‘Het beeld van afschuw en schoonheid liggen erg dicht bij elkaar’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met beeldend kunstschrijver van Het Parool: Kees Keijer.

Wat is kunst?
“Dat kan ik niet zeggen – je zult nooit een definitie van kunst horen uit mijn mond. Het leuke van kunst is juist dat je dat niet precies weet – het verandert namelijk constant. Zodra je er uit bent wat kunst is en je een definitie eraan geeft, is er wel weer een kunstenaar die daar tegenin gaat waardoor bestaande opvattingen niet meer kloppen.”

Wat betekent kunst voor jou?
“In kunst zoek ik graag naar een betekenis. Maar je hebt natuurlijk ook kunstwerken die gewoon heel mooi zijn. Zo kan ik uitgebreid naar een schilderij van Vermeer kijken, zonder dat ik de drang heb om te weten wie bijvoorbeeld die vrouw is die wordt afgebeeld. De schoonheid spreekt dan voor zich.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?
“Het staat mij nog zo goed bij dat ik met school naar een museum ging waar ze moderne kunst tentoonstelden. Ik was helemaal ondersteboven van de werken die ik daar zag. Ik dacht vroeger dat kunst oude schilderijen met een gouden lijst eromheen betekende, maar in dat museum zag ik dat dat niet zo was. Ik was hier erg van onder de indruk – dit was voor mij nog onbekend gebied. Deze abstracte kunstzalen voelden voor mij als een parallelle wereld. Ik vond het wonderlijk, bijna betoverend.”

Heb je een favoriet kunstwerk?
“Een foto die veel impact op mij heeft gemaakt, is een foto van Lee Miller. Zij was fotograaf en model. Helaas hield haar modellenwerk snel op, omdat ze het gezicht van een maandverbandreclame werd. Het is gek om dat nu te bedenken, maar dat was in die tijd echt not done.

Na haar modellenwerk begon zij als fotograaf en ik vind haar werk echt verpletterend goed. Ik wil graag één foto van haar uitlichten die zij niet zozeer heeft gemaakt, maar waar ze wel op staat. Het is een foto van haar in het bad van Adolf Hitler. Miller was als oorlogscorrespondent voor Vogue getuige van de bevrijding van de kampen Buchenwald en Dachau. Ze heeft daar vreselijke dingen gezien en vastgelegd. Met pijn en moeite maakte ze deze beelden, maar ze vond dat de wereld moest zien wat er gebeurd was. Uit verzet is ze toen naar het appartement van Hitler gereden. Min of meer gelijktijdig tijdens zijn zelfmoord, zat zij in zijn bad met haar schoenen nog onder het vuil van het kamp. Ik vind deze foto fantastisch. Het beeld van afschuw en schoonheid liggen erg dichtbij elkaar.”

Wat wil je graag bereiken met de stukken die je schrijft over kunst?
“Ik zou het fijn vinden als mensen mijn stukken lezen en daar iets aan hebben. Ik schrijf niet voor mezelf – ik wil graag iets overbrengen aan het publiek. Ik hoop dat mensen mijn stukken lezen met plezier, erover nadenken en  dat ze enthousiast worden om kunst te gaan bekijken.”

Meer weten over Kees Keijer? Volg hem dan zeker op Instagram!

Benieuwd naar het verhaal van Lee miller? Lees ons artikel!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish