‘Feminisme is voor iedereen, daar hoef je geen vrouw voor te zijn’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met theatermaker, acteur en activist Tijn de Jong.

Tijn de Jong is 28 jaar en studeert op dit moment aan de Koningstheater Academie in Den Bosch. Van kinds af aan heeft hij affiniteit met theater, maar in eerste instantie maakt De Jong de keuze om journalistiek te gaan studeren. Hier moet hij helaas mee stoppen doordat hij door een moeilijke tijd heengaat. Na een tijd voelt hij zich beter en stort hij zich vol overgave op zijn studie binnen de theater- en kleinkunstwereld. Iedere dag prijst hij zichzelf nog gelukkig met het maken van deze keuze.
Maar naast plezier halen uit acteren, zet de jonge acteur zich in voor intersectioneel feminisme. Hiermee wil hij mensen wakker schudden en inlichten over gender, seksualiteit en het binaire systeem.

Tijn de Jong door Roos Klijn

Hoe uit jouw activisme zich?

“Ik probeer, waar ik kan, op de barricade te staan. Zo bezoek ik veel demonstraties, maar Instagram is ook zeker een plek waar ik mijn zachte activisme met de wereld deel. Daarnaast sluit theater maken mooi aan bij het activistische stuk in mij. Hier kan ik een eigen wereld creëren en mensen een stukje kennis meegeven.”

‘Zacht blijven’ is jouw motto op sociale media. Waarom is dit voor jou zo belangrijk?

“In het verleden heb ik te maken gehad met nare ervaringen; en ik kan wel stellen dat ik de rafelranden van het leven heb gezien. Dit soort gebeurtenissen kunnen je hard maken als mens. In een wereld die steeds harder lijkt te worden, ben je geneigd om jezelf af te sluiten, maar ik heb juist ervaren dat empathie en zachtheid mijn grootste krachten zijn. Daarom heb ik altijd geprobeerd om deze eigenschappen te behouden. Dit probeer ik nu uit te dragen op mijn Instagram; en ik merk aan de reacties die ik krijg dat er veel behoefte is aan die zachtheid. Daarin schuilt voor iedereen een grote kracht. In een wereld waar vluchtige berichtgeving je om de oren vliegt, is er steeds meer behoefte aan zachte verdieping.”

Wat is jouw missie?

“Ik heb veel onrecht ervaren en dit resulteert zich bij mij in een groot rechtvaardigheidsgevoel. Wat dat betreft ben ik een idealist, ik zou het liefst in een wereld leven waar onrecht niet bestaat. Dat is waar ik op hoop, maar tegelijkertijd ben ik me bewust dat onrecht onlosmakelijk verbonden is met mens zijn. Ik merk dat ik hier veel mee bezig ben en de behoefte voel om open conversaties over dit thema te hebben.”

Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?

“De eerste feministische golven brachten grote veranderingen teweeg, maar inmiddels zijn we op een punt gekomen dat veel mensen denken dat het wel goed zit. Naar mijn idee heeft de term ‘feminisme’ een nare associatie gekregen.
En ik begeef me zelf voornamelijk in een linkse, feministische bubbel, wat een vertekend beeld kan geven van de wereld. Mijn angst is daarom dat er wordt gedacht dat we al een eind zijn als het gaat om gelijkwaardigheid. Dat ons land al veel bereikt heeft en we niet moeten zeuren. Dit zie ik niet alleen terug in het feminisme, maar ook als we kijken naar seksualiteit, gender en racisme. We zijn niet meer zulke voorlopers op het gebied van tolerantie als vroeger.”

Wat is jouw definitie van ‘feminisme’?

“Voor mij draait feminisme om gelijkwaardigheid. Dat is voor mij de kern; en mijn feminisme zou ik omschrijven als intersectioneel. Wanneer we naar de mens kijken, zien we meer overeenkomsten dan verschillen, maar toch blijven we ons focussen op deze verschillen. Volgens mij houdt dit ons tegen om puur en alleen het individu te kunnen zien. Iets waar ik me daarom hard voor maak, is radicale gelijkwaardigheid.”

Wat doe jij om je hier verder in te verdiepen?

“Via Instagram volg ik organisaties die zich bezighouden met het feminisme. Ik ben erg geïnteresseerd in deze thematiek. En wanneer er een nieuw boek verschijnt, vind ik het ook heerlijk om daarin te lezen en nieuwe kennis tot me te nemen.
Ook voer ik veel gesprekken met de vrouwen en andere trans personen in mijn omgeving. Hoe meer mensen we leren kennen, en hoe meer ervaringen we delen, hoe duidelijker het voor mij wordt dat we ontzettend divers zijn. Dat vind ik prachtig. De menselijke interactie van een gesprek is wat mij betreft een onmisbaar gegeven voor het creëren van begrip en gelijkwaardigheid.”

Hoe hoop je dat de toekomst eruit zal zien?

“Ik hoop dat we het woord ‘feminisme’ kunnen reclaimen, zodat we afkomen van de negatieve connotatie die er nu aan vastkleeft. Feminisme is voor iedereen, daar hoef je geen vrouw voor te zijn.
Ook hoop ik dat we meer empathie en menselijkheid terug zullen krijgen in onze samenleving. Vanuit mijn idealisme hoop ik dat racisme en discriminatie uiteindelijk niet meer zullen bestaan. Ik realiseer me echter goed dat er een langzame verschuiving naar rechts plaatsvindt in de wereld. De kloof die ik zie ontstaan maakt me angstig. Maar bij een beweging hoort ook altijd een tegenbeweging. Ik hoop voornamelijk dat alle grote problematiek, zoals het klimaat, niet te ver vooruit geschoven zullen worden.”

Benieuwd geworden naar Tijn de Jong? Volg hem hier op Instagram!

 

 

 

 

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?