‘Het echte verhaal is het leukst om te vertellen’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met journalist en fotograaf Stijn de Vries.

Wat is jouw missie binnen je werk?
”Eerlijkheid! Imperfectie is goed, dat wil ik laten zien. Ik gebruik dus ook geen Photoshop bij mijn modellen, wat niet gebruikelijk is. Maar niemand is perfect en mensen zijn mooi zoals ze zijn. Vaak moet alles ‘perfect’ zijn, maar ik vind littekens en puistjes juist een mooie toevoeging. Soms schiet ik ook niet het perfecte plaatje, het kan overbelicht zijn of een gekke hoek hebben. Dat zou ik kunnen bewerken, maar dat doe ik niet, omdat ik dat zonde vind. Ook in de verhalen die ik schrijf, houd ik het graag oprecht en rauw. Het echte verhaal is het leukst om te vertellen.”

Waarom is het zo belangrijk om eerlijkheid terug te zien in jouw werk?
”We leven in een sociale mediaomgeving waar alles perfect lijkt te zijn. Daar heb ik zo mijn vraagtekens bij. Ik erger me dan ook altijd als ik weer de zoveelste gefotoshopte foto in een blad zie. Ik wil hier graag een tegenreactie op zijn. Even tegen het systeem aanschoppen en het anders doen.”

Hoe is je interesse in fotografie ontstaan?
”Zodra ik in bezit was van mijn eerste mobieltje, ben ik meteen gaan oefenen met foto’s maken. Ik vond het leuk om het dagelijks leven stil te zetten. Na een tijdje ben ik ook mensen gaan fotograferen en heb ik veel geoefend. Uiteindelijk ben ik via Instagram mensen gaan benaderen. Ik heb het heft in eigen handen genomen. Mijn platform is gaan groeien en ik kreeg aanvragen. Ook was het mijn droom om journalist te worden, maar waarom kiezen als je het ook kunt combineren? Ik ben graag bezig om verveling tegen te gaan, daarom ben ik opgeleid als allround maker.

Op latere leeftijd is mijn interesse naar inspirerende fotografen gegroeid. Inmiddels ben ik verslaafd aan het verzamelen van fotoboeken – ik heb stapels.
Opvallend vind ik dat mijn inspiratiebronnen – Petra Collins en William Eggelston – enorm van elkaar verschillen, maar toch beide mijn interesse opwekken. Het werk van William Eggelston zijn de mooiste foto’s die ik ooit het gezien. Het feit dat hij met analoge camera’s werkte, maakt het resultaat van de foto’s magischer en cooler. Vandaar ook mijn belangstelling in analoog werken.”

Wat houdt het hedendaagse feminisme voor jou in?
”Eerlijkheid, daar heb je ‘m weer. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we feminisme hebben, we hebben het nodig. We zijn er namelijk nog niet. Ik ben een echte feminist die vindt dat iedereen gelijk moet zijn aan elkaar, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Graag zie ik dan ook dat er een gelijke  verhouding is tussen mannen en vrouwen in de macht, voor en achter de camera en dat de loonkloof verdwijnt. Ik vind het fijn om te zien dat er steeds meer mensen mee bezig zijn. Belangrijk vind ik het om feministen als Tessel ten Zweege te volgen om op de hoogte te blijven.”

Hoe ben je hiermee bezig in je werk?
”Met mijn eigen werk combineer ik feminisme op verschillende manieren. Toen ik nog als redacteur bij de talkshow Khalid & Sophie werkte ben ik op zoek gegaan naar een vrouwelijke stagiair om meer diversiteit te creëren in een voorheen door mannen gedomineerde werkomgeving. We konden wel een vrouwelijke stem gebruiken.

In mijn fotografie pak ik dat anders aan. Mannen en vrouwen positioneer ik op dezelfde manier. Door vooral van onderaf te fotograferen, ontstaat er een krachtige uitstraling, wat resulteert in een sterk beeld. Ik ben bezig met een goede representatie op te bouwen en zie nog altijd groeimogelijkheden om die uit te breiden.”

Wil je meer weten over Stijn de Vries? Volg hem dan op Instagram!

 

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?