Die wereld draait ook gewoon door zonder ons

Hoewel de mystieke ervaring van een persoon in details en intensiteit kan verschillen worden er meestal dezelfde, algemene kenmerken beschreven:

  • In de mystieke ervaring verdwijnt alle ‘andersheid’ en wordt de wereld als een geheel ervaren; de mysticus probeert zich te verenigen met het transcendente.

  • De mysticus komt tot de realisatie dat zijn/haar eigen subjectieve werkelijkheid niet afzonderlijk van de object-gerichte werkelijkheid kan bestaan.

Als je 30 wordt, zoals ik een ruime week geleden, ga je jezelf stiekem vergelijken met het beeld dat je ooit had van mensen van die leeftijd. Mensen die 30 zijn hebben een groot huis, een huisdier, een belangrijke baan, kinderen, komen op vrijdag netjes om 1u thuis, zoiets. Maar het belangrijkste van alles, ze weten wie ze zijn en hoe de wereld werkt.

Dat die eerste dingen nergens opslaan hoef ik niemand te vertellen en ik vond mijn verjaardag daarmee ook even onbelangrijk (en even gezellig) als altijd. Maar die laatste assumpties, die kan ik maar moeilijk van me afschudden. Weet ik wie ik ben, waarom ik doe wat ik doe en of dat klopt met de rest van de wereld? En zo nee, wanneer weet ik dat dan ooit wel?

Hoe ouder ik word, hoe minder ik van de wereld begrijp. We hebben een soort regels, een social construct waarin we dingen doen die horen en ook bepaalde zekerheid geven. Zoals die baan, dat huwelijk, het huis, de kids. Dat is niet goed en niet fout. Het is gewoon wat we doen. Wel vinden we mensen die dat niet doen anders. Minder anders dan we ze vroeger vonden, maar we vinden het nog altijd anders.

En dat komt natuurlijk omdat we stiekem een grote kudde zijn. Het liefst horen we allemaal bij elkaar of in ieder geval bij een subgroepje van de kudde. Dus anders zijn doe je toch het liefst met nog een paar andere mensen en zijn die er niet dan ga je je misschien wel heel erg afvragen of je niet hetzelfde moet doen.

Dan vragen we onszelf, weet ik wel wie ik ben? En waarom ik doe wat ik doe? En klopt dat wel met de rest van de wereld? En dan maken we ons heel druk over wat iedereen vindt en denkt en zegt. Dat is niet goed of fout, dat is gewoon onze soort.

Maar soms moet je heel even, op zo’n nacht als deze, buiten blijven tot de nacht over je heen valt en de sterrenhemel zich boven je opent. En kijken naar dat gigantisch grote zwarte niets waarin wij ronddrijven. En bedenken dat als je op een van die witte puntjes zou gaan staan, onze aarde net zo’n klein wit puntje is.

Die aarde, waarop het werelddeel ligt waar jij je in bevindt, waarin het land ligt waar jij woont, waar weer de stad is gesticht waar jij in je achtertuintje een stoel hebt gezet en met grote ogen naar het schouwspel boven je hoofd kijkt. Dat is wie je bent. Een heel klein wit stipje in een gigantisch groot niets. Dat is hoeveel het uitmaakt. Want die wereld draait ook gewoon door zonder ons.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?