‘Er moet altijd een soort brug zijn naar hetgeen waar ik elke dag voor wakker word’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met creative director en co-founder van kledingmerk The New Originals: Eben Badu.

Hoe ben je begonnen met ontwerpen?
“Vroeger vond ik het altijd al heel leuk om bezig te zijn met het editen van al bestaande dingen. Nu probeer ik die momenten van vroeger toe te passen in ons kledingmerk. Ik doe – net als de rest – gewoon wat goed voelt.”

Hoe is The New Originals ontstaan?

“We hadden vroeger een blogspot – die nog steeds bestaat – Waar we veel deelde over de nieuwste releases, samenwerkingen. We deelden met de buitenwereld wat we tof vonden en focusten ons hiernaast op onze eigen interesses. Ik ben altijd in fashion gebleven. Toen we hadden besloten om zelf een merk te gaan oprichten, merkten we dat er echt vraag naar was. Eerst deden we het werk parttime, maar sinds drie jaar zijn we er fulltime mee bezig.”

Wat was je allereerste ontwerp voor het kledingmerk? 
“De Carota trousers daarna de Nine dots tee, de Carota trousers is ontworpen door Rizky Lasahido. Het is eigenlijk heel simpel en spreekt voor zich: negen keer ons logo in een cirkel. Dit shirt hebben we tot op de dag van vandaag nog steeds in onze collectie. De Carota-trousers ontwierp ik op hetzelfde moment en kwam ook tegelijkertijd uit, dit is een soort wortelbroek.”

Hoe gaat de samenwerking binnen het team?
“We hebben binnenkant, midden en buitenkant. Binnen ons team hebben we verschillende afdelingen. Binnen deze verschillende afdelingen proberen we eigenlijk informatie met elkaar te verstrekken. Ik ben zelf bezig met het verhaal en de collectie, het verhaal en het marketinggedeelte met bijvoorbeeld fotografie. De andere teamgenoten gaan meer over het personeel en het logistieke gedeelte en de afdeling weer over strategie.”

Wat voor soort proces onderga je tijdens het ontwerpen?
“Het begint met een verhaal: waarom maak ik wat ik maak? Daarna komt de boodschap. We proberen dus altijd te kijken naar: welk verhaal wil ik vertellen? Er moet altijd een soort brug zijn naar hetgeen waar ik elke dag voor wakker word en of energie uithaal. De beste werken hebben een ‘story to tell’.”

Wat ging er door je heen toen jouw ontwerp voor het eerst online verscheen?
“Het voelde als een blessing. Je hebt zoveel ideeën gehad en dan kies je uiteindelijk toch voor een definitief design dat echt verkocht wordt. Dat was een bijzonder moment. Nu weet ik natuurlijk dat het daar pas net begon: die eerste keer was speciaal, maar vanaf daar zijn we verder gaan bouwen. Het kon alleen maar beter worden.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik haal inspiratie uit gesprekken die ik voer, de mensen die ik ontmoet en dingen die om me heen plaatsvinden. Heel breed dus. We zijn als merk erg veelzijdig, dus ik probeer de inspiratie dat ook te laten zijn. Iemand die veel pizza’s bakt, kan mij bijvoorbeeld ook inspireren. Ik zoek het overal op, in clichés en juist ver daarvandaan, zodat ik er informatie uit kan halen die ik voorheen niet zag.”

Wat is de boodschap die jullie met de kleding willen uitdragen?
“Think out of the box, bij alles waar je mee bezig bent. En durf jezelf creatief helemaal open te stellen. We maken ontwerpen voor creatievelingen.”

Waar ben je momenteel mee bezig?
“Pasgeleden hebben we een campagneshoot gehad in LA. Ik hoop dat dit allemaal snel gepubliceerd kan worden. Daarnaast zijn we bezig met een vrouwencollectie die we ook snel willen uitbrengen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat vallen bij mensen.”

Hoe divers en inclusief is de kledingindustrie? en eventueel: Wat vind jij dat er moet gebeuren om de kledingindustrie meer divers en inclusief te maken?
“De grenzen moeten opengegooid worden dan gaat alles vanzelf!”

Wil je meer weten over Eben Badu? Volg hem dan op Instagram!

 

 

 

 

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?