De zoektocht naar mijn eigen, merkloze kledingstijl

Ik ben opgegroeid in een wijk waar het dragen van merkkleding helemaal niets uitmaakte. Als iets je leuk stond en je voelde je er goed in, was dat genoeg. Maar toen ik in de brugklas kwam, begon ik hier plotseling heel anders over na te denken.

Ik ging naar school in een wijk die bekend stond om de ‘kakkers’ die er woonden. Bijna iedereens ouder was dokter, rechter of had een eigen advocatenbureau. Het was alsof ik een andere dimensie instapte. Iedereen droeg hetzelfde en als je dat bepaalde merk niet in je kledingkast had hangen, hoorde je er simpelweg niet bij.

Het was een soort ongeschreven regel: als je geen Hollister droeg, was je niet cool genoeg. En dan moet ik eerlijk toegeven dat de onzekere brugger-Kiara makkelijk te beïnvloeden was. Ik moést er van mezelf bij horen. Ik kan me daarom nog goed herinneren dat ik mijn moeder smeekte om een jas van 92 euro, waar ik na 1 maand alweer op uitgekeken was.

Toen ik genoeg kleedgeld had gespaard en oud genoeg was om zelf mijn kleding te kopen, kocht ik uiteraard gelijk een merkshirtje van de Hollister. Dat was ten slotte cool.  Drie jaar lang ging dit zo door – en geloofde ik dat het enkel kopen van merkkleding echt wat voor mij was. Maar hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik me werd van de aankopen die ik deed.

Ik kwam in de fase waarin ik me ging realiseren dat al die dure merkkleding in mijn kledingkast mij niet goed genoeg representeerde. Ik voelde me niet mezelf in een shirt dat iedereen uit mijn jaarlaag droeg.
Uiteindelijk ging ik steeds meer thriftshoppen, werd ik gelukkiger door de kleding die ik droeg en ontdekte ik steeds meer mijn eigen stijl.

De term ‘merkkleding’ is natuurlijk heel breed, alles heeft een merk, een eigen stijl. En het is geen slecht ding om merkkleding te hebben. Althans: niet zolang je er zelf onder lijdt. Je moet het alleen kopen als je dat écht zelf wil. Want het is natuurlijk leuk om jezelf te verwennen, maar waar ik wel achter ben gekomen, is dat pronken met een shirtje van 50 euro niets voor mij is.

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?