Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren!
Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.
De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen. Voor jou zetten we hier onze favorieten in willekeurige volgorde nog even op een rijtje.
- Bobbi Essers (@bobbiessers)
Bobbi Essers (2000) is een beeldend kunstenaar uit Groningen en studeerde in 2022 af aan de HKU met een Bachelor in Fine Arts. Haar schilderijen stralen een gevoel van intimiteit en emotionele verbondenheid uit. Bobbie biedt met haar portretten een glimp van vluchtige momenten binnen haar vriendengroep en maakt beelden van wat haar het dierbaarst is. Haar werken worden zo collages waarin ze niet streeft naar perfecte gelijkenis, maar naar een harmonieuze weergave van de essentie en haar eigen perceptie van haar vrienden. Deze intieme portretten dompen de kijker onder in een levendige, nostalgische wereld.
Bobbi won verschillende prijzen, waaronder de Buning Brongers Prijs, de Ron Mandos Young Blood Publieksprijs (2022), en de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst (2023).
- Marlou Fernanda (@marloufernanda)
Marlou Fernanda (1996) is een autodidactische beeldend kunstenaar uit Rotterdam met Braziliaanse en Curaçaose roots. Haar werken verbeelden een diepe zoektocht naar zelfontdekking en authenticiteit. Het eigen leven en innerlijke kompas staat hierin centraal. Haar carrière begon met het maken van nauwkeurige zelfportretten vol kwetsbaarheid en is nu geëvolueerd in abstract expressionisme. Ze laat vormen los, haalt inspiratie uit de spirituele wereld en nodigt zo de kijker uit tot reflectie op het leven.
Marlou’s artistieke stijl vond vorm in Curaçao en is te zien in publicaties als Vogue Nederland, Harper’s Bazaar en See All This.
- Isa van Lier (@isavanlier)
Kinderlijke nieuwsgierigheid hoopt Isa van Lier (1996) met haar werk op te wekken in de kijker. Haar werk is multidisciplinair met onder andere keramische sculpturen en schilderijen en verkent de grenzen van vorm en non-vorm. Ze maakt vanuit intuïtie en gevoel, geïnspireerd door de Japanse cultuur en het shintoïsme. De werken die zij maakt lijken bijna tot leven te komen en creëren een rustig gevoel. Hiermee vergelijkt ze de rust van de zen-tuinen in Japan met het drukke en snelle stadsleven.
Isa haalt veel inspiratie uit haar tijd in Japan en werd in 2021 genomineerd voor de Piketprijs voor Beeldende Kunst.
- Lisette van Hoogenhuyze (@setisdeadbaby)
De muurwerken en installaties van Lisette van Hoogenhuyze (1991) zijn opgebouwd uit lagen, patronen en kleuren. Haar werken weerspiegelen het gedrag van mensen en tonen een reflectie op hoe ons gedrag en onderlinge waarneming beïnvloed wordt in onze vrijetijdscultuur, zoals bijvoorbeeld wanneer we naar het strand gaan. Zo vangt ze in haar werk deze universele patronen en visualiseert ze onze hedendaagse cultuur op herkenbare en verrassende manier.
In 2019 behaalde Lisette een Bachelor of Fine Arts aan de HKU Utrecht en nu woont en werkt ze in Lissabon. Haar werk is opgenomen in de KPMG Kunstcollectie en diverse privécollecties.
- Masha Svyatogor (@svyatogormasha)
In de fotomontages van de in Minsk gevestigde Masha Svyatogor (1989) komen motieven, herinneringen en scènes voor uit het hedendaagse Wit-Rusland. Ze balanceert haar kunst tussen logica en absurditeit en toont paradoxen waarmee ze kritisch reflecteert op haar omgeving. Met een combinatie van archiefdocumenten en eigen fotografie schetst ze ingewikkelde verhalen die diep geworteld zijn in het collectieve geheugen van haar land.
