De zoektocht naar mijn eigen, merkloze kledingstijl

Ik ben opgegroeid in een wijk waar het dragen van merkkleding helemaal niets uitmaakte. Als iets je leuk stond en je voelde je er goed in, was dat genoeg. Maar toen ik in de brugklas kwam, begon ik hier plotseling heel anders over na te denken.

Ik ging naar school in een wijk die bekend stond om de ‘kakkers’ die er woonden. Bijna iedereens ouder was dokter, rechter of had een eigen advocatenbureau. Het was alsof ik een andere dimensie instapte. Iedereen droeg hetzelfde en als je dat bepaalde merk niet in je kledingkast had hangen, hoorde je er simpelweg niet bij.

Het was een soort ongeschreven regel: als je geen Hollister droeg, was je niet cool genoeg. En dan moet ik eerlijk toegeven dat de onzekere brugger-Kiara makkelijk te beïnvloeden was. Ik moést er van mezelf bij horen. Ik kan me daarom nog goed herinneren dat ik mijn moeder smeekte om een jas van 92 euro, waar ik na 1 maand alweer op uitgekeken was.

Toen ik genoeg kleedgeld had gespaard en oud genoeg was om zelf mijn kleding te kopen, kocht ik uiteraard gelijk een merkshirtje van de Hollister. Dat was ten slotte cool.  Drie jaar lang ging dit zo door – en geloofde ik dat het enkel kopen van merkkleding echt wat voor mij was. Maar hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik me werd van de aankopen die ik deed.

Ik kwam in de fase waarin ik me ging realiseren dat al die dure merkkleding in mijn kledingkast mij niet goed genoeg representeerde. Ik voelde me niet mezelf in een shirt dat iedereen uit mijn jaarlaag droeg.
Uiteindelijk ging ik steeds meer thriftshoppen, werd ik gelukkiger door de kleding die ik droeg en ontdekte ik steeds meer mijn eigen stijl.

De term ‘merkkleding’ is natuurlijk heel breed, alles heeft een merk, een eigen stijl. En het is geen slecht ding om merkkleding te hebben. Althans: niet zolang je er zelf onder lijdt. Je moet het alleen kopen als je dat écht zelf wil. Want het is natuurlijk leuk om jezelf te verwennen, maar waar ik wel achter ben gekomen, is dat pronken met een shirtje van 50 euro niets voor mij is.

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?