‘Feminisme is het minimum’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Rebecca Collins, performance artist en danser.

Hoe ben je je artistieke carrière begonnen?
“Ik heb een ballet-achtergrond, dat doe ik eigenlijk al mijn hele leven. Op mijn 15e stopte ik met school en begon ik met drie jaar fulltime te dansen in Australië. Ik wist al een lange tijd dat ik ergens heen wilde reizen, daarom was mijn doel was om na deze 3 jaar naar het
buitenland te gaan, zodat ik een vervolgopleiding kon doen in dans.

Online kwam ik de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam tegen. Ik begon met het
geven van workshops en niet veel later kreeg ik aangeboden om student te worden. Normaal is het best moeilijk om toegelaten te worden tot deze school, maar wegens omstandigheden waren er een paar plekken vrijgekomen en kon ik zo instromen. Het was puur geluk. Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans aangeboden heb gekregen, anders had ik echt niet geweten waar ik nu zou zijn.”

Waar ben je op dit moment zoal mee bezig?
“Ik heb meegewerkt aan het project Motus Mori van Katja Heitmann. En ik ben host op verschillende plekken waaronder de Supperclub in Amsterdam, waar ik ook wel eens een kleine performance doe. Een andere plek waar ik host is Sexyland World. Dat is een andere inspirerende en interessante organisatie waar ik ook de ruimte krijg om te experimenteren met verschillende personages die ik kan en wil zijn.”

Hoe denk jij over het huidige feminisme?
“Om eerlijk te zijn denk ik niet meer echt aan de gangbare, vaak gebruikte versie van feminisme. Feminisme is nog steeds relevant, maar het is zo erg geëvolueerd van de manier waarop ik het leerde kennen. Het feminisme van nu is zoveel breder, meer open minded en voor iedereen. Feminisme is voor mij meer een gegeven, het minimum, en het moderne feminisme waar ik achter sta focust zich vooral op fronten zoals rechten voor transgender personen en gender revolutie in het algemeen. We vechten meer voor equity in plaats van equality.”

Wat valt er in de toekomst nog te verbeteren?
“Ik hoop dat het gatekeepen van het feminisme stopt. Gatekeeping is een term die beschrijft hoe personen binnen een groep, de grenzen van deze groep bewaken. Een voorbeeld hiervan waar ik op doel is het uitsluiten van trans vrouwen in je feminisme, voor mij is dat ondenkbaar. Ik snap dat dit ontstaat vanuit trauma’s en angst, een soort schild om jezelf te beschermen. Maar het staat eigenlijk gelijk aan een bepaalde groep discrimineren, omdat je er zelf slechte ervaringen mee hebt. In mijn ogen is dat zo nutteloos.”

Hoe zorgen we er samen voor dat meer mensen leren over feminisme en inclusiviteit?
“Kijk eerst naar jezelf en bedenk wat je zou kunnen verbeteren. Ik merk namelijk dat we elkaar vaak aanspreken op de dingen die we fout doen, maar we zijn ons minder bewust van de acties die we zelf uitvoeren. Ga daarna het gesprek aan met andere mensen, dat is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen.”

Wie inspireert jou in je creatieve proces?

“Op dit moment haal ik niet echt inspiratie uit bekende artiesten. Ook voel ik me door meerdere mensen geïnspireerd en niet maar één persoon. Mijn vrienden en de queer community inspireren mij momenteel het meest.”

Wat wil je anderen meegeven over dit onderwerp?
“Dat ‘feminist’ geen hokje is, maar meer een soort denkbeweging die laat zien dat het mogelijk is om jezelf te kunnen zijn en te kunnen gaan staan waar je voor wil staan. En dat het niet uitmaakt als je niet in het standaard plaatje past. We komen in zoveel verschillende kleuren en vormen.”

Wil je meer te weten komen over Rebecca Collins? Volg hen dan op Instagram!

BEELD: Hosting Sexyland World. Character Rex with the Binary Necklace. 

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?