‘De producer vond mijn huilmoment zo gaaf dat hij het in de opname heeft laten zitten’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met muzikant en student aan het Conservatorium in Utrecht, Fenne Frank.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst is voor mij een uitlaatklep. Het helpt mij emoties te uiten en mijn hoofd leeg te maken.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Als klein kind ging ik met mijn moeder mee naar de muziekopnames van Harmless, het bandje van mijn moeder. Toen ze pauze hadden, viel ik over een snoer en moest ik huilen. De microfoons stonden nog aan en de opname was door blijven lopen. De titel van het nummer is Fear of life. De producer vond mijn huilmoment zo gaaf dat hij het in de opname heeft laten zitten. Dat is één van de eerste momenten geweest waarop ik in aanraking kwam met muziek.”

Wanneer wist je dat je je in de muziekwereld wilde begeven?
“Ik was 13 toen ik begon met het schrijven van mijn teksten. Ik richtte een bandje op en wist dat ik later naar het Utrechts Conservatorium wilde, waar ik nu ook echt studeer. Misschien klinkt het heel cliché, maar muziek maken, spelen en schrijven is mijn leven. Ik adem 24/7 muziek in. Ik luister onderweg naar Spotify, ga naar concerten, speel live en denk na over muziek.”

Heb je een favoriet kunstwerk?
“Ik heb zoveel favoriete nummers en artiesten dat het haast niet meer een favoriet kan zijn. Ik luister veel naar Lianne la Havas, Stevie Wonder, Sarah Walk en Jordan Mackampa.Hun teksten vind ik erg mooi en kwetsbaar geschreven. Zij zijn de inspiratiebronnen voor het schrijven van mijn eigen nummers en teksten, omdat ze zeggen waar het op staat. In die zin helpen ze mij met het uiten van mijn emoties. Dat zou ik ook graag willen betekenen voor anderen.

Maar ik houd ook van de abstracte kunstwerken die ik soms in een museum zie. Er is zo’n kunstwerk waarbij je een ruimte instapt vol met spiegels en hangende lichtjes. Zoiets is zo simpel, maar zo cool. Iedereen had het kunnen bedenken, maar dat deden ze niet.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?
“Van alles eigenlijk, maar heel kort door de bocht: het leven. Vrienden die ergens mee zitten, zelfvertrouwen, de stad en gesprekken die laat in de avond plaatsvinden.”

Benieuwd naar Fenne’s muziek? Beluister haar album ‘Connection’ hier!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish