Er gebeurt zoveel in mijn hoofd, dat de rest van mijn lichaam is uitgeschakeld

Wat staat mij te wachten? Deze vraag stel ik mezelf erg vaak de laatste tijd (en ik weet dat ik niet de enige ben). Ik wacht op het moment op het beslissende woord over mijn eindexamens. Gaan ze wel of niet door? En als ze doorgaan: hoe, waar en wanneer zullen ze dan plaatsvinden? Ik wil niets liever dan dit jaar mijn MBO-diploma behalen; en nu is de tijd om mezelf hiervoor klaar te stomen. Maar in plaats daarvan zit ik onderuitgezakt op de bank. Het niet weten zorgt de laatste weken namelijk voor een compleet verlamd gevoel. Er gebeurt zoveel in mijn hoofd, dat de rest van mijn lichaam is uitgeschakeld.

Ik ben altijd iemand geweest die het fijn vond om te weten wat er op haar afkwam. De orde in mijn leven schept veel rust in mijn hoofd. Als kind maakte ik, met het halve uur computertijd dat ik kreeg, Excel sheets voor de huishoudelijke taken. En op het moment spendeer ik veel vrije uren aan het schoonmaken en opruimen van het huis. Zo creëer ik ademruimte voor mezelf. Ruimte die hard nodig is, want ik laat me momenteel veel te veel leven door sociale media, het nieuws, de persconferenties en de debatten. Ik voel me bijna schuldig als ik het niet allemaal tegelijk volg.
Maar als ik er wel naar kijk, voel ik me vervolgens ook slecht. Het lijkt wel alsof ik nooit kan winnen.

Ik voel me verslagen, machteloos en angstig. Ik weet dat ik momenteel niet in staat ben om alles te geven. Hoe moet ik dan eindexamen doen? Gewoon slagen is namelijk niet goed genoeg, ik moet alles eruit halen wat erin zit. Zo dicht bij perfectie komen als mogelijk. Maar goed, misschien gaan de examens niet eens meer door. Niks is zeker op het moment. Het is één van mijn grootste nachtmerries: mijn toekomst wordt momenteel bepaald door anderen en ik heb er geen enkele zeg over.
En daar bovenop kan ik ook nog eens nergens anders op focussen. Een beslissing waar ik niks mee te maken heb; en toch denk ik er 24 uur per dag aan. Dit jaar zou ik eindelijk mijn startkwalificatie halen. Na drie jaar hard werken en een heleboel huilbuien, komt er nu misschien niet eens een diploma-uitreiking. Hoe kan je ook je mijlpalen vieren, wanneer de hele wereld in brand staat? Zo zou het niet moeten zijn. Maar toch wil ik mijn diploma écht overhandigd krijgen, in plaats van door de brievenbus. Anders was het allemaal niet echt. Hoeveel zijn je meest waardevolle momenten nog waard als je ze niet kunt delen? Als je eindelijk dat papiertje hebt en je het niet buiten kunt vieren?
Ik wil het niet weten, maar ik vind het oneerlijk dat ik er misschien toch achter ga komen.

Ik zou me eigenlijk moeten inschrijven op een vervolgopleiding. Of me op zijn minst moeten verdiepen in wat ik hierna zou willen doen, wanneer ik die diploma binnen heb. Maar ik kan de kracht er momenteel niet voor vinden. Hoe kan ik kijken naar de toekomst, als morgen niet eens zeker is?
Er is mij verteld dat ik morgen meer weet. Die gedachte maakt me doodsbang en opgelucht tegelijkertijd. Ik ben bang voor wat de uitslag kan zijn, maar blij dat ik niet langer onwetende zal zijn. Wat er ook gezegd wordt, ik kan het daarna in ieder geval echt gaan verwerken. En ik hoop dat die verlossende woorden mijn lichaam weer tot leven wekken.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?