Een ode aan mijn dochter: het lamzakkerige antipestprotocol

Mijn dochter, in een opwelling zei ik tegen je dat ik wel wat wilde schrijven voor het feministische platform waar je voor werkt. Waarom weet ik nog steeds niet helemaal, maar nu hang ik en zal ik het doen ook.
Het idee was een brief aan jou, of zelfs een paar, omdat er zoveel dingen zijn die ik je zou willen vertellen. En een brief is een mooie vorm, net of je naast me zit en ik tegen je praat. Dus hierbij poging twee.

Ik moest denken aan je schooltijd, specifiek de lagere school. Je werd gepest. Niet eens omdat je als klein bruinig meisje met zwarte haren nou buitengewoon opviel op die openbare school in Buitenveldert, die bevolkt werd door een bonte verzameling van kinderen van verschillende komaf en sociaaleconomische klasse. Ook niet omdat je ergens in uitblonk of juist in achterliep. Evenmin omdat je uit een gezin met gescheiden ouders kwam, dat kwamen namelijk de meeste kinderen in je klas. En ook niet omdat je geen schoolmelk had of niet uit de buurt kwam maar uit Nieuw-West.

Nee, je werd gepest gewoon omdat het kon en het de pestertjes het veilige gevoel gaf dat zij het tenminste zelf niet waren die werden gepest. Het waren van die vale koters die thuis te weinig aandacht kregen of die naar een afwisseling in hun kleurloze kleine bestaantje zochten. Een verzetje, dat was je.

Bikkel als je was, zei je er thuis nooit wat over en droeg je het vrouwmoedig in je eentje. En ik zou volledig onwetend door het leven zijn gegaan, als je niet op een dag volkomen onverwachts uitbarstte dat je Kerst haatte en het niet wilde vieren. Voor iemand die al in november die vreselijke cheesy kerstmuziek begon te luisteren, wensenlijstjes maakte en met kerstsokken rondliep, was dat een opvallende uitlating. En ik ging doorvragen.

Het triggerde iets in mij, een herinnering aan hoe ik vroeger zelf werd gepest, het gevoel van onmacht dat ik had. En een enorme boosheid omdat het jou, mijn dochter, nu ook overkwam. Ik zag je verdriet en frustratie en even kwam dat oude gevoel van onmacht terug. Maar nu was ik ouder, groter, machtiger en vastbesloten om hier wat aan te doen. Ik was zo ontzettend woest, mijn eerste gedachte was dat ik die stumperige pesters op school zou opwachten, aan hun rugzakje zou optillen en eens helemaal verrot zou schelden. Niet handig natuurlijk en bovendien mocht ik dat als nette ouder helaas niet. Dus ben ik braaf met de juf gaan praten, die natuurlijk van niks wist, voor het eerst hoorde dat er gepest werd in haar lieve klas en zich niet kon voorstellen dat dat echt gebeurde. Maar ze zou wel eens op gaan letten. Zou tijd worden. Totaal onbevredigend dus en mijn behoefte om de pestende hoolies bestraft te krijgen, groeide alleen maar. Ik heb nog wat dreigende woorden gesproken, maar dat was het.

Naar de directeur dan maar, die zo nodig nog lamzakkeriger reageerde. De school had een anti-pestprotocol, dus daar werd streng op gelet. Wist ik zeker dat je het niet had uitgelokt? Of misschien  moest jij, mijn dochter, maar op een weerbaarheidstraining. Hoewel hij natuurlijk ter plekke door de grond in één of ander donker hol had mogen zakken, was het ook een goede gebeurtenis.
Er barstte iets in mij, waardoor ik alle keurige conventies liet vallen en een tien minuten lange tirade heb gehouden waarin ik hem duidelijk heb gemaakt dat hij als leider van deze school hoorde te gaan staan voor alle kinderen. Dat de makkelijke, schandalige weg was om te veronderstellen dat het jouw eigen schuld was. En dat hij voorop zou moeten lopen in de strijd om pesten aan te pakken, uit te roeien en aan alle pestende koters te laten zien dat dit een no-go area was. Zero tolerance, punt.

Ik heb hem in totale verbijstering achtergelaten. Hij heeft de pesters en jou voor een gesprek bij zich geroepen en de juf toegesproken dat ze beter op moest gaan letten. En jij? Jij hebt gewoon de kerstboom helpen optuigen, op kerstsokken rondgelopen en wensenlijstjes gemaakt.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?