ArtHERstory #34: Berenice Abott

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we fotograaf Berenice Abbott.

Berenice Abbott is een Amerikaanse fotograaf. Ze was een centraal figuur en belangrijke berg tussen de fotografische kringen en culturele centra van Parijs en New York.

Abott werd geboren in Springfield, Ohio. Ze verhuisde in 1918 naar New York waar ze beeldhouwkunst studeerde. Ze legde belangrijke contacten met medekunstenaars Marcel Duchamp en Man Ray. Beruchte leiders van de Amerikaanse avant-garde. Al snel verhuisde Abott naar de culturele hoofdstad Parijs om haar studie beeldhouwkunst te vervolgen en werd ze assistent bij de Man Ray Studio. Ray was zo onder de indruk van Abbott’s  werk, dat hij toestond dat Abott zijn fotostudio mocht gebruiken om eigen foto’s te maken. Abotts eerste solotentoonstelling was in 1926 in de beroemde galerie Le Sacre du Printemps in Parijs. Ze toonde met name indrukwekkende portretten van de Parijse avant-garde.

Toen ze de stad zag wilde ze graag foto’s maken in de stad. Ze ging zich focussen op documentairefotografie en het portretteren van de stad die een transformatie onderging tot een moderne metropool. Na dit project werd Abott een centrale figuur en belangrijke brug tussen de fotografische knooppunten en kringen van Parijs en New York City.

Ray wees Abott later op de foto’s van Eugène Atget, waardoor ze zo erg geïnteresseerd raakte, dat ze vastberaden was hem over te halen om een portret van hem te schieten. En dat lukte! Vlak hierna overleed Eugène. Destijds werkte Abott graag samen met de beroemde galerie, Julien Levy in New York. Samen probeerde ze vooral negatieven en afdrukken te kopen van Atget om zo deze collectie zo goed mogelijk te conserveren. In 1929 vertrok Abott naar New York met als missie een Amerikaanse uitgever te zoeken voor de foto’s van Atget.

Deze fotografiestudio had uiteindelijk zo veel invloed op de avant-garde en is zo een belangrijk hoofdstuk van Berenice Abotts nalatenschap geworden. De rest van zijn werk ging na haar dood naar het Museum of Modern Art in New York.

Wie zou jij graag terug willen in onze ArtHER Story? Laat ons het weten via thetittymag@gmail.com!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?