‘Elke keer als ik ernaar kijk, krijg ik opnieuw kippenvel’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan, én moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: videoproducer Yanna Panagopoulos, die al sinds haar 20e werkzaam is als producent en sinds een jaar ook freelance opnameleidster is.  

Wat inspireerde je om mee te werken aan de productie: ‘Cats and Dogs’?
“Het is niet wat, het is WIE, haha – en dát is Joost Biesheuvel. Hij kwam ongeveer 1 jaar geleden bij mij met zijn script. Na het lezen was ik gelijk stoked, het verhaal raakte mij meteen. Ondanks dat het romantische verhaal voor sommige mensen op het eerste gezicht misschien simpel zou kunnen lijken, heeft het veel meer diepgang dan je denkt. Joost heeft op een poëtische wijze een dialoog geschreven over de herkenbare gezegdes van een Cat én een Dog. De dialoog heeft iets weg van kinderboek-achtige rijmpjes die een liefdesdialoog vormen tussen de twee tegenpolen. Toen ik het las dacht ik gelijk: ‘Dit is precies wat liefde kan zijn, ik moét dit met jou maken’.”

Je was ook producent voor de pilot van de ZAPP-serie ‘Rakhi en Peppe’, kan je hier meer over vertellen?
“Ja klopt! In samenwerking met mijn lieve vriendin Ayla Spaans, zij is ook regisseuse. We kennen elkaar al 4 jaar en het is heerlijk om samen te werken. Ayla heeft Rakhi & Peppe geschreven voor een contest van ZAPP waarvan uiteindelijk 2 series in productie mochten. Ik ben onwijs trots dat we hebben gewonnen. Dit was ook het eerste project dat ik produceerde met veel dialoog en acteerwerk. Echt een leuke ervaring. Het werken met een goede vriend of vriendin maakt werk voor mij ook extra speciaal. Je merkt dat je elkaar goed begrijpt en – daar waar nodig- kan aanvullen. Zo kom je tot een bijzonder en kwalitatief sterk eindresultaat.”

Het klinkt eigenlijk alsof alles altijd soepeltjes verloopt. Zijn er ook momenten van frustraties en stress tijdens het werk?
“Ja, om eerlijk te zijn gaat produceren niet altijd geheel zonder een vorm van stress of frustratie. Het is belangrijk dat je rustig blijft en het zo goed mogelijk voor alle partijen die betrokken zijn regelt. Ik wil ten alle tijden het best haalbare neerzetten. Echter ben je vaak afhankelijk van externe factoren. Een cast-lid kan zich achteraf of tijdens de productie misschien niet prettig voelen. Een locatie kan tijdens een productie toch ineens van sfeer veranderen. Zulke dingen kunnen best wat stress of frustratie opleveren.

Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goede en duidelijke afspraken maakt en deze ten alle tijden op papier zet. Zelf denk ik altijd: ‘’Oké Yan, no matter what, het komt hoe dan ook goed’. Ik denk dat als je er positief in staat en alles op alles zet je het goed geregeld krijgt. Ook vind ik het belangrijk dat ik een goede band heb met de regisseuse/regisseur. Worst case geef ik tijdig aan dat het toch niet lukt om plan A te regelen, dan weten zij dat ik er alles aan heb gedaan en gaan we vervolgens samen opzoek naar een andere (en soms wel eens betere) oplossing.”

Heb je eigenlijk een favoriete productie?
‘Cats and Dogs’ is zeker een favoriet. Ik ben wel een romantische en een emotionele dame. Elke keer als ik ernaar kijk, kijk ik met nieuwe ogen, en telkens krijg ik weer kippenvel. ‘A Boring Day in Hell’ (geschreven door Ayla Spaans) is een andere productie waar ik opname leiding voor gedaan heb. Ook ‘A Boring Day in Hell’ heeft een andere vorm van dialoog dan de meeste films. Als je echt goed luistert naar wat er wordt gezegd dan voel je het in samenwerking met de beelden in je hart. Deze twee films ‘poken’ zogezegd telkens weer je emotie omdat zowel het verhaal als het beeld zo goed in elkaar zit. Passie projecten waar je de vrijheid in hebt om te maken wat je vanuit je hart wil vertellen, zijn de projecten waar ik het meest trots op ben.”

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?
“Het ligt er uiteraard aan wat de betekenis van het woord ‘inclusief’ is in deze vraagstelling. Voor mij gaat inclusiviteit over onderlinge verbondenheid. Dat mensen oog voor elkaar hebben, in deze definitie van het woord is de kunstwereld naar mijn idee nog niet geheel inclusief. Als inclusiviteit in deze vraagstelling er om gaat of de kunstwereld open staat voor alle soorten en vormen van verhalen/kunst ben ik van mening dat de kunstwereld redelijk inclusief is. Een uniek verhaal of andere uiting, iets wat soms anders, of misschien zelfs een beetje weird is wordt op de platformen die ik volg goed opgepakt. Als je weet waar je moet kijken vind je veel unieke verhalen en uitingen van kunst. Ik denk in deze definitie van het woord dat de kunstwereld inclusiever is dan in de commerciële wereld. Als je iets vanuit je hart verteld en kijkers dit op hun eigen manier kunnen interpreteren, is het naar mijn idee een succes. Voor mij is het belangrijk dat welke vorm van kunst dan ook iets met je emotie of manier van denken en kijken doet. Ik denk dat fictie nu, met alle jonge makers die zich hiervoor inzetten alla 2021 goed op weg is om inclusief te zijn.”

Is er nog iets wat je graag zou willen bereiken?
“Om eerlijk te zijn heb ik niet in eerste instantie de droom om bijvoorbeeld een Gouden Kalf te winnen. Ik denk dat mijn persoonlijke doel in het leven veel meer gaat over 100% jezelf kunnen zijn in zowel je werk als in je privéleven. Jezelf omringen met mensen die je supporten, fijne herinneringen met elkaar maken en een positieve mindset met elkaar delen. Eigenlijk is mijn doel om zo door te gaan, en me in te kunnen blijven zetten om verhalen die mij raken zo goed mogelijk uit te werken. Waar ik vooral gelukkig van wordt is om dát te doen met mensen waar ik een unieke klik mee heb (of nog kan krijgen). Ik vind het superfijn als mensen een boost van mijn energie krijgen of verrast worden door een locatie of cast member die ik gevonden heb. Dat vind ik het allerleukste aan mijn werk, vooral ook als opnameleidster op set. Het is gewoon zo leuk om die positieve energie bij de hele crew te achterhalen, en de tijd te nemen om samen iets moois te maken. Als iedereen blij is en we samen werken als een geoliede machine dan geeft mij dat een super goed gevoel. Ik denk dat dát mijn doel is.”

Wil je meer weten van Yanna Panagopoulos? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?