SundayScroll #161: Wie is Teuntje Fleur?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een ​​vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de zondag Scroll ook hier naartoe. Deze week: grafisch ontwerper Teuntje Fleur. 

Anne-Fleur Boersma, alias Teuntje Fleur, werd op 28 oktober 1992 geboren in het vissersdorpje Spakenburg. Op haar achttiende startte ze de opleiding Reclame en Media aan de Cibap, de vakschool voor verbeelding te Zwolle. In 2011 stroomde ze op de Cibap door naar de opleiding Grafisch Ontwerp, waarna ze nogmaals doorstroomde naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2017 studeerde ze hier af als Autonoom Grafisch Ontwerper. Haar alias, Teuntje Fleur, is een combinatie van haar doop- en roepnaam. Vandaag de dag woont de ontwerper in Rotterdam met haar vriend Folkert Koelewijn (documentaire fotograaf) en haar tweede grote liefde, de risoprinter. In het exterieur van hun huis klinkt de stijl van Teuntje Fleur door: speels en kleurrijk.

De ontwerper werkt zowel in opdracht als autonoom  en drukt op ieder project haar eigen stempel. Kenmerkend voor het werk van Teuntje Fleur zijn de opvallende toepassingen van primaire kleuren en vormen. Hiermee creëert ze kleurrijke nieuwe werelden, die even een ontsnapping kunnen bieden aan het saaie volwassen leven. Spelenderwijs onderzoekt de ontwerper het grafische werkveld via talloze uitdrukkingsvormen. Zo maakt ze posters, prints, boeken, magazines, campagnes, merkidentiteiten, handgemaakte producten, interactieve attracties en tentoonstellingen. Ook is het gebruik van de risograaf, herkenbaar geworden voor haar creaties. Deze Japanse printtechniek is duurzaam en heeft een ambachtelijke uitstraling.

Inspiratie vindt Teuntje Fleur in de stad; in de mengelmoes van vormen en kleuren, maar ook in de onderlinge conversaties tussen mensen. Interessante vormen tekent ze na in haar schetsboek en zinnen schrijft ze snel op. Met een goede dosis humor verwerkt ze irriterende, of juist lachwekkende uitspraken in haar ontwerppraktijk. Daarenboven vindt ze inspiratie in de werken van expressionistisch kunstenaar Hendrik Werkman (1882-1945) en vormgever Piet Zwart (1885-1977). 

In 2020 kwam het werk van Teuntje Fleur meer onder de aandacht nadat zij samen met vier andere jonge Rotterdamse kunstenaars (Tobias Lengkeek, Folkert Koelewijn, Malyssa ten Hove en Rooz Boersma) Pandemie Magazine oprichtte. In een periode van afgelaste tentoonstellingen en weinig werk besloot het vijftal op creatieve wijze de tijd te doden. Ze creëerden een magazine vol korte verhalen, illustraties, strips, puzzels, quizjes en DIY-ideeën, dat anderen dan weer zou kunnen helpen de verveling tegen te gaan. De eerste oplage, ‘Krijg de Corona’, was binnen no time uitverkocht. Pandemie Magazine liet een hoognodig humoristisch tegenwicht horen in de barre lockdown-tijden. Teuntje Fleur maakte verschillende items en verzorgde de vormgeving.

De afgelopen vijf jaar heeft Teuntje Fleur geëxposeerd in onder andere het Zuiderzeemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en op de Dutch Design Week. Ze ontwierp merkidentiteiten voor onder meer Coffeecompany en lokale brouwerij Boeiend Bier. Als creatieve alleskunner is creëren echt een eerste levensbehoefte voor Teuntje Fleur. Wat de toekomst haar zal brengen is nog een onbekend. Eén ding is zeker: ze zal altijd kunst blijven maken. 

 

Benieuwd wat de toekomst Teuntje Fleur brengt? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish