Doe maar je best om je oude ritme te behouden

-

Na januari ging februari al een stuk beter. Door externe ongevallen en traumaverwerking werkte ik het afgelopen jaar niet fulltime. Ik had mezelf begin februari weer voorgenomen vier keer per week te gaan trainen en dit ging mij goed af. Ook omdat ik de grenzen van mijn lichaam beter heb leren kennen. Zo verdeelde ik bepaalde trainingen per week anders in op basis van mijn cyclus.
Aan het eind van de maand ging ik ook weer fulltime werken en had ik mijn ‘’oude’’ ritme terug. Dit is heel belangrijk, want je krijgt het gevoel alsof je alles weer aankan (wat je normaal gesproken aan zou moeten kunnen). En al helemaal als je dan ook weer je sporterslichaam terugkrijgt.

Het combineren van krachttraining, cardio, power yoga en hot flow was voor mij de juiste balans. Ondanks dat ik niet ongesteld word, weet ik vanuit mijn strips in welke week ik het eigenlijk zou moeten zijn. Dan doe ik gewoon wat rustiger aan. Ook moet ik zeggen dat stress een grote oorzaak was van mijn doorbloedingen in januari. De feestdagen hebben veel energie opgenomen en op dat moment was ik niet helemaal klaar om zoveel activiteiten te ondernemen. In het nieuwe jaar voel je toch een vorm van druk, ga je doelen stellen voor jezelf en hoor je anderen praten over hun motivaties. Ik denk dat de koppeling tussen lichaam en geest enorm belangrijk is en dat deze ‘disconnect’ heel snel kan ontstaan zonder dat je hier ook maar enige idee van hebt.

Maart is Endometriose Awareness Month. In deze maand wordt er aandacht gevraagd voor deze aandoening waar veel vrouwen onder lijden. Ik adviseer je ook, als je zodanig veel klachten hebt, om een test te doen op de website https://endometrioseinbalans.nl/ . Dit is een expertcentrum met een eigen afdeling in het Haaglanden MC ziekenhuis in Den Haag. Ik raad dit aan, omdat veel vrouwen er te laat achter komen of het niet onder ogen durven te komen. Ik lees deze maand veel verhalen over vrouwen die volledige baarmoeders laten weghalen, delen van hun endeldarm of zelfs een blaascorrectie hebben moeten ondergaan. Je kan als je endometriose hebt weinig klachten hebben, maar ik zet ze graag nog even voor je op een rijtje:

  • Extreme menstruatiepijn
  • Chronische vermoeidheid
  • Uitstralende pijn naar de rug of de benen
  • Lusteloosheid
  • Pijn in het midden van de cyclus
  • Pijn bij ontlasten/plassen tijdens de menstruatie
  • Diarree tijdens en na menstruatie periode
  • Meerdere miskramen
  • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap

Dit zijn de meest voorkomende klachten en gaan vaak gepaard met elkaar. Op 14 maart zou het Endometriose Awareness Event plaatsvinden, maar helaas is deze geannuleerd wegens de COVID-19 maatregelen. Ik keek hier erg naar uit, want ondanks dat het al bijna een jaar geleden is dat het bij mij is geconstateerd, wilde ik er graag meer connectie mee ervaren. Specialisten en ervaringsdeskundigen zouden op deze dag talks geven; en omdat ik me er zo in verdiep zou dit natuurlijk voor veel meer verheldering zorgen.

Nu zit ik dus weer thuis. Heel mijn ritme is veranderd en ik heb sinds vandaag last van mijn onderrug en buik. Het is vreemd dat het lichaam zo graag went aan een ritme. Op het moment dat je afwijkt gaan er gelijk belletjes rinkelen. Ding ding ding, nu moet je drie weken thuiszitten, doe maar je best om je oude ritme te behouden.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish