‘Het ultieme doel: gratis menstruatieproducten voor iedereen die menstrueert’

-

Een meerderheid van de Tweede kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met een laag inkomen. De regering vindt dat arme menstruerende mensen ook recht hebben op tampons en maandverband. Dit is een stap in de goede richting, maar waarom maken we menstruatieproducten niet gewoon gratis voor iedereen, net zoals in Schotland?

Toen ik op kamers ging moest ik voor mijn eigen eten, drinken en producten zorgen. En zoals elke maand brak de fantastische dag weer aan: mijn menstruatie begon. Aan het voorraadje tampons dat ik vanuit mijn ouderlijk huis had meegenomen was een eind gekomen. Toen ik in de winkel menstruatie producten wilde kopen kwam ik er pas achter hoe duur die krengen zijn. Uit verzet scande ik mijn menstruatieproducten nooit bij de zelfscan, gelukkig hebben ze mij daar nooit op betrapt. Ik besef mij nu goed dat dit een overtreding is en dat dit natuurlijk niet netjes is, maar op dat moment voelde het als een feministisch-activistische move. Maar het liet mij wel beseffen dat het eigenlijk heel gek is dat we moeten betalen voor menstruatieproducten. Vooral als je later niet eens kinderen wilt en dat menstrueren meer een last is voor je.

Ik vind dat wij een voorbeeld mogen nemen aan Schotland. Vooral in deze tijden is het belangrijk dat we omkijken naar de mensen om ons heen. Veel mensen kunnen tegenwoordig niet rondkomen- elke cent telt. Daarom is het al een goede stap dat bewoners met een laaginkomen gratis menstruatie product krijgen. Maar het ultieme doel: gratis menstruatieproducten voor iedereen die menstrueert.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish