#EducateYourself: een kleine leeslijst om je te helpen

-

De discussie rondom racisme is nog lang niet over. De strijd voor gelijkheid en een anti-racistische samenleving lijkt voor witte mensen nu binnen te dringen. We kunnen tegenwoordig alles op het internet vinden, maar het kan ook zeker overweldigend overkomen. Daarom hebben we hier een lijstje met boeken om je beetje op weg te helpen. 

They Can’t Kill Us All van Wesley Lowery is een memoir over de Black Lives Matter movement. Lowery is een journalist bij Washington Post en vertrekt in de zomer van 2014 naar Ferguson, Missouri waar Michael Brown werd vermoord door witte politieagent Darren Wilson. De nasleep van wekenlange demonstraties, interviews met activisten en zijn eigen waarnemingen laten je de realiteit zien waarin zwarte mensen dagelijks mee moeten leven.  Meer weten over BLM? Klik dan hier voor meer informatie of bekijk hier hoe je de movement kan helpen. 

Hallo Witte Mensen! is een makkelijke introductie naar Witte Privilege. Anousha Nzume is naast schrijfster, een podcast host van Dipsaus en programmamaker. In haar boek beantwoord ze vragen zoals ‘Hoe zit het met het n-woord?’ en ‘Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?’. Door middel van haar eigen ervaringen, wetenschappelijke publicaties en interviews, legt Nzume uit wat voor effect het heeft op onze samenleving. En dat allemaal in jip-en-janneketaal. Check ook gelijk de Dipsaus podcast!

Sister Outsider van Audre Lorde is eigenlijk een must read als het gaat om racisme en feminisme. Lorde was een dichter, feminist, activist en schrijfster. Haar boek is een verzameling van toespraken en essays waarin ze seksisme, racisme, homofobie en klasse aan de kaart stelt en ze sociaal verschil als een voertuig voor actie en verandering.

The Wretched of the Earth van Frantz Fanon werd geschreven tijdens de piek van de Algerijnse oorlog voor onafhankelijkheid tegen de Fransen kolonie. Hij was een psychiater, filosoof en schrijver, die met zijn boek de trauma van kolonisatie blootlegde. Fanon beschreef in zijn onderzoek het verband tussen koloniale oorlog en psychische aandoeningen. 

Me & White Supremacy van Layla F. Saad startte eigenlijk als een PDF werkboek. Wat zo succesvol werd, dat ze er uiteindelijk een fysiek boek van maakte. Het is dus eigenlijk een verlenging van haar online werkboek. Hierin bespreekt ze onderwerpen zoals, je eigen witte privilege onderzoeken of wat ‘bondgenootschap’ betekent. Saad probeert hiermee de lezer aan te moedigen om elke dag een paar minuten constructief naar de issues te kijken rondom racisme. 

 In 2014 ging haar blogpost over haar frustraties met racisme viraal. Wat voor haar het begin was voor haar boek. Why I No Longer Talk To White People About Race van Reni Eddo-Lodge onderzoekt de diepe wortels van koloniaal Groot-Brittannië en haar racisme, die ze met zich meebracht. Ze vertelt  niet alleen over de geschiedenis, maar heeft ze ook gesproken met alledaagse mensen die lijden onder dit systeem.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish