TTM: Waar focust je huidige project zich op?
LR: Over de blik van de ander op ons zelf. Ik merk dat ik nog zo in een pionierspositie zit, mensen zien nog niet dat wat ik doe kunst is. Ze zien mij dagelijkse handelingen verrichten en snappen de diepere laag niet direct. Ik moet mezelf daarom behoeden om niet af te wijken van mijn originele idee en het visuele de boventoon te laten voeren. Daar heb ik me eerder wel toe laten verleiden. Ik weet dat ik visueel een concept aantrekkelijk kan maken, maar daarmee drijf ik weg van de inhoud en komt de focus te veel op dat visuele aspect te liggen. Ik ben nu dus veel aan het nadenken over mijn huidige werkwijze, dat ik het nu anders doe en dat ik mezelf moet blijven forceren om dit verder uit te zoeken.
TTM: Maakt die mening van anderen je onzeker?
LR: Ja, natuurlijk. Je kan je nooit 100% afsluiten voor kritiek. Natuurlijk nemen de zenuwen bij bestaande performances, die ik langer doe, af. Als ik helemaal geen zenuwen heb dan weet ik wel dat er iets mis is, dan heb ik geen passie er meer voor.
Tegenwoordig hebben we zoveel visuele prikkels om ons heen, vooral online, dat een eigen stem vinden en behouden lastig is. Niet alleen voor mij als kunstenaar, maar voor iedereen. Ik zie dat er narcisme schuilt in al die visuele uitingen online en ik denk dat daar een gevoel van onzekerheid onder schuil gaat. We doen er allemaal aan mee en daarmee maken we elkaar, de hele maatschappij, onzeker over onszelf.
TTM: Kan die ontwikkeling stoppen?
LR: Er kan wel meer een rem op worden getrapt, maar alleen door onszelf. Dat hebben we echt alleen zelf in de hand. We hebben iets ingrijpends nodig om te realiseren dat er verandering nodig is, bijvoorbeeld een depressie of een burn-out. We zijn zo klein als mens, maar we voelen ons zo groot en hebben ook het gevoel dat we groot moeten zijn. We moeten als maatschappij meer zoeken naar de rem.
TTM: Heb jij die zelf?
LR: Ik ben daar naar aan het zoeken. Ik ben daar 1,5 jaar geleden geforceerd mee begonnen door patronen in mijn leven te doorbreken. Ik heb bijvoorbeeld alle meldingen van berichtjes helemaal uitgezet op mijn telefoon. We leven zo in onze telefoon dat we helemaal niet meer om ons heen kijken. Ik kaart dat aan in mijn performances en daardoor ben ik dit ook gaan incorporeren in mijn eigen levensstijl. Ik doe nog maar 1 handeling tegelijkertijd. Niemand focust nog op 1 ding, we zijn constant aan het multitasken en ik vraag me af of we überhaupt nog weten hoe we 1 ding tegelijkertijd kunnen doen. We eten tijdens het TV kijken en zitten dan ook nog eens op onze telefoon. Waarom concentreren we niet meer op die ene handeling die we op dat moment het belangrijkst vinden?
TTM: Moeten we dit niet accepteren als een nieuw levensstijl?
LR: Ik zeg niet dat focussen goed is of multi tasken fout, maar als ik om me heen kijk dan weet ik zeker dat meerdere mensen hier extreem last van gaan krijgen of zelfs al hebben. We zitten in een ontkenningsfase van het effect van al die prikkels op ons lijf. Het onderzoeken van wie je bent en de confrontatie van leegte aangaan, dat moet je durven doen. Ik gebruik ook dagelijks mijn smartphone en ook ik kan niet zonder, maar ik geloof niet dat deze levensstijl de hemel is. |