‘De producer vond mijn huilmoment zo gaaf dat hij het in de opname heeft laten zitten’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met muzikant en student aan het Conservatorium in Utrecht, Fenne Frank.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst is voor mij een uitlaatklep. Het helpt mij emoties te uiten en mijn hoofd leeg te maken.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Als klein kind ging ik met mijn moeder mee naar de muziekopnames van Harmless, het bandje van mijn moeder. Toen ze pauze hadden, viel ik over een snoer en moest ik huilen. De microfoons stonden nog aan en de opname was door blijven lopen. De titel van het nummer is Fear of life. De producer vond mijn huilmoment zo gaaf dat hij het in de opname heeft laten zitten. Dat is één van de eerste momenten geweest waarop ik in aanraking kwam met muziek.”

Wanneer wist je dat je je in de muziekwereld wilde begeven?
“Ik was 13 toen ik begon met het schrijven van mijn teksten. Ik richtte een bandje op en wist dat ik later naar het Utrechts Conservatorium wilde, waar ik nu ook echt studeer. Misschien klinkt het heel cliché, maar muziek maken, spelen en schrijven is mijn leven. Ik adem 24/7 muziek in. Ik luister onderweg naar Spotify, ga naar concerten, speel live en denk na over muziek.”

Heb je een favoriet kunstwerk?
“Ik heb zoveel favoriete nummers en artiesten dat het haast niet meer een favoriet kan zijn. Ik luister veel naar Lianne la Havas, Stevie Wonder, Sarah Walk en Jordan Mackampa.Hun teksten vind ik erg mooi en kwetsbaar geschreven. Zij zijn de inspiratiebronnen voor het schrijven van mijn eigen nummers en teksten, omdat ze zeggen waar het op staat. In die zin helpen ze mij met het uiten van mijn emoties. Dat zou ik ook graag willen betekenen voor anderen.

Maar ik houd ook van de abstracte kunstwerken die ik soms in een museum zie. Er is zo’n kunstwerk waarbij je een ruimte instapt vol met spiegels en hangende lichtjes. Zoiets is zo simpel, maar zo cool. Iedereen had het kunnen bedenken, maar dat deden ze niet.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?
“Van alles eigenlijk, maar heel kort door de bocht: het leven. Vrienden die ergens mee zitten, zelfvertrouwen, de stad en gesprekken die laat in de avond plaatsvinden.”

Benieuwd naar Fenne’s muziek? Beluister haar album ‘Connection’ hier!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?