‘Het blijft een grote speeltuin waarin we ons begeven’

Doppelgang is het DJ-duo dat bestaat uit de tweelingbroers Sander en Maurice de Graaf. Deze twee mannen creëren met hun creativiteit en muziek iets unieks achter hun DJ-set. Hoe voelen ze zich? Is dit hun tijd om iets onvergetelijks neer te zetten?

TheTittyMag: Is dit jullie tijd?

Doppelgang: Overal in de wereld kun je nu creëren wat wij nu doen, als je er maar voor gaat. Wij zijn, als groep, ontstaan in het noorden van Nederland, in Leeuwarden, en we hebben onszelf verder ontwikkeld in Amsterdam, waar we een groot podium kregen. Een stad vormt je. Als we waren begonnen in Tokyo hadden we er misschien anders uitgezien of anders geklonken. Maar overal kan creativiteit zich openbaren.

We werken samen en die kracht werkt overal in door. Vaak zijn we het ergens over eens en soms dagen elkaar juist uit. We kunnen elkaar ook inspireren en die kracht bundelen we dan. We willen die omzetten naar wat we de wereld willen laten zien, in beeld, muziek, mode, op alle vlakken.

TTM: Moest die ontwikkeling en die groei meteen?

D: Nee daar zat geen verwachting in. We houden gewoon heel erg van reizen en nieuwe dingen ontdekken en als we dat kunnen combineren dan is dat tof. Als het groeit samen met diezelfde Wanderlust dan mag daar ook wat tijd in zitten. We hadden heel lang een droom om naar Tokyo te gaan, omdat het voor ons een inspiratiebron was en om dan daar uiteindelijk te zijn… dat was heel surrealistisch.

TTM: Doppelgang is een verlengstuk van jullie zelf. Voelt dat niet ontzettend als je kwetsbaar opstellen?

D: Dat is ook ons kritische punt, want het een staat nooit los van het ander. We zijn wat we draaien en het heeft meer aspecten, en het is zo fragiel, aangezien het ons persoonlijke verhaal is. Amsterdam is wel een hele veilige haven om je te ontwikkelen, er is geen stad zo open-minded als Amsterdam.

TTM: Maar als je mocht kiezen, zonder beperkingen, hadden jullie dan liever jezelf en Doppelgang willen ontwikkelen in een andere tijd of op een andere plek?

D: Veel dingen uit de jaren ‘90 inspireren ons. We willen die inspiratie via nieuwe media de toekomst inblazen. We gebruiken vooral veel elementen uit ons geboortejaar tot aan het jaar 1997. Het geluid uit die tijd en de esthetiek uit de periode in met name Engeland en New York, maar ook in Nederland. Het was het begin van het ontstaan van het grote nachtleven en het bijhorende avontuur. Er was nog zo veel te ontdekken. Het was allemaal nog zo lekker ongekaderd, dat was de magie en het sterke punt van toen.

TTM: Zijn er nu dan te veel kaders?

D: We vonden dat het een tijdje wel zo was, maar er lijkt een revanche gaande te zijn van oude plekken, bijvoorbeeld in de house-scene. Die doet sterk denken aan de sfeer en mentaliteit van vroegere periodes. Misschien is het nu zelfs wel beter dan toen, juist door de geschiedenis die we al hebben meegemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar initiatieven zoals Cruquius Gilde en Burning.

TTM: Hebben jullie genoeg tijd om te bereiken wat jullie willen?

D: We willen met Doppelgang meer landen aanraken. Je leert iedere dag meer over wie je wil zijn en dat kan dan doorgroeien over de wereld heen. We blijven ons ontwikkelen, en daarmee ook Doppelgang, want dat is een verlengstuk van onszelf. We focussen op ons plezier en wat wij leuk vinden en wat wij vervolgens willen delen. We laten een deeltje van ons zien, waarvan wij hopen dat de wereld daarvan beter wordt. Al zijn er nog zeker wat gaten in te vullen op dat vlak.

TTM: Wanneer was dat moment, dat je dacht: ‘Nu zijn we wie we willen zijn’?