Masha won in 2021 de Speciale Vermelding van de Prix Levallois en de Prince Claus Seed Award en haar werk maakte deel uit van de tentoonstelling Inspired Flight op Unfair22.
- Paola Quiñonez Rees (@pink_purloiner)
Deze prachtige handgeschilderde kleiportretten zijn gemaakt door Paola Quiñonez Rees (1998). Met haar werk onderzoekt ze de reactie van het zelf op de moderne, geglobaliseerde samenleving, geïnspireerd door sociale media, popcultuur en de heersende tijdgeest. Ze bevraagt hiermee haar relatie met cultuur en reflecteert zo op haar identiteit. Maskers staan in haar werk symbool voor bescherming binnen vijandige systemen.
Paola Quiñonez Rees (1998) is Latijns-Amerikaans en woont momenteel in Lissabon.
- Lena Kuzmich (@lenakuzmich_)
Het werk van Lena Kuzmich (1998) is een mix van fotografische en videografische fragmenten uit pop- en subculturen. Hiermee worden alternatieve visies op de samenleving geschetst. Met hun imaginatieve landschappen en hybride representaties van lichamen en technologie vormt Lena portalen die bestaande ideeën over de wereld en onze identiteit uitdagen. Hiermee streeft Lena ernaar betekenis te geven aan de chaotische, transformerende krachten van het leven.
Lena is een non-binaire, multidisciplinaire kunstenaar en woont in Amsterdam. In 2020 werd Lena genomineerd voor de Vienna Shorts voor de Beste Oostenrijkse korte film van het jaar.
- Iriée Zamblé (@irieezamble)
Voor haar werk haalt Iriée Zamblé (1995) inspiratie uit het dagelijkse leven en de Afro-Atlantische cultuur. In haar schilderijen en tekeningen portretteert ze zwarte mensen als protagonisten die trots hun ruimte innemen. Haar proces omschrijft ze als “Coolness”, een concept dat is ontstaan in West-Afrika en verder ontwikkeld werd door Afrikaanse diaspora culturen. Zo creëert ze krachtigen werken die perspectieven op normativiteit omkeren, ook binnen de autonome kunst.
Iriée won in 2019 de Sprouts Young Talents Award en in 2020 werd ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst en de Buning Brongers-prijs.
- Lola Safari (@lola.safari)
Lola Safari (1996) staat bekend om haar collage films, schilderijen en driedimensionale werken. Met haar multidisciplinaire kunst wil ze warmte en onschuld
oproepen in de kijker. Zo biedt ze een ontsnapping aan de ernst van het leven en reflecteert ze op haar opvoeding. Lola nodigt met haar unieke blik de kijker uit in een wereld van nostalgische verlangens.
Lola studeerde af in 2019 aan het Fine Arts-programma aan de Maastricht Academy of Fine Arts & Design. In 2021 nam ze deel aan een artist-in-residence bij Video Power.
- Sanja Marušić (@sanjamarusic)
Het werk van Sanja Marušić (1991) vindt een oorsprong in fotografie, wat ze combineert met schilder- en collagetechnieken. Voor deze multimedia kunstwerken haalt ze inspiratie uit culturele identiteit, eenvoud en vakmanschap. Dit toont ze in haar kleurenpalet, composities en haar intuïtieve benadering. Vaak is zij zelf de figuur in haar foto’s, wat haar werk persoonlijk maar ook abstract maakt. Zo ontstaan er nieuwe surreële werelden die dienen als een vorm van escapisme voor zowel haarzelf als de kijker.
Sanja is een Nederlands-Kroatische kunstenaar die in Amsterdam woont. Haar werk is verschenen in publicaties zoals Fisheye Magazine, The Eye of Photography, The New York Times en de Volkskrant.
Unfair 24 vindt plaats van 21 tot 24 november in de Gashouder van Westergas, Amsterdam. Meer weten over de fair en de kunstenaars? Ga naar: https://unfair.nl/nl/