Een brief aan mijn dochter: het begin

Mijn dochter, in een opwelling zei ik tegen je dat ik wel wat wilde schrijven voor het feministische platform waar je voor werkt. Waarom weet ik nog steeds niet helemaal, maar nu hang ik en zal ik het doen ook.
Het idee was een brief aan jou, of zelfs een paar, omdat er zoveel dingen zijn die ik je zou willen vertellen. En een brief is een mooie vorm, net of je naast me zit en ik tegen je praat. Dus ik begin maar gewoon bij het begin.

Ik weet nog goed dat jij geboren werd, een mini-mensje, een maand te vroeg, ik had net een dag ouderschapsverlof. Je leek heel kwetsbaar, omdat je zo klein was en alles aan jou was gekreukeld. Maar je staarde me met felle oogjes aan en er was zo’n moment dat ik voelde dat je had besloten dat ik oké was. Waar je bij je vader meteen begon te krijsen en te trappen als hij het pipetje met melk voor premature baby’s in je mond probeerde te duwen, viel je onmiddellijk stil als ik je overnam.

We waren toen al verbonden, begrepen elkaar zonder dat er veel woorden aan te pas hoefden te komen. Naarmate je ouder werd, herkende ik ook steeds meer trekjes die we deelden: hoe principieel je was, veel principiëler dan ik, je stil verzet als je het ergens niet mee eens was, waardoor de stemming in huis ijskoud kon worden, je enthousiasme voor onalledaagse kleine dingen, de gekkigheid en uitzinnige onzin, de behoefte aan een veilige, warme cocon waarin je helemaal jezelf kon zijn in je berevel met warme slobbersokken en een grote pot thee.

Ook op moeilijke momenten, of misschien juist dan, zie ik wat een sterke vrouw je geworden bent, dat je alles wat niet leuk was moedig hebt laten komen en dat het je alleen maar heeft gesterkt in je drang naar onafhankelijkheid. Dat je je angsten in de ogen hebt durven kijken. Je bent nu niet meer bang om bang te zijn. Je gaat het aan, duikt erin, laat jezelf zien, krijgt dingen voor elkaar, neemt anderen mee en creëert beweging. En dan voel ik bewondering voor deze jonge vrouw, mijn dochter.

Gerelateerd

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?