D: Ik weet niet of dat een moment is geweest, maar dat is altijd de motivatie. Het is niet een uitgespeeld ding, maar die verbintenis is er altijd al. We hebben altijd dingen samen ondernomen en samen gemaakt. Van vrienden kiezen tot plekken opzoeken en nieuwe dingen en plekken ontdekken.

TTM: Staan jullie ook zelf stil bij het handhaven van bepaalde persoonlijke kaders?

D: Doordeweek hou ik er iets meer rekening mee wie ik ben, maar in het weekend echt helemaal niet. We denken na over wat we aantrekken, maar we laten ons daardoor zeker niet begrenzen, want dat willen we doorbreken. Op dat moment krijg je juist die verrassende momenten. Het blijft één grote speeltuin waarin we ons begeven.

TTM: Denken jullie na over wie jullie in de toekomst willen zijn?

D: Het gaat allemaal vrij organisch. We pikken gaandeweg wat op en nemen die inspiratie en ervaring weer mee of we laten het juist bewust weer vallen en achter ons.

TTM: Zijn jullie daarin uniek?

D: Wij begeven ons in een wereldje in Amsterdam, waarin iedereen een hele vrije versie is van zichzelf. Als je kijkt naar de wereld daarbuiten, dan zijn die mensen er ook wel. Misschien is het iets dat meer te zien is in de media en onze groep ook groter wordt en een groter tegengeluid vormt tegen het massale. Het is niets voor niets, dat Trump nu heeft gewonnen.Dit laat zien, dat er een grote andere grote massa is, maar aan de andere kant lijkt de jonge generatie van nu juist meer uit te zijn op een vrije wereld.

TTM: Willen jullie altijd in Amsterdam blijven?

D: Toen we in NY waren wilden we daar ook echt blijven vanwege alle inspiratie en de fijne mensen. Ook Tokyo was prachtig en het was één groot pretpark met zulke lieve mensen. We zouden daar het hele jaar wel kunnen blijven. Sowieso willen we ons laten gebeuren daar in Azië. Dat gebied inspireert ons zo erg, je voelt je daar echt een wereldburger. Maar we hebben wel het gevoel dat we altijd willen terugkeren naar Amsterdam. Het is zo’n fijne stad en daar zijn we nog lang niet klaar mee.

TTM: Het lijkt alsof jullie heel zeker zijn en weinig onrust of tijdsdruk voelen?

D: We hebben wel echt onzekerheden en we moeten ook echt werken voor de dingen die we willen bereiken. We proberen zo min mogelijk te verwachten of vast te zetten, om niet teleurgesteld te worden. Het is zo persoonlijk, dat we rustig moeten blijven. Het moet behapbaar blijven. We zijn altijd al heel relaxt geweest en we doen het allemaal vooral voor ons eigen plezier. Omdat Doppelgang een verlengstuk is van onszelf, willen we dat ook echt liefdevol doen. We willen daarom niet te veel druk op onszelf leggen en er teveel van verwachten, omdat je er alleen maar hardere klappen van krijgen. Al kan je deze klappen natuurlijk niet altijd vooraf ontwijken, want je gaat vast een keer op je bek.

TTM: Wat zien jullie als je nu terugkijkt?

D: Ja, dan heeft Doppelgang onze verwachtingen overtroffen. We zijn gestart, puur vanuit de liefde voor muziek en de liefde om dingen te creëren. Het begon allemaal heel abstract en toen we wisten dat we ruimte kregen en de reactie goed was, toen gingen we ervoor. Het heeft ons dingen gebracht, die we nooit hadden kunnen voorzien, zoals veel grote festivals en optredens als bij Solar en Pinkpop, een eigen release en een video. Wauw, als je ons dat drie jaar geleden had voorspeld dan zouden we je voor gek hebben verklaard. We komen steeds een level verder, en daar hoop je natuurlijk ook op. Alleen doordat we onszelf hierin relaxt houden, voelt het natuurlijk en zonder druk. We zijn natuurlijk een bedrijf, maar we zien het niet zo, omdat het nooit zo voelt.<

Foto by Lotte Dale

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?