‘Mijn grootste tip is lekker dragen wat jij zelf leuk vindt!’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40

feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische

organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun

eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn

die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in

onze reeks: De feministische beldate! Dit keer spreken wij met fashion editor en creatief multitalent Fatou Thiam!

Fatou Thiam is fashion editor bij Cosmopolitan en een waar creatief multitalent. Daarnaast is ze een graag geziene nachtvlinder en mede-oprichter van Marimba, een Amsterdams feest met een sterke focus op diverse Afro-muziekgenres..

 

TTM: Hi Fatou! Je bent altijd lekker druk bezig met van alles, kan je ons vertellen waar je allemaal mee bezig bent op het moment?

F: Hi, zeker! Ik ben fashion editor bij Cosmopolitan en freelance daarnaast binnen de creatieve scene. Zo maak ik ook regelmatig stylingvideos op Socials. En samen met mijn beste vriend Jean-Pierre organiseer ik ook Marimba, dit is een nieuw African-electronic feest in Amsterdam, waarin traditionele Afrikaanse melodieën en ritmes met moderne elektronische muziekgenres worden gemixt. Ik host ook wel eens zelf op feestjes en festivals, dat vind ik super leuk om te doen. Het is veel, maar gevarieerd en juist die combinatie vind ik zo fijn. Ik zou nooit een negen tot vijf baan kunnen hebben!

 

TTM: Dat klinkt lekker gevarieerd allemaal inderdaad! Hoe kwam je op het idee om feestjes te gaan organiseren?

F: Mijn vader was muzikant dus thuis ben ik opgegroeid met Afrikaanse muziek. Het is me dus echt met de paplepel ingegoten! Ik wist altijd al dat ik iets met muziek wilde doen maar nog niet op welke manier.

Ik kwam erachter dat ik soms diversiteit en inclusiviteit miste in de Afro scene van Amsterdam. Er waren wel afrobeat feestjes, maar daar hing niet helemaal de sfeer die ik zocht tijdens het uitgaan. Vaak hangt er namelijk nog een hele masculine vibe. Daarom besloot ik met Jean-Pierre om zelf dit soort feestjes te gaan organiseren waar iedereen welkom is en zich op zijn gemak voelt. Ons volgende Marimba feestje is Zaterdag 1 juli tijdens Keti Koti, overdag in het Westerpark en ‘s avonds bij de Amsterdamse club, RadioRadio!

 

TTM: Die zet ik in de agenda! En naast het organiseren van feestjes ben je dus ook fashion editor bij het platform en magazine Cosmopolitan! Hoe ben je daar gekomen?

F: Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mode, en heb ook deze richting gestudeerd. Ik begon eerst met de opleiding fashion verkoop en Retail, maar ben daarna Fashion design gaan studeren en ben hierin afgestudeerd. Na mijn studie heb ik veel verschillende dingen uitgeprobeerd. Ik heb bijvoorbeeld ook even mijn eigen vintage winkel gehad. Ik ben twee en een half jaar geleden bij Cosmopolitan aan de slag gegaan als fashion editor. Deze baan is fantastisch omdat ik het ook nog kan combineren met al mijn andere jobs, ik vind de vrijheid hierin heel fijn en belangrijk om creatief te blijven.

 

TTM: Je bent dus voor je werk veel bezig met mode, zie je er dan zelf ook altijd fashionable uit?

F: Haha, ja ik ben constant met mode bezig en krijg de leukste dingen op gestuurd van leuke merken en contacten. Ik vind het heerlijk om mezelf als een soort styling-canvas te zien en alvast combinaties uit te proberen die ik later tijdens shoots of shoppings eventueel gebruiken. Ook als ik thuis werk vind ik het fijn om me ‘s ochtends klaar te maken, dan voel ik me echt klaar voor de dag. Maar ik vind het ook heerlijk om af en toe gewoon lekker in een shirt rond te lopen thuis hoor!

 

TTM: Dat snap ik! En heb je in de fashion industrie ooit zelf bewust ongelijkheid meegemaakt?

F: Nee, eigenlijk niet! Maar ik werk ook in een hele vrouwvriendelijke omgeving en ik ben uiteindelijk mijn eigen baas, dat scheelt ook. Ik denk dat in de fashionwereld, mannen eerder ongelijkheid en vooroordelen ervaren dan vrouwen, in tegenstelling tot veel andere vakgebieden! Ik vind wel, dat er meer diversiteit mag komen in de fashion industrie. Er mag meer gekeken worden naar wat iemand kan in plaats van wie de persoon is. We moeten kritischer naar onszelf kijken, want hoe veel diverser zijn we nou echt? We moeten iedereen een platform bieden, ook de mensen die dat nu nog niet hebben. Eigenlijk zouden we moeten werken met anonieme sollicitaties!

 

TTM: Dat zou een goed idee zijn ja! En als we het toch hebben over gelijkheid, wat betekent feminisme voor jouzelf?

F: Feminisme betekent voor mij de power en gelijkheid van de vrouw. Mijn vader was moslim, en heb van hem vroeger andere overtuigingen meegekregen dan waar ik nu voor sta. Dit heeft mij extra strijdlustig gemaakt voor het opkomen voor meer gelijkheid van gender, seksualiteit en alle andere ongelijkheden, bijvoorbeeld op de werkvloer. Ook heb ik vanaf kinds af aan een hele hechte band met mijn broer en ging ik veel om met hem en zijn oudere vrienden, daardoor ben ik niet snel geïntimideerd en ben ik misschien zelfs af en toe een beetje mannelijk in de omgang en in relaties bijvoorbeeld. Mijn moeder heeft me ook zo opgevoed, zij is een echt powermens. Mijn moeder is echt on point wat gelijkheid en feminisme betreft! Ze is dan ook mijn grote voorbeeld en motivatie.

 

TTM: En als laatste vraag, wat zijn jouw grootste styling tips voor deze zomer?

F: Ik ben nu toevallig bezig met de trend issue voor Cosmopolitan. Maar mijn grootste tip is eigenlijk lekker dragen wat jij zelf leuk vind! Ik ben zelf helemaal niet trend gevoelig, ook al moet ik natuurlijk op de hoogte zijn van alle trends en zie ik ze dagelijks voorbij komen, wat ik super leuk vind. Ik vind het eigenlijk ook een gek concept, want wie bedenkt die trends nou eigenlijk? Mijn advies is om vooral verder te kijken dan wat de trends zeggen, maar ze ook vooral dragen als je ze echt leuk vind en ze bij je passen.

 

Wil je meer weten over Fatou? Volg haar dan op instagram of kom dansen op haar Marimba viering tijdens Keti Koti 1 juli!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?