ArtHERstory #34: Berenice Abott

-

Wist je dat het impressionisme werd geleid door drie getalenteerde vrouwen? Of dat Fountain van Marcel Duchamp origineel door een vrouw is bedacht? In deze serie willen we met The TittyMag verhalen van toonaangevende vrouwen uit de kunstgeschiedenis opnieuw vertellen. Deze verhalen zijn vaak door de kreukels van de tijd in vergetelheid geraakt. Deze week bespreken we fotograaf Berenice Abbott.

Berenice Abbott is een Amerikaanse fotograaf. Ze was een centraal figuur en belangrijke berg tussen de fotografische kringen en culturele centra van Parijs en New York.

Abott werd geboren in Springfield, Ohio. Ze verhuisde in 1918 naar New York waar ze beeldhouwkunst studeerde. Ze legde belangrijke contacten met medekunstenaars Marcel Duchamp en Man Ray. Beruchte leiders van de Amerikaanse avant-garde. Al snel verhuisde Abott naar de culturele hoofdstad Parijs om haar studie beeldhouwkunst te vervolgen en werd ze assistent bij de Man Ray Studio. Ray was zo onder de indruk van Abbott’s  werk, dat hij toestond dat Abott zijn fotostudio mocht gebruiken om eigen foto’s te maken. Abotts eerste solotentoonstelling was in 1926 in de beroemde galerie Le Sacre du Printemps in Parijs. Ze toonde met name indrukwekkende portretten van de Parijse avant-garde.

Toen ze de stad zag wilde ze graag foto’s maken in de stad. Ze ging zich focussen op documentairefotografie en het portretteren van de stad die een transformatie onderging tot een moderne metropool. Na dit project werd Abott een centrale figuur en belangrijke brug tussen de fotografische knooppunten en kringen van Parijs en New York City.

Ray wees Abott later op de foto’s van Eugène Atget, waardoor ze zo erg geïnteresseerd raakte, dat ze vastberaden was hem over te halen om een portret van hem te schieten. En dat lukte! Vlak hierna overleed Eugène. Destijds werkte Abott graag samen met de beroemde galerie, Julien Levy in New York. Samen probeerde ze vooral negatieven en afdrukken te kopen van Atget om zo deze collectie zo goed mogelijk te conserveren. In 1929 vertrok Abott naar New York met als missie een Amerikaanse uitgever te zoeken voor de foto’s van Atget.

Deze fotografiestudio had uiteindelijk zo veel invloed op de avant-garde en is zo een belangrijk hoofdstuk van Berenice Abotts nalatenschap geworden. De rest van zijn werk ging na haar dood naar het Museum of Modern Art in New York.

Wie zou jij graag terug willen in onze ArtHER Story? Laat ons het weten via thetittymag@gmail.com!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish