‘Feminisme is het minimum’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Rebecca Collins, performance artist en danser.

Hoe ben je je artistieke carrière begonnen?
“Ik heb een ballet-achtergrond, dat doe ik eigenlijk al mijn hele leven. Op mijn 15e stopte ik met school en begon ik met drie jaar fulltime te dansen in Australië. Ik wist al een lange tijd dat ik ergens heen wilde reizen, daarom was mijn doel was om na deze 3 jaar naar het
buitenland te gaan, zodat ik een vervolgopleiding kon doen in dans.

Online kwam ik de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam tegen. Ik begon met het
geven van workshops en niet veel later kreeg ik aangeboden om student te worden. Normaal is het best moeilijk om toegelaten te worden tot deze school, maar wegens omstandigheden waren er een paar plekken vrijgekomen en kon ik zo instromen. Het was puur geluk. Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans aangeboden heb gekregen, anders had ik echt niet geweten waar ik nu zou zijn.”

Waar ben je op dit moment zoal mee bezig?
“Ik heb meegewerkt aan het project Motus Mori van Katja Heitmann. En ik ben host op verschillende plekken waaronder de Supperclub in Amsterdam, waar ik ook wel eens een kleine performance doe. Een andere plek waar ik host is Sexyland World. Dat is een andere inspirerende en interessante organisatie waar ik ook de ruimte krijg om te experimenteren met verschillende personages die ik kan en wil zijn.”

Hoe denk jij over het huidige feminisme?
“Om eerlijk te zijn denk ik niet meer echt aan de gangbare, vaak gebruikte versie van feminisme. Feminisme is nog steeds relevant, maar het is zo erg geëvolueerd van de manier waarop ik het leerde kennen. Het feminisme van nu is zoveel breder, meer open minded en voor iedereen. Feminisme is voor mij meer een gegeven, het minimum, en het moderne feminisme waar ik achter sta focust zich vooral op fronten zoals rechten voor transgender personen en gender revolutie in het algemeen. We vechten meer voor equity in plaats van equality.”

Wat valt er in de toekomst nog te verbeteren?
“Ik hoop dat het gatekeepen van het feminisme stopt. Gatekeeping is een term die beschrijft hoe personen binnen een groep, de grenzen van deze groep bewaken. Een voorbeeld hiervan waar ik op doel is het uitsluiten van trans vrouwen in je feminisme, voor mij is dat ondenkbaar. Ik snap dat dit ontstaat vanuit trauma’s en angst, een soort schild om jezelf te beschermen. Maar het staat eigenlijk gelijk aan een bepaalde groep discrimineren, omdat je er zelf slechte ervaringen mee hebt. In mijn ogen is dat zo nutteloos.”

Hoe zorgen we er samen voor dat meer mensen leren over feminisme en inclusiviteit?
“Kijk eerst naar jezelf en bedenk wat je zou kunnen verbeteren. Ik merk namelijk dat we elkaar vaak aanspreken op de dingen die we fout doen, maar we zijn ons minder bewust van de acties die we zelf uitvoeren. Ga daarna het gesprek aan met andere mensen, dat is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen.”

Wie inspireert jou in je creatieve proces?

“Op dit moment haal ik niet echt inspiratie uit bekende artiesten. Ook voel ik me door meerdere mensen geïnspireerd en niet maar één persoon. Mijn vrienden en de queer community inspireren mij momenteel het meest.”

Wat wil je anderen meegeven over dit onderwerp?
“Dat ‘feminist’ geen hokje is, maar meer een soort denkbeweging die laat zien dat het mogelijk is om jezelf te kunnen zijn en te kunnen gaan staan waar je voor wil staan. En dat het niet uitmaakt als je niet in het standaard plaatje past. We komen in zoveel verschillende kleuren en vormen.”

Wil je meer te weten komen over Rebecca Collins? Volg hen dan op Instagram!

BEELD: Hosting Sexyland World. Character Rex with the Binary Necklace. 

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?