‘De vraagtekens die ik heb, leg ik vast op papier’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: schrijver en muzikant, Jelisa Jamy. 

Hoe is jouw passie voor muziek ontstaan?
“Mijn passie voor muziek is er altijd al geweest. Ik ben erg gevoelig voor geluiden. Vroeger danste ik ook best veel. Vanuit thuis kreeg ik de liefde voor muziek mee. Vooral oude soul, jazz en muziek uit de 70’s en 90’s hebben me geïnspireerd om de muziekwereld in te gaan.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Eigenlijk kan alles om me heen mij inspireren. Denk hierbij aan architectuur, kunst, reizen en andere mensen. Maar ik speel vooral in op mijn emoties en gevoelens. Als ik schrijf, schrijf ik echt over gevoelens en vragen waar ik op dat moment mee zit. De vraagtekens die ik heb, leg ik vast op papier. Daarom ligt de muziek die maak erg dicht bij mezelf – ik beschrijf de contragedachtes die zich afspelen in mijn hoofd.”

Hoe gaat het proces van het schrijven van een lied als dat zo dichtbij je gevoel ligt?                                                                                                                                            
“In de studio is er een veilig gevoel, dus dan heb ik het niet echt door dat iedereen mijn gedachten zo kan horen. Dit veilige gevoel maakt het proces wat makkelijker. Maar ik probeer vooral om heel eerlijk te zijn naar wat ik voel. Want ik vind het ook fijn om mezelf te herkennen in andermans z’n muziek en te horen dat ik niet de enigste ben die zich zo voelt. Daarom vind ik het belangrijk om eerlijk te zijn naar wat ik voel ook al is dit een lelijk of low gevoel op deze manier kan ik wel anderen bereiken. Mensen kunnen zich misschien herkennen in mijn teksten.”

3 juni is je nieuwe single Perspective uitgekomen. Waar gaat dit nummer over?
“Het gaat over de gedachtes in je hoofd en de struggles die hierbij komen kijken. Mijn generatie dealt met de hoge verwachtingen van elkaar én van onszelf. Hierdoor kun je met veel dingen blijven zitten. Vooral als je alleen bent, komen deze gedachten aan bod. Het gaat over dat iedereen veel wil en moet, maar dat de tijd eigenlijk veel te snel gaat.

Er is ook een bijbehorende muziekvideo uitgekomen. Hierin zie je mij de confrontatie met mezelf aangaan. Het verhaal speelt zich af in een huis zonder mensen, ik benadruk wat je voelt en doet als je alleen bent.”

Wat wil je graag bereiken met je muziek?
“Ik wil mensen graag een muzikale experience meegeven. Daarbij wil ik mijn eerlijkheid ook graag delen met anderen. Ik wil ze het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Iedereen worstelt met vervelende gedachten en met mijn muziek wil ik laten horen dat je hier uit kunt komen.”

Meer weten over Jelisa Jamy? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?