‘Er moet altijd een soort brug zijn naar hetgeen waar ik elke dag voor wakker word’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met creative director en co-founder van kledingmerk The New Originals: Eben Badu.

Hoe ben je begonnen met ontwerpen?
“Vroeger vond ik het altijd al heel leuk om bezig te zijn met het editen van al bestaande dingen. Nu probeer ik die momenten van vroeger toe te passen in ons kledingmerk. Ik doe – net als de rest – gewoon wat goed voelt.”

Hoe is The New Originals ontstaan?

“We hadden vroeger een blogspot – die nog steeds bestaat – Waar we veel deelde over de nieuwste releases, samenwerkingen. We deelden met de buitenwereld wat we tof vonden en focusten ons hiernaast op onze eigen interesses. Ik ben altijd in fashion gebleven. Toen we hadden besloten om zelf een merk te gaan oprichten, merkten we dat er echt vraag naar was. Eerst deden we het werk parttime, maar sinds drie jaar zijn we er fulltime mee bezig.”

Wat was je allereerste ontwerp voor het kledingmerk? 
“De Carota trousers daarna de Nine dots tee, de Carota trousers is ontworpen door Rizky Lasahido. Het is eigenlijk heel simpel en spreekt voor zich: negen keer ons logo in een cirkel. Dit shirt hebben we tot op de dag van vandaag nog steeds in onze collectie. De Carota-trousers ontwierp ik op hetzelfde moment en kwam ook tegelijkertijd uit, dit is een soort wortelbroek.”

Hoe gaat de samenwerking binnen het team?
“We hebben binnenkant, midden en buitenkant. Binnen ons team hebben we verschillende afdelingen. Binnen deze verschillende afdelingen proberen we eigenlijk informatie met elkaar te verstrekken. Ik ben zelf bezig met het verhaal en de collectie, het verhaal en het marketinggedeelte met bijvoorbeeld fotografie. De andere teamgenoten gaan meer over het personeel en het logistieke gedeelte en de afdeling weer over strategie.”

Wat voor soort proces onderga je tijdens het ontwerpen?
“Het begint met een verhaal: waarom maak ik wat ik maak? Daarna komt de boodschap. We proberen dus altijd te kijken naar: welk verhaal wil ik vertellen? Er moet altijd een soort brug zijn naar hetgeen waar ik elke dag voor wakker word en of energie uithaal. De beste werken hebben een ‘story to tell’.”

Wat ging er door je heen toen jouw ontwerp voor het eerst online verscheen?
“Het voelde als een blessing. Je hebt zoveel ideeën gehad en dan kies je uiteindelijk toch voor een definitief design dat echt verkocht wordt. Dat was een bijzonder moment. Nu weet ik natuurlijk dat het daar pas net begon: die eerste keer was speciaal, maar vanaf daar zijn we verder gaan bouwen. Het kon alleen maar beter worden.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik haal inspiratie uit gesprekken die ik voer, de mensen die ik ontmoet en dingen die om me heen plaatsvinden. Heel breed dus. We zijn als merk erg veelzijdig, dus ik probeer de inspiratie dat ook te laten zijn. Iemand die veel pizza’s bakt, kan mij bijvoorbeeld ook inspireren. Ik zoek het overal op, in clichés en juist ver daarvandaan, zodat ik er informatie uit kan halen die ik voorheen niet zag.”

Wat is de boodschap die jullie met de kleding willen uitdragen?
“Think out of the box, bij alles waar je mee bezig bent. En durf jezelf creatief helemaal open te stellen. We maken ontwerpen voor creatievelingen.”

Waar ben je momenteel mee bezig?
“Pasgeleden hebben we een campagneshoot gehad in LA. Ik hoop dat dit allemaal snel gepubliceerd kan worden. Daarnaast zijn we bezig met een vrouwencollectie die we ook snel willen uitbrengen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat vallen bij mensen.”

Hoe divers en inclusief is de kledingindustrie? en eventueel: Wat vind jij dat er moet gebeuren om de kledingindustrie meer divers en inclusief te maken?
“De grenzen moeten opengegooid worden dan gaat alles vanzelf!”

Wil je meer weten over Eben Badu? Volg hem dan op Instagram!

 

 

 

 

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?