December is niet voor iedereen een gezellige familiebijeenkomst

-

December staat alweer bijna voor de deur. Sinterklaas, kerst, oudjaarsavond, je kent het wel. Volgens Andy Williams is het ‘the most wonderful time of the year’. Maar toch zijn er een hoop mensen die zich niet zo feestelijk voelen rond deze tijd van het jaar. Want behalve gezelligheid, brengt de feestmaand ook een heleboel eenzaamheid met zich mee. Bijvoorbeeld bij ouderen die nergens heen kunnen of jongeren die zich niet thuis voelen. Voor sommigen zijn de feestdagen geen gezellige familiebijeenkomst, maar juist een pijnlijke herinnering aan alles wat ze niet hebben.

Er staat elk jaar weer zoveel druk op ons om de meest fantastische maand ooit te beleven. Je moet naar de leukste feestjes, de mooiste jurk aan, genieten van het lekkerste eten en de beste Instagram-foto maken. Als je er, net als ik, niet zoveel behoefte aan hebt om je helemaal lam te zuipen met dertig vreemdelingen op oudjaarsavond, ben je saai. Je bent 18, geen 60!
Voor pijn, verdriet of eenzaamheid is in december geen plek. Je zult je gevoelens maar gewoon uit moeten zetten voor een paar weken. Als je niet in de stemming bent om uit volle borst mee te zingen met ‘Last Christmas’, ga je maar ergens anders heen.

Ik weet hoe lastig het kan zijn om de knop om te zetten tijdens de feestdagen. Ook ben ik van mening dat dit niet de beste oplossing is, maar dat terzijde. Net als vele anderen, ben ik gepest op de basisschool. Eén jaar voelde ik me zo rot dat ik mijn moeder vertelde dat ik liever niet naar het jaarlijkse kerstdiner op school ging.  ‘Waarom zou ik gezellig doen als ik me niet zo voel?’ Daar wist ze zelf eigenlijk ook geen antwoord op te bedenken. Het is logisch dat je geen zin hebt om feest te vieren met mensen die je de rest van de week het leven zuur maken. Maar uiteindelijk ben ik toch gegaan. Vraag me niet waarom. Misschien had het iets te maken met de grote hoeveelheid lekker eten? Wat het ook was, het hielp niet. Ik voelde me nog even alleen als voorheen, want met kerst moest je blij zijn en dat was ik niet.

Ik moest onlangs weer denken aan dat eenzame meisje. Wat zou haar toentertijd hebben geholpen? En wat zou ik nu kunnen betekenen voor iemand die in een soortgelijke positie zit? Toen kwam mijn moeder met het idee om me aan te melden als schrijfmaatje bij het Ouderenfonds. Ik ga elke twee weken een kaart sturen naar een oudere vrouw. Ze houdt van schrijven over alledaagse dingen en haar hobby’s zijn kaarten maken en breien (ze breit ook lapjesdekens voor mensen in arme landen). Het kost mij weinig moeite om haar af en toe te vragen hoe het gaat; of gewoon te vertellen hoe mijn week eruit zag. Maar ik hoop dat ik haar hiermee kan laten zien dat ze niet alleen is. Of in ieder geval dat ze dat gevoel heel even kan vergeten.

December kan mensen het gevoel geven dat hun emoties niet valide zijn. Er wordt al snel gedacht dat het vreemd is om je slecht te voelen tijdens de feestdagen. Zet gewoon Mariah op en verder niet zeuren. Andermans gevoelens worden aan de kant geschoven, zodat ze de sfeer niet bederven. Dus voor iedereen die slecht in zijn vel zit en daardoor niet in de feeststemming is: ik zie je en ik begrijp je. Het zijn even een paar lastige weken, maar je kunt het aan. Je bent niet alleen.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish