’Het geeft mij rust om mijn gedachten op papier te zetten, zo kan ik mijn gevoelens beter begrijpen’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met student en Creative By Nature medewerker Jennifer Sawadogo. Jennifer is zelf flink bezig met het uitbreiden van haar schrijftalenten. Ze is bezig met een poëziebundel. 

Hi Jennifer! Wat betekent kunst voor jou?

Kunst betekent heel veel voor mij. Ik houd mij veel bezig met het maken van mijn eigen vorm van kunst. Zo vind ik het leuk om bezig te zijn met schilderen en het schrijven van poëzie.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Ik heb bepaalde mensen die echt een voorbeeld voor mij zijn. Zo heb je de schrijvers Rupi Kaur en Reyna Biddy. Beide schrijven zij bloedeerlijk over hun trauma, wat groot deel is van hun leven en ze tot de mensen heeft gemaakt, die ze nu zijn. Ze zetten hun trauma’s om in woorden en delen die met de wereld! Zelfliefde is een belangrijke factor bij deze schrijvers, ze geven hoop en steun aan hun lezers. Maar mijn voornaamste inspiratiebron zijn de emoties die ik non- stop voel. Deze alledaagse gedachten en emoties leg ik vast op papier. Ik probeer ze in woorden te vatten, want soms snap ik mijn eigen emoties niet en het is te druk in mijn hoofd. Het geeft mij rust om hier uiting aan te geven en deze zo beter te begrijpen. Dit doe ik dan in een vorm van poëzie.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

“Lezen is altijd mijn passie geweest. Vroeger op school was ik altijd te vinden met mijn neus in de boeken. We hadden wel een paar knutsellessen, maar boeken spraken mij meer aan. Als ik aan het lezen was, kon ik mezelf verstoppen in de door mij zelf gecreëerde wereld. Ik kan mij ook nog goed herinneren hoe ik me voelde, toen ik mijn eerste poëzieboek las. Ik vond dit zo mooi en inspireren! Het riep bepaalde emoties op, die ik zo een plekje kon geven. Ik vond het prachtig om te zien, dat iemand haar complexe gevoelens een plekje kon geven op papier.’’

Welk kunstwerk heeft het meeste impact op jou gemaakt?

“Het is een gedicht van de Indiase- Canadese schrijver Rupi Kaur uit haar bundel The Sun and Her Flowers. Het gaat over de oorlogen die over de gehele wereld plaatsvinden en ze benadrukt hierin hoeveel onschuldige mensen in deze wereld hun land hierdoor hebben moeten verlaten. Haar woorden maakten zo veel impact op mij.”

I am sorry this world could not keep you safe.

May your journey home be a soft and peaceful one.

– Rupi Kaur

Wat zou je graag willen bereiken met jou poëzie? 

“Ik publiceer mijn poëzie nog niet, want ik weet nog niet hoe goed of hoe sterk ik hierin ben. Het zou wel heel tof zijn als ik mijn gedichten ooit in een bundel kan publiceren. Ik zou het heel mooi vinden als mensen mijn woorden lezen en het hun echt bereikt, dat zij zich gehoord voelen. Voor mij is poëzie voor nu een soort therapiesessie met mezelf.”

Jennifer heeft speciaal voor ons van Tittymag een gedicht geschreven om te publiceren. 

Mama, ik wil jou leren vergeven.

Zonder mezelf hierin te verliezen.

Ik wil het verleden laten rusten

 maar de herinneringen spelen af

 als een gebroken plaat.

Mama, jou teleurstellen is mijn grootste angst. 

Ik wil vliegen, vallen en opstaan maar jouw woorden spoken in mijn hoofd.

‘’ De wereld is groot en gevaarlijk’’ Is wat jij mij vaak vertelt. 

Het nest verlaten was mijn grootste fout. 

Bang om je te verliezen wanneer ik dit zeg.

Mijn opvoeding heeft mij gevormd in de vrouw die ik vandaag ben. 

– Jennifer Sawadogo

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?