Het is tijd voor een schijf van 5

Het lijkt wel een nieuw werkwoord, we kunnen tegenwoordig mindful werken, mindful boodschappen doen, mindful afwassen, alles in the moment. Het is het grootste goed dat we op dit moment kunnen ambiëren. Eerst was ik een fitgirl met torenhoge verwachtingen van mijn leven, maar nu ben ik mindful en helemaal één. We willen en moeten het allemaal zijn. Het is de nieuwe sixpack. Het is onze nieuwe religie. Maar leggen we onszelf met dit nieuwe levensdoel niet nog een extra verplichting op?
We staan altijd aan. We zijn altijd alles tegelijkertijd. Je speelt je werkrol, partnerrol, ouderrol en natuurlijk de vriendenrol. Die is bij iedere vriend weer anders, een hoop personages dus. Vroeger, en dan hebben we het over echt lang geleden toen er nog geen mobiele telefoons waren, laten we het de Chriet Titulaer tijd noemen, belde je niet zomaar naar je ouders als ze aan het werk waren. Dat was echt alleen voor noodgevallen. Op hun werk waren ze in die werkrol, maar op het moment dat de deur achter ze dicht viel ging die knop uit en de ouder, partner en vrienden knop aan.

Those days are over. We zijn nu alles in een en staan dus constant op scherp. Zit je lekker koffie te drinken met je bestie, dan zijn de iPhones nooit uit het zicht en geven de constante belletjes aan dat je werk mailtjes lekker binnen blijven stromen. Dus toch heel even kijken of het niet om een direct antwoord vraagt. Werk is ook geen excuus meer om niet a la minuut te reageren op die whatsappjes van het thuisfront. We denken door altijd aan te zijn iedereen en onszelf gelukkig te kunnen maken, want iedereen krijgt aandacht en vindt ons daarom tof dus zijn we blij. Toch?

Volgens Tony Crabbe, psycholoog en schrijver van het boek ‘Busy’, denken we door druk te zijn gelukkig en succesvol te worden maar is het tegenovergestelde waar. Met die trillende telefoon voor je neus luister je namelijk maar half naar je bestie, omdat je zit te piekeren over wat je allemaal nog op je to-do-list hebt. Dus zegt Crabbe: geluk bereiken we door ons over te geven aan het nu, door onze volledig aandacht te geven aan waar we mee bezig zijn. Top, we moeten dat altijd aan dus omzetten in uit