Doodsbang

-

Ik heb wel vaker nagedacht over hoe het zou zijn als een dierbare de wereld verlaat. Het is mij namelijk nog nooit overkomen. Ik probeer me vaak in te leven bij mensen waar dit wel gebeurd is, zoals bij mijn vrienden. De laatste keer dat ik had gerouwt was om mijn oude hond. Dat was een aantal jaar geleden. Weet ik eigenlijk wel hoe ik mijn emoties moet tonen en ga ik de realiteit dan kunnen accepteren?

Toen mijn moeder op een gegeven moment thuis kwam met het nieuws dat het steeds slechter ging met mijn opa wist ik dat ik binnenkort antwoorden ging krijgen op die vragen. De weken die hierop volgden werd ik door mijn moeder geconfronteerd met het feit dat hij kwam te overlijden. Ik snapte dit wel, omdat ze graag wilde dat ik hem nog ging bezoeken voordat het te laat was, maar hierdoor werd ik óók constant geconfronteerd met de dood zelf. Ik ben er doodsbang voor. Bij mij is het zó hinderlijk dat ik bij elke gedachte een paniekaanval moest onderdrukken.

Ondanks dat deze gevoelens zo heftig zijn heb ik ze niet uitgesproken. Het voelde egoïstisch tegenover mijn moeder die op het punt stond haar vader te verliezen. Als ik het hier soms over heb dan lijkt het alsof ik de aandacht op mezelf richt.

In de laatste momenten van mijn opa zag ik dat het leven uit hem aan het sijpelen was. Hij vertelde ons dat hij ‘nog wel een keer bij me kwam eten’ terwijl we allemaal wisten dat er geen andere keer kwam. De uitvaart had, zoals gewoonlijks, een verdrietige sfeer. Desondaks dat konden we nog wel flauwe grapjes maken. Hoewel dit wel een soort-van-troost was, hield ik het bij de ceremonie echter niet droog.

Om dan een antwoord te geven op de vraag: Aan het einde van dag was ik ontzettend moe geworden,op een mentale vlak maar ook fysiek. Ik weet hoe ik mijn emoties moet tonen en de realiteit accepteerde ik al vrij snel. Mijn zakken zaten vol gebruike zakdoekes na de ceremonie. Ik hoop dat ik dit vor een lange tijd niet nog een keer hoef mee te maken.

Meer weten oover Reina? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish