‘Het is belangrijk dat elk gevoel dat je hebt er gewoon mag zijn’

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met Shannon Rani!

Shannon Rani

Shannon Rani (21) is zangeres en songwriter uit Hilversum. Ze is al vanaf haar zesde bezig met zingen, maar in 2019 scoorde ze een wereldhit met het nummer ‘Post Malone’ met DJ Sam Feldt. 

Hoe zou je jezelf omschrijven als zangeres?

‘‘Mijn muziek vertelt eigenlijk mijn verhaal. De dingen die ik meemaak, de dingen waarover ik nadenk en de gevoelens waarmee ik struggle. Ik vind het belangrijk om mezelf te uiten hoe ik dat wil. Ik vind dat een heel mooi iets, ook in een ander.
Ik vind iedereen mooi zoals die is en ik vind het ook belangrijk dat iedereen dat weet. Ik hoop dat ik dat ook uitstraal als persoon en als artiest.

Het leven is echt een rollercoaster. Het is niet allemaal prachtig, sommige dingen zijn leuk en sommige niet. Het is belangrijk dat elk gevoel dat je hebt er gewoon mag zijn.’’

In 2019 had je een wereldhit met het nummer ‘Post Malone’. Hoe ervaarde je dat?

“Dat gevoel was onwijs gek. Ik ben natuurlijk nog super jong en eigenlijk pas net begonnen in de muziekwereld. En ik had eerlijk gezegd überhaupt niet verwacht dat zoiets zou kunnen gebeuren, maar ik vond het wel superleuk en was natuurlijk enorm trots. Ik ben ook heel dankbaar, vooral voor de mensen om mij heen.’’

Hoe reageerde je omgeving?

“Mijn familie is altijd heel supportive geweest, dus die waren natuurlijk heel trots op me. Ze vinden het ook altijd superleuk om mijn muziek aan anderen te laten horen. Dat is echt schattig.
En mijn vrienden en vriendinnen waren ook heel blij voor me. Een stabiele omgeving waar je altijd op terug kunt vallen, is heel fijn.’’

Je hebt in Londen voor 20.000 bezoekers opgetreden. Wat voelde je toen?

“Dat was echt een bizar gevoel. Ten eerste sta je in een stadion waar artiesten zoals Beyoncé en Rihanna meestal optreden. En ten tweede sta je in hetzelfde programma als Sam Smith, Taylor Swift en Harry Styles. Dat is echt het vetste wat ik ooit gedaan heb. Meestal ben ik niet zenuwachtig, maar voor dat optreden dacht ik wel: oké, dit wordt nu echt real.’’

Vind je dat vrouwen genoeg vertegenwoordigd worden in de muziekindustrie?

“Nee, ik vind van niet. Ik zie wel dat het steeds beter wordt, daar ben ik echt super blij mee, maar het is nog niet goed genoeg.
En er is ook nog veel werk aan de winkel met betrekking tot de diversiteit aan verschillende vrouwen. Niet elke vrouw is hetzelfde, dus niet iedereen maakt dezelfde soort muziek.’’

Is er – volgens jou – sprake van seksisme in de muziekindustrie?

“Ik denk wel dat je dat zo zou kunnen stellen. We leven natuurlijk in een wereld met een geschiedenis waarin de man nou eenmaal bovenaan de vrouw staat. Door de jaren heen blijft dat in in het systeem zitten, dus vanuit die systemen is hervorming nodig.
Het is niet zo simpel dat je kunt zeggen dat die eigenaar van dat ene bedrijf een seksist is. Het zit zo diep gegrond in alles.’’

Identificeer je jezelf als feminist? 

“Ja hoor, ik zie mezelf wel als feminist. Het woord wordt nog vaak geassocieerd met iets negatiefs, maar dat is juist niét de kern van de movement. Ik zou me er daarom zeker weten bij aansluiten om meer bewustzijn te creëren.’’

Met wie zou je ooit nog graag willen samenwerken?

“Ik zou graag met H.E.R. willen samenwerken. Ik vind haar echt geweldig, dus dat zou echt een droom zijn. En een samenwerking met Rihanna zie ik sowieso ook zitten.
Wat betreft mannelijke artiesten, vind ik Lucky Daye heel vet.’’ 

Last but not least: wat kunnen we de komende tijd van jou verwachten?

“In de zomer komt mijn nieuwe EP uit; en aan het einde van het jaar kun je zelfs een heel album verwachten. En in december zal ik ook een kleine tour door Nederland doen!’’

Wil je meer zien van Shannon Rani? Volg haar dan op Instagram!

 

Gerelateerd

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?