SundayScroll #161: Wie is Teuntje Fleur?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een ​​vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de zondag Scroll ook hier naartoe. Deze week: grafisch ontwerper Teuntje Fleur. 

Anne-Fleur Boersma, alias Teuntje Fleur, werd op 28 oktober 1992 geboren in het vissersdorpje Spakenburg. Op haar achttiende startte ze de opleiding Reclame en Media aan de Cibap, de vakschool voor verbeelding te Zwolle. In 2011 stroomde ze op de Cibap door naar de opleiding Grafisch Ontwerp, waarna ze nogmaals doorstroomde naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2017 studeerde ze hier af als Autonoom Grafisch Ontwerper. Haar alias, Teuntje Fleur, is een combinatie van haar doop- en roepnaam. Vandaag de dag woont de ontwerper in Rotterdam met haar vriend Folkert Koelewijn (documentaire fotograaf) en haar tweede grote liefde, de risoprinter. In het exterieur van hun huis klinkt de stijl van Teuntje Fleur door: speels en kleurrijk.

De ontwerper werkt zowel in opdracht als autonoom  en drukt op ieder project haar eigen stempel. Kenmerkend voor het werk van Teuntje Fleur zijn de opvallende toepassingen van primaire kleuren en vormen. Hiermee creëert ze kleurrijke nieuwe werelden, die even een ontsnapping kunnen bieden aan het saaie volwassen leven. Spelenderwijs onderzoekt de ontwerper het grafische werkveld via talloze uitdrukkingsvormen. Zo maakt ze posters, prints, boeken, magazines, campagnes, merkidentiteiten, handgemaakte producten, interactieve attracties en tentoonstellingen. Ook is het gebruik van de risograaf, herkenbaar geworden voor haar creaties. Deze Japanse printtechniek is duurzaam en heeft een ambachtelijke uitstraling.

Inspiratie vindt Teuntje Fleur in de stad; in de mengelmoes van vormen en kleuren, maar ook in de onderlinge conversaties tussen mensen. Interessante vormen tekent ze na in haar schetsboek en zinnen schrijft ze snel op. Met een goede dosis humor verwerkt ze irriterende, of juist lachwekkende uitspraken in haar ontwerppraktijk. Daarenboven vindt ze inspiratie in de werken van expressionistisch kunstenaar Hendrik Werkman (1882-1945) en vormgever Piet Zwart (1885-1977). 

In 2020 kwam het werk van Teuntje Fleur meer onder de aandacht nadat zij samen met vier andere jonge Rotterdamse kunstenaars (Tobias Lengkeek, Folkert Koelewijn, Malyssa ten Hove en Rooz Boersma) Pandemie Magazine oprichtte. In een periode van afgelaste tentoonstellingen en weinig werk besloot het vijftal op creatieve wijze de tijd te doden. Ze creëerden een magazine vol korte verhalen, illustraties, strips, puzzels, quizjes en DIY-ideeën, dat anderen dan weer zou kunnen helpen de verveling tegen te gaan. De eerste oplage, ‘Krijg de Corona’, was binnen no time uitverkocht. Pandemie Magazine liet een hoognodig humoristisch tegenwicht horen in de barre lockdown-tijden. Teuntje Fleur maakte verschillende items en verzorgde de vormgeving.

De afgelopen vijf jaar heeft Teuntje Fleur geëxposeerd in onder andere het Zuiderzeemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en op de Dutch Design Week. Ze ontwierp merkidentiteiten voor onder meer Coffeecompany en lokale brouwerij Boeiend Bier. Als creatieve alleskunner is creëren echt een eerste levensbehoefte voor Teuntje Fleur. Wat de toekomst haar zal brengen is nog een onbekend. Eén ding is zeker: ze zal altijd kunst blijven maken. 

 

Benieuwd wat de toekomst Teuntje Fleur brengt? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

TITTYMAG ARG SHIRT IS TERUG!

Na drie jaar is het eindelijk weer zover: ons iconische “TittyMag” T-shirt is terug!  In samenwerking met de getalenteerde illustrator Lotte Gielen hebben we een herzien design van ons favoriete shirt uitgebracht. Dit shirt is meer dan zomaar een kledingstuk. Het is draagbare kunst! En een viering van de vrouw!

Lees meer »

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?