‘Door het randje op te zoeken, breken we het ijs’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Floortje van der Werff, oprichter van het queer performance collectief KuToer Collective.

 

Floortje van der Werff

Floortje is 27 jaar, woont in Amsterdam en heeft een achtergrond als sociaal cultureel werker. In de zomer van 2018 richtte ze, samen met haar beste vriend Nick de Haas, KuToer Collective op. Inmiddels zijn ze resident performers bij PIP Den Haag, hebben ze een videoclip opgenomen en op Milkshake gestaan. De groep is uitgegroeid tot acht eigenzinnige mensen die allemaal hun eigen kwaliteiten bezitten – en bij KuToer volledig tot hun recht komen.


Jullie hebben je eigen collectief opgericht. Hoe kwam dit tot stand?

“Na een queer-avond in Paradiso, waar Nick en ik met open armen werden ontvangen, kwamen we in contact met dragqueen Azulla. Zij stuurde ons een vacature door van nachtclub PIP, waarin ze aangaven op zoek te zijn naar queer performers voor Lowlands. We meldden ons aan en werden uitgekozen. Op dat moment hadden we (behalve onze naam) nog niets, maar wel veel zin om dit te organiseren. We stelden een enthousiaste groep samen, bestaande uit mensen met dezelfde instelling en energie. We wilden deze mensen empoweren en aanmoedigen om zichzelf aan de wereld te laten zien. We hadden een week de tijd, waarin alles geregeld moest worden; van het zelf maken van onze outfits tot de performance die we wilden neerzetten.

Op Lowlands stonden we op de  SEXYLAND stage, waar we een booming start hadden. Daarna is het balletje gaan rollen en werden we voor verschillende festivals en clubavonden gevraagd. Nu hebben we onze eigen avond bij PIP: Parish Queer Night. Dit is voor ons een kweekvijver waar we kunnen experimenteren en ons verder kunnen ontwikkelen.”

Wat betekent KuToer voor jou?

KuToer bij PIP Den Haag

“Voor mij is het performen met KuToer een uitlaatklep, een ontsnapping aan de realiteit en de sleur van het dagelijks leven. Tijdens een optreden kan ik zijn wie ik wil zijn. Ik ben niet altijd blij geweest met mijn lichaam, maar door het performen met KuToer en het dragen van onze eigen outfits, voel ik me empowered. Bij ons collectief, onze chosen family, moedigen we elkaar aan om in onze kracht te staan. We krijgen ook veel steun van ons publiek. Iedereen binnen ons collectief heeft zijn eigen struggles, maar op  het moment dat we samen performen kunnen we alles even vergeten.”

Waarom hebben jullie voor de kleur groen gekozen om jullie collectief te vertegenwoordigen?

“Aan groen zit geen gender verbonden, wat wij een heel belangrijk element vinden. KuToer Collective staat voor inclusiviteit. We willen een safe space creëren en anderen inspireren om zichzelf te durven zijn. Kenmerkend voor ons collectief is dat we tijdens onze performances dingen laten zien die je nog niet eerder zag. We willen mensen wakker schudden en laten zien dat er zoveel mogelijk is wanneer je verder kijkt dan je bekende bubbel. Door het randje op te zoeken, breken we het ijs.”

Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?

“In mijn optiek wordt de term ‘feminisme’ steeds meer geaccepteerd. Ik denk dat  social media hier een belangrijke rol in speelt, omdat steeds meer bekende mensen zich positief uitlaten over het feminisme. Wel denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben in het inclusiever maken van deze term. Zelf zit ik in mijn eigen queer-bubbel, waar feminisme zo vanzelfsprekend is dat ik er niet meer heel bewust mee bezig ben. Het is totaal geaccepteerd. Maar als ik verder kijk dan mijn omgeving, worden er bijvoorbeeld nog te veel seksistische grappen gemaakt. Ik denk dat het belangrijk is om mensen hierop aan te spreken; en ze op deze manier bewust te maken van hun gedrag.”

Hoe hoop je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?

“Ik hoop dat het woord ‘feminisme’ in de toekomst niet meer nodig zal zijn. En ik hoop dat gelijkheid vanzelfsprekend wordt. Het zou goed zijn als mensen meer voor elkaar opkomen. Dit gebeurt nu nog te weinig.”

Wat kun je volgens jou het beste doen om je te verdiepen in het feminisme?

“Ik ben iemand die het liefst het gesprek aangaat en zo tot nieuwe inzichten komt. Ik leer door te luisteren. Met mijn tweelingzus, Emmelotte,  praat ik veel over feminisme. Zij is altijd op de hoogte van de stand van zaken en is mijn persoonlijke doorgeefluik. Daarnaast probeer ik ook in gesprek te gaan met mensen die zich niet in mijn directe omgeving bevinden. Mijn tip aan lezers van The TittyMag is om nieuwsgierig te blijven en vragen te blijven stellen. Neem niet klakkeloos aan wat je hoort of leest, maar ga zelf op onderzoek uit. Ga het gesprek aan.”

Benieuwd geworden naar KuToer Collective? Klik hier om ze te volgen op Instagram of check ze op Facebook!

 

 

 

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?