‘Het is belangrijk dat elk gevoel dat je hebt er gewoon mag zijn’

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met Shannon Rani!

Shannon Rani

Shannon Rani (21) is zangeres en songwriter uit Hilversum. Ze is al vanaf haar zesde bezig met zingen, maar in 2019 scoorde ze een wereldhit met het nummer ‘Post Malone’ met DJ Sam Feldt. 

Hoe zou je jezelf omschrijven als zangeres?

‘‘Mijn muziek vertelt eigenlijk mijn verhaal. De dingen die ik meemaak, de dingen waarover ik nadenk en de gevoelens waarmee ik struggle. Ik vind het belangrijk om mezelf te uiten hoe ik dat wil. Ik vind dat een heel mooi iets, ook in een ander.
Ik vind iedereen mooi zoals die is en ik vind het ook belangrijk dat iedereen dat weet. Ik hoop dat ik dat ook uitstraal als persoon en als artiest.

Het leven is echt een rollercoaster. Het is niet allemaal prachtig, sommige dingen zijn leuk en sommige niet. Het is belangrijk dat elk gevoel dat je hebt er gewoon mag zijn.’’

In 2019 had je een wereldhit met het nummer ‘Post Malone’. Hoe ervaarde je dat?

“Dat gevoel was onwijs gek. Ik ben natuurlijk nog super jong en eigenlijk pas net begonnen in de muziekwereld. En ik had eerlijk gezegd überhaupt niet verwacht dat zoiets zou kunnen gebeuren, maar ik vond het wel superleuk en was natuurlijk enorm trots. Ik ben ook heel dankbaar, vooral voor de mensen om mij heen.’’

Hoe reageerde je omgeving?

“Mijn familie is altijd heel supportive geweest, dus die waren natuurlijk heel trots op me. Ze vinden het ook altijd superleuk om mijn muziek aan anderen te laten horen. Dat is echt schattig.
En mijn vrienden en vriendinnen waren ook heel blij voor me. Een stabiele omgeving waar je altijd op terug kunt vallen, is heel fijn.’’

Je hebt in Londen voor 20.000 bezoekers opgetreden. Wat voelde je toen?

“Dat was echt een bizar gevoel. Ten eerste sta je in een stadion waar artiesten zoals Beyoncé en Rihanna meestal optreden. En ten tweede sta je in hetzelfde programma als Sam Smith, Taylor Swift en Harry Styles. Dat is echt het vetste wat ik ooit gedaan heb. Meestal ben ik niet zenuwachtig, maar voor dat optreden dacht ik wel: oké, dit wordt nu echt real.’’

Vind je dat vrouwen genoeg vertegenwoordigd worden in de muziekindustrie?

“Nee, ik vind van niet. Ik zie wel dat het steeds beter wordt, daar ben ik echt super blij mee, maar het is nog niet goed genoeg.
En er is ook nog veel werk aan de winkel met betrekking tot de diversiteit aan verschillende vrouwen. Niet elke vrouw is hetzelfde, dus niet iedereen maakt dezelfde soort muziek.’’

Is er – volgens jou – sprake van seksisme in de muziekindustrie?

“Ik denk wel dat je dat zo zou kunnen stellen. We leven natuurlijk in een wereld met een geschiedenis waarin de man nou eenmaal bovenaan de vrouw staat. Door de jaren heen blijft dat in in het systeem zitten, dus vanuit die systemen is hervorming nodig.
Het is niet zo simpel dat je kunt zeggen dat die eigenaar van dat ene bedrijf een seksist is. Het zit zo diep gegrond in alles.’’

Identificeer je jezelf als feminist? 

“Ja hoor, ik zie mezelf wel als feminist. Het woord wordt nog vaak geassocieerd met iets negatiefs, maar dat is juist niét de kern van de movement. Ik zou me er daarom zeker weten bij aansluiten om meer bewustzijn te creëren.’’

Met wie zou je ooit nog graag willen samenwerken?

“Ik zou graag met H.E.R. willen samenwerken. Ik vind haar echt geweldig, dus dat zou echt een droom zijn. En een samenwerking met Rihanna zie ik sowieso ook zitten.
Wat betreft mannelijke artiesten, vind ik Lucky Daye heel vet.’’ 

Last but not least: wat kunnen we de komende tijd van jou verwachten?

“In de zomer komt mijn nieuwe EP uit; en aan het einde van het jaar kun je zelfs een heel album verwachten. En in december zal ik ook een kleine tour door Nederland doen!’’

Wil je meer zien van Shannon Rani? Volg haar dan op Instagram!

 

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?