Double standard much?

Met een strak gezicht bleef ze mij aankijken toen ik vertelde over mijn nachtje uit. Mijn woorden spreek ik steeds zachter uit. Blij is ze zeker niet, ondanks dat we ‘het uitgaan’ hebben besproken. Ik vraag aan haar of ze anders zou reageren als ik een jongen was. Het blijft stil en ik weet het antwoord nu wel. Uhh.. Double standerd much?

De double standerd tussen man en vrouw heerst nog in mijn omgeving. Zeker onder de jonge vrouwen en meisjes. Ook al wil ik dat niet altijd even zelf toegeven. Het gaat om de kleinste dingetjes, zoals vrienden zijn met jongens tot late gezelligheid met vriendinnen. Jongens hoeven nergens zorgen over te maken. Wanneer ik maar een schrijntje van die vrijheid wil, wordt er gelijk raar naar mij opgekeken en tegen mij gezegd dat ik normaal moet doen. Ik word letterlijk beschaamd omdat ik dezelfde vrijheid wil.

Neem mijn moeder bijvoorbeeld, ze heeft vaak genoeg gepreekt dat ik mijn eigen leven moet leiden. Maar als het er echt op aankomt, deinst ze toch terug van haar ‘vrije’ meningen. Dan grijpt ze gelijk naar haar beruchte tactiek om mij schuldig te laten voelen door het geloof erbij te halen of wat ‘andere mensen’ wel niet van mij zouden vinden. Wat mij mateloos irriteert tot op het punt dat ik nu dit soort gesprekken volkomen vermijd of oppervlakkig houdt.

Het zou hypocriet zijn als ik zeg dat ikzelf helemaal niet zo ben, want met een bias opgroeien en die verbreken kost tijd en veel zelfreflectie. Ik betrap mezelf nog op sommige momenten met precies dezelfde meningen die ik zo veracht. Vooral als het gaat om dingen die ík als grensoverschrijdend ervaar. Gelukkig heb ik nog alle tijd om deze te doorbreken voordat ik mijn kinderen op de wereld zet.

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?