‘Het idee om een eigen galerie te beginnen ontstond vanuit een persoonlijke frustratie, en het gemis van representatie van mensen die eruit zien zoals ik.’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Nina Hama, founder en galeriehouder van Hama Gallery. 

Kun je iets meer vertellen over Hama Gallery?

“Zelf kom ik uit wat je kunt noemen een kunstfamilie, twee van mijn ooms zijn kunstenaar. Als kind was ik veel in hun atelier en bij de openingen van hun exposities, ik denk dat daar de basis is gelegd voor mijn voorliefde voor kunst. Hama Gallery is een galerie voor hedendaagse kunst in Amsterdam. We openden in april 2021, het plan lag er al voor de coronacrisis. Toen het maart werd – en alle musea hun deuren moesten sluiten, dacht ik ‘shit, en nu?’ Ik werkte toen nog bij een groot museum. 

Het idee om een eigen galerie te beginnen ontstond eigenlijk vanuit een persoonlijke frustratie, en het gemis van representatie van mensen die eruitzien zoals ik. Ik ben in Koerdistan geboren, in musea zag ik weinig terug van kunstenaars uit die regio. Als dat wel zo was, dan was dat vaak in de vorm van een verhaal verteld over oorlog, trauma, of vluchten, maar niet vanuit een viering van de kunstenaar of diens cultuur. En dat moest anders kunnen, dacht ik. Onze eerste expositie Meet Me Here was dan ook met twee Koerdische kunstenaars, Rebwar Saed en Hoshyar Rasheed. Een full circle moment.”

Wat voor soort werk is er te vinden in jullie galerie?

“Het is een mix van schilderijen, sculpturen, grafisch werk en fotografie. Eigenlijk is geen enkele discipline uitgesloten, als het maar tof is. Het mooie is dat alles waar we in geïnteresseerd zijn nu samen kan komen op de Willemsparkweg.” 

Wat is het mooiste aan je vak?

“Dat we een plek hebben kunnen creëren waar mensen samenkomen, zich welkom voelen, en een safe-space voor ons team, de kunstenaars en bezoekers. En dat ik zelf de creatieve vrijheid heb om te kunnen werken met wie ik wil en mezelf daarin niet hoef te limiteren of eerst langs allerlei hiërarchische lagen moet voor validatie.” 

Hoe zie je nu dat het gaat met de diversiteit in de kunstwereld?

“Er is meer bewustwording, maar het blijft voorzichtig. Ik hoop dat meer galeries en instellingen kritischer kijken naar de keuzes die ze maken en aan wie zij een platform geven. Locaties als OSCAM geven mij hoop, daar sturen we vaak onze bezoekers ook naartoe.”

En waar staan we wat betreft feminisme? 

“Ik denk ongeveer hetzelfde als met diversiteit, haha. Ik ben niet de grootste voorstander van deze termen, doe gewoon wat je moet doen en dan hoef je dat niet continu te benoemen. Daar waar de percentages scheef liggen, is werk te doen. Dat nemen wij vaak als uitgangspunt.”

Wat kunnen we doen om ons meer te verdiepen in feminisme en inclusiviteit?

“Doe je research en handel ernaar.”

Hoe hoop je dat feminisme er in de toekomst uit zal zien?

“Voor mij is feminisme gelijkwaardigheid als prioriteit zien, en dat gaat verder dan alleen maar vrouwen. Ieder strijd op diens manier voor bepaalde zaken, wat feminisme ook voor iedereen anders maakt. Het zou mooi zijn als het begrip feminisme überhaupt niet echt een ding meer zou zijn – dat je jezelf niet zo zou hoeven omschrijven, maar dat het gewoon een standaard gegeven is.”  

Wil je meer weten over Nina en Hama Gallery? Volg haar dan op instagram en check de website.

 

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?