‘’Ik wil laten zien dat het niet uit maakt wie je bent, hoe je jezelf identificeert of welke kleding maat je hebt, jij verdient een podium.’’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Dit keer spreken wij met casting director & model scout Michiel van Maaren!

 

Hi Michiel! Jij vind in jouw werk representation erg belangrijk, waarom is diversiteit en inclusiviteit van belang in de mode wereld?

‘’Diversiteit is een hot topic geworden, voor veel merken is diversiteit een marketing-tool geworden. En dat mist eigenlijk het punt van diversiteit, want diversiteit is alles wat prachtig is. Als je om je heen kijkt zie je heel veel verschillende mensen, mensen van diverse leeftijden, etniciteiten, genders en mensen met verschillende vormen, voor mij licht hier de schoonheid.

Toen ik jonger was, had de Hema een reclame over push-up bh’s. Degene die de hoofdrol speelde in deze reclame was een androgyne man. Dit vond ik zó bijzonder, dit was de eerste keer dat ik mezelf terug zag in de media. Daarom denk ik dat representatie, inclusiviteit en diversiteit zó belangrijk zijn in de media en in de modewereld, want je wilt jezelf er in terug kunnen vinden. Het gevoel dat jij ook een plekje hebt in de samenleving. Dat is voor mij belangrijk.’’

 

Jij scout zelf ook modellen, wat is jouw missie hierin?

‘’Ik ben casting director en modellen scout, dus daar zit nog wel een verschil in. Maar mijn hoofdmissie is hierin bij beide gevallen hetzelfde: Ik wil mooie dingen maken met mooie mensen en ik wil laten zien dat het niet uit maakt wie je bent, hoe je jezelf identificeert of welke kleding maat je hebt, jij verdient een podium. Ik wil zoveel mogelijk bijzondere en mooie mensen een plek geven zodat zij anderen kunnen inspireren om zichzelf te zijn. Ik noem het zelf altijd ‘exposion therapy’, hoe vaker je een gezicht ziet in het medialandschap, hoe normaler het wordt.

 

Hoe wordt jouw werkwijze ontvangen?

‘’Best goed! Mode kan af en toe een harde nek hebben waar je moeilijk doorheen kunt duwen. Sommigen hebben een gedachtegang waar ze aan vast zitten of werken al zeventien jaar bij hetzelfde bedrijf die niet durft te veranderen. Maar het is heel leuk, want ook deze mensen zien in dat representatie werkt en belangrijk is. Zij zien nu ook dat er vraag naar is om persoonlijkheden terug te zien. Voorheen was er een best heftig stramien waarin modellen werden gezocht, maar nu staat iedereen open voor een bredere blik.

Ik vind het ook leuk om te pushen. In hoeverre kan ik gaan om bij verschillende merken en klanten representatie aan te kaarten en te laten zien? Meestal slaag ik in dit gesprek en de resultaten werken net zo goed. En dat vind ik fantastisch om te zien!

 

Wat betekend feminisme voor jou?

‘’Ik vergelijk het begrip feminisme met het woord ‘model’. Model is een genderloos woord, iedereen kan een model zijn. En dat vind ik ook met feminisme, want het werd vroeger gekoppeld aan vrouwen, terwijl ik nu zo heb dat feminisme juist het principe is dat iedereen gelijk is. Ik zou het fantastisch vinden als feminisme niet vrouwelijk of mannelijk is, maar een woord voor iedereen.

Ik vind het ook interessant dat ik in een industrie werk waarbij vrouwen meer verdienen dan mannen. ‘’Hoe sta ik daar zelf tegenover?’’ Ik identificeer mij als non-binair, dus ik zie mij niet per se aan de ene kant of aan de andere kant. Dus vanuit dat opzicht vind ik het aan de ene kant raar dat het verschil tussen man en vrouw zo groot is in deze industrie qua loon, maar vrouwen verdienen in het algemeen minder dan mannen dus ik vind het ook weer niet zó erg haha!

Maar terugkomend op het begrip feminisme, in mijn omgeving wordt feminisme nooit echt uitgesproken maar het wordt getoond in gedrag. Ik heb het geluk dat ik met veel inspirerende mensen mag en kan werken. Zij zijn zo geestverruimend in de manier van omgang en creëren. Iedereen wordt gelijk behandeld. Voor mij is feminisme dan ook het mooie zien in iedereen en het strijden voor gelijk zijn. Man, vrouw, non-binair, gay, straight, trans, etc.. het maakt niet uit, alles zou op dezelfde manier bekeken moet worden. De verschillen qua omgang zou er niet moeten zijn.

 

Hoe kunnen mensen zich meer verdiepen in dit onderwerp?

‘’Ja, ik ben echt blessed met mijn omgeving. De gesprekken die ik mag voeren met hen zijn al zo leerzaam. Dat zou ik ook graag willen meegeven: Ga gesprekken aan met mensen, zie hoe anderen in de wereld staan. Iedereen staat zo anders in de samenleving, deze inzichten kunnen zó inspirerend zijn.’’

 

Op de hoogte blijven van Michiel en zijn werk? Volg hem dan zeker op Instagram!

 

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?