‘Films hebben de kracht om ons vanuit elk mogelijk perspectief een venster naar de wereld te bieden’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan, én moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Ratna Lachmansingh van het Leiden International Film Festival (LIFF).

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Ratna Lachmansingh en op dit moment ben ik verantwoordelijk voor de financiën, bedrijfsvoering en productie bij het Leiden International Film Festival. De komende editie wordt voor mij een spannende, omdat ik het stokje van de algemeen directeur ga overnemen.”

Super spannend! Hoe ben je eigenlijk in de filmwereld terecht gekomen?
“Mijn liefde voor film was er al vroeg bij en werd aangewakkerd nadat ik naar Labyrinth van Jim Henson met onder andere David Bowie was geweest. Maar het werd ook geprikkeld tijdens mijn studie Film- en Literatuurwetenschap, waar ik met name focuste op gender en identiteit.
Tijdens mijn studie was ik ook vrijwilliger bij het Leiden International Film Festival en werkte ik in een filmhuis.”

Een LIFF-member van het eerste uur dus. Welk deel van het festival spreekt je het meest aan?
“Films hebben de kracht om ons vanuit elk mogelijk perspectief een venster naar de wereld te bieden. Deze vensters kunnen transformeren, inspireren en verbinden. Wat ik zo waardevol vind aan het LIFF, is dat we juist een podium bieden aan die diversiteit en verschillende invalshoeken. Maar natuurlijk ook dat we de makers die normaal gesproken geen podium krijgen bij bioscopen in Nederland, wel een podium bieden bij ons.”

Heb je een lievelingsfilm?
“Per genre zou ik een lievelingsfilm kunnen noemen. Tijdens mijn studie was het de film Alien met mijn favoriete fictionele karakter Ellen Ripley. Hier heb ik ook mijn scriptie over geschreven. Ik vond haar rol als vrouw erg interessant, het veranderde in de loop van de verschillende delen. De functie die haar lichaam inneemt, eerst als vrouw en daarna als moeder van de alien is een heel interessante ontwikkeling. Maar je kunt me zeker ook wakker maken voor slechte rom-coms.”

Wie inspireert jou?
“Dat ligt ook weer heel erg uiteen. Ik kwam laatst een werk tegen van Jenny Holzer – wat ik zo mooi vind aan haar werk, is dat ze een hele functionele ruimte weet te transformeren zodat het relevant wordt en je elke hoek van die ruimte of installatie gaat bekijken. Op deze manier leeft het werk ook op een andere manier. Kunstenaars die voor elkaar weten te kunnen krijgen dat je iets vanuit een ander perspectief gaat bekijken, vind ik erg knap.”

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?
“Als ik in een sentimentele bui ben, kan ik soms een geromantiseerd beeld hebben van de kunst en kunstenaar. Dan heb ik het idee dat de kunstenaar en diens kunst de weg wel vindt. Tegelijkertijd weet ik dat dit niet alleen een geromantiseerd beeld is, maar ook wat naïef. Mensen zijn ook een product van hun omgeving en zo’n omgeving kan ervoor zorgen dat je je niet kunt ontwikkelen tot je volle potentie.
Daarnaast kan het dominante discours ervoor zorgen dat er niet altijd ruimte is voor eigenzinnige perspectieven, dus ik denk ook dat je daar als culturele instelling bewust van moet zijn.

Ik denk dat we door de jaren heen iets inclusiever zijn geworden, maar het is altijd een proces waarin je je bewust moet zijn van de vooroordelen die er zijn, zodat je er aan kunt blijven werken.”

Wat voor advies zou je iemand die de filmwereld wil betreden meegeven?
“Pak de ruimte die je nodig hebt en durf de stap te maken. En oriënteer en experimenteer veel met de dingen waar je goed in bent. Uiteindelijk vind je zo je weg.”

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?