweest waarop ik in aanraking kwam met muziek.”

Wanneer wist je dat je je in de muziekwereld wilde begeven?
“Ik was 13 toen ik begon met het schrijven van mijn teksten. Ik richtte een bandje op en wist dat ik later naar het Utrechts Conservatorium wilde, waar ik nu ook echt studeer. Misschien klinkt het heel cliché, maar muziek maken, spelen en schrijven is mijn leven. Ik adem 24/7 muziek in. Ik luister onderweg naar Spotify, ga naar concerten, speel live en denk na over muziek.”

Heb je een favoriet kunstwerk?
“Ik heb zoveel favoriete nummers en artiesten dat het haast niet meer een favoriet kan zijn. Ik luister veel naar Lianne la Havas, Stevie Wonder, Sarah Walk en Jordan Mackampa.Hun teksten vind ik erg mooi en kwetsbaar geschreven. Zij zijn de inspiratiebronnen voor het schrijven van mijn eigen nummers en teksten, omdat ze zeggen waar het op staat. In die zin helpen ze mij met het uiten van mijn emoties. Dat zou ik ook graag willen betekenen voor anderen.

Maar ik houd ook van de abstracte kunstwerken die ik soms in een museum zie. Er is zo’n kunstwerk waarbij je een ruimte instapt vol met spiegels en hangende lichtjes. Zoiets is zo simpel, maar zo cool. Iedereen had het kunnen bedenken, maar dat deden ze niet.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?
“Van alles eigenlijk, maar heel kort door de bocht: het leven. Vrienden die ergens mee zitten, zelfvertrouwen, de stad en gesprekken die laat in de avond plaatsvinden.”

Benieuwd naar Fenne’s muziek? Beluister haar album ‘Connection’ hier!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?