Draken, seks en geweld. Gisteren werd de laatste aflevering van Game of Thrones uitgezonden. Geen spoilers, maar hoe feministisch is deze hitserie nou echt? Daar verschillen de meningen nogal over. De één vindt het vreselijk seksistisch en de ander mega feministisch. Wij gingen erover in gesprek.
Titia Hoogendoorn is actrice, maker van de podcast ‘Polititia‘, waar ze spreekt over de politiek (en oa. het gebrek aan vrouwen daarin) en een trouwe Game of Thrones fan. Je kunt haar ondere andere kennen van haar rol als Fay in de hitserie SpangaS. Of misschien heb je haar zelfs weleens vernomen voor GoT-karakter Sanza, waar ze sprekend op lijkt!
TheTittyMag: Is Game of Thrones feministisch? Waarom wel/niet?
Titia Hoogendoorn: Ik vind het lastig om series per definitie als feministisch te beduiden. Game of Thrones is niet gemaakt met het doel feministisch te zijn. Maar er is wel veel representatie van vrouwen. Hoewel het natuurlijk ontzettend wit feministisch is (laten we eerlijk zijn). Ik heb dus niet echt een goed antwoord op deze vraag. Wat mij betreft is de serie neutraal en daarom (vergeleken met andere series) misschien wel heel feministisch. George R.R. Martin zegt gewoon: dit is de wereld en daar zitten mannen en vrouwen in.
TTM: Wat vind je daarvan?
TH: Ik vind het heel leuk dat die vrouwelijke representatie er is. Misschien dus wel meer dan in andere series. En de vrouwen zijn op verschillende manieren belangrijk. Dus niet alleen als ze heel erg goed kunnen vechten of als ze supercool en sexy aan het doen zijn met draken. Dat is heel verfrissend.
TTM: Hoe belangrijk is dit beeld voor een serie met zo’n groot bereik?
TH: Hoe belangrijk is het? Geen idee. Ik vind het gewoon tof.
TTM: Wie is je favoriete vrouwelijke personage? En waarom?
TH: Sanza is altijd mijn lievelingskarakter geweest. Vooral in het begin toen iedereen haar nog kut vond, haha! Ze reageert overal veel realistischer op dan de andere vrouwelijke karakters (niet zo heldhaftig). En ik lijk qua uiterlijk heel erg op haar. Soms word ik zelfs herkend als haar in plaats van mezelf! Dat vind ik super leuk.
Gina Felize is lid van Team Titty, student Business & Innovation Design in Denemarken en GoT-kijker vanaf het eerste uur. Ze beschouwt haar verslaving aan bingewatchen als een low key langdurig antropologisch onderzoek naar mens, media en cultuur.
TheTittyMag: Is Game of Thrones feministisch? Waarom wel/niet?
Gina Felize: Ja, dat vind ik best een lastige vraag. Ik denk niet dat de serie gemaakt is met de intentie om vrouwen onderdanig af te beelden, het is meer een reflectie van onze maatschappij. En die is over het algemeen niet zo feministisch. Maar het blijft fantasy en de inspiratie voor de serie komt natuurlijk van heel lang geleden, hele primitieve tijden eigenlijk. Vooruitstrevend kun je het in ieder geval niet noemen.
TTM: Wat vind je daarvan?
GF: Het is niet vooruitstrevend bedoeld, maar er zou ruimte voor kunnen zijn. Alhoewel het wel binnen de context moet passen. Ik ben feminist, maar het moet wel realistisch blijven. Natuurlijk sta ik er wel voor open, haha!
TTM: Hoe belangrijk is dit beeld voor een serie met zo’n groot bereik?
GF: Het ligt er heel erg aan hoe iets gepresenteerd wordt. Als je onderdanige vrouwen ziet, maar er wel duidelijk wordt gemaakt dat dit niet oké is, vind ik het heel wat anders dan wanneer je een beeld schept waarin het wel ‘normaal’ is. Zo’n beeld kan het gedachtegoed van de kijker normaliseren of juist iemand aan het denken zetten. En ik denk dat Game of Thrones daarin heel neutraal is. Conclusie: het is super belangrijk, maar het hangt ook veel af van de persoon.
TTM: Wie is je favoriete vrouwelijke personage? En waarom?
GF: Daenerys is áltijd mijn lievelingspersonage geweest. Ik kon me heel erg in haar vinden: streng maar rechtvaardig, empathisch en heel sterk. Power to the people! Maar ik moet zeggen dat ze inmiddels wel een beetje de verkeerde kant op is gegaan, haha…