‘Ik moet dit ervaren, anders kan ik niet functioneren’

-

Hij is een van de talenten van 2017 volgens Het Parool. Hij is rapper, columnist, schrijver en ex-leraar maatschappijleer: Massih Hutak. Een duizendpoot die zijn hart lijkt te volgen en zijn passies achterna gaat. Dit was te lezen in zijn treffende reactie op de brief van onze minister-president Mark Rutte. Wat drijft Massih? En wat wil hij bereiken? Wat kan hij over zijn passies delen en wat brengt het hem tot nu toe?

TheTittyMag: Wat is passie voor jou?

Massih Hutak: Passie is een heel warm gevoel en heel belangrijk voor mij. Het is mijn batterij en ik moet dit ervaren, want anders kan ik niet functioneren. Mijn vader gebruikt weleens de term ‘peper’ voor passie. Met name niet- gepassioneerde mensen in de familie, die passief en besluiteloos zijn, kunnen dit volgens hem goed gebruiken. Mijn vader zegt dat die mensen ‘peper’ missen in hun bloed. Ik heb dit godzijdank wel en ik heb dit echt nodig, want anders zou ik niet doen wat ik nu allemaal doe. Passies zijn zaken waar je honderd procent in gelooft.

TTM: Hoe ver heeft dit je tot nu toe gebracht?

MH: Ik kon mijn baan als leraar opzeggen en me volledig richten op mijn passies: muziek en schrijven. Die passie voor muziek en schrijven begon op mijn negende en ik ben blijer dan ooit. Vooral als ik kijk naar mijn leeftijdsgenoten, die niet durven te breken met hun leefpatroon, omdat ze hun ouders of anderen tevreden willen houden. Ze kiezen niet voor het volgen van hun eigen passies. Ik respecteer dat, maar ik ben zo blij dat ik nu voor mezelf heb gekozen. Dit heeft mij mijn vrijheid en eigen karakter opgeleverd. Ik kan in de spiegel kijken en denken: “Jij bent best wel oke”. Ik wil nooit met lood in de schoenen de dag beginnen en dat is het hoogst haalbare wat ik mij ooit kon wensen.

TTM: Hoe kwam het dat jij al op je negende inzag dat muziek en schrijven jouw ware passies zijn?

MH: Dat was toen ik voor het eerst hiphop hoorde! De Islam en hiphop zijn vanaf het moment dat ze in mijn leven kwamen, even belangrijk voor mij. Ze staan voor mij symbool om een zo’n goed mogelijk mens te zijn.

TTM: Kan een passie nooit frustrerend zijn?

MH: Passie niet, maar doelen wel. Als je dit heel goed afstelt op jezelf als persoon dan hoeft het niet frustrerend te zijn. Je moet ze niet te hoog stellen.

TTM: Dat klinkt vrij gemakkelijk, maar hebben mensen überhaupt wel door wat hun passie is?

MH: Ik zie dat mensen wel door hebben wat hun passie is, maar dat ze er geen werk van maken. Ik vind dit het ergste, dat ze er niks mee doen. Het allerbelangrijkste moment in je leven naast je geboorte is je doel in het leven ontdekken. Je moet je passies niet links laten liggen!
Als je vol voor iets gaat dan kan er zo veel teweeg worden gebracht. Ik geloof, dat als je je met volle toewijding ergens op focust, het wel z’n vruchten moet afwerpen. Ik weet zeker, dat we de hele wereld kunnen veranderen als we hier vol samen voor zouden gaan. Het is heel belangrijk om niet het grote plaatje te vergeten. Uiteindelijk is het grote plaatje veel groter dan individuele doelen.

TTM: Denk je dat we dit grote plaatje te vaak vergeten?

MH: Ja, we vergeten dit zeker te vaak. Ik doe dit zelf al soms, wanneer ik me heel erg focus op mijn eigen leven. Als ik dit van mezelf doorheb en me realiseer dat ik te individualistisch bezig ben, probeer ik mezelf weer te dwingen tot een meer collectief denken. Juist dat collectief handelen en denken, helpt jezelf heel erg als individu.

TTM: Kwam die brief aan Rutte voort uit passie?

MH: Mijn gevoel op papier zetten of op een plaat is het uiten van mijn passie. De brief die ik heb geschreven om op te roepen tot stemmen kwam voort uit woede. Hier zaten allerlei emoties achter, die me aan hadden gezet mijn verantwoordelijk te nemen. Al bereik ik met mijn werk maar één of twee mensen dan vind ik dat ik er voor moet gaan. Ik wil nooit spijt hebben van iets wat ik niet heb gedaan, dus ik had nooit willen denken: ‘Had ik maar die brief geschreven voor de verkiezingen.”

TTM: Welke passies wil je niet uit het oog verliezen?

MH: Muziek staat op 1, maar tot en met 15 maart ga ik voor de verkiezingen om jongeren op te roepen te stemmen. Ik wil me erna weer op mijn muziek focussen. Muziek is mijn grootste passie, maar daarnaast wil ik verbonden blijven met onderwijs en jeugd. Ik ben een grote broer en oom, waardoor ik merk, dat het van belang is om bij alles wat ik doe in contact te blijven met de jeugd of met jongeren. Een van de tofste dingen, die ik laatst recent heb meegemaakt, waren persoonlijke berichten van leerlingen, die mijn brief hadden gelezen en ze reageerden zo tof hierop. Het is zo gaaf, dat het hen heeft bereikt en ze zich dus aangesproken voelen iets te doen. Het laat zien, dat je door jouw eigen passie weer anderen kan aanzetten hun passies te ontdekken.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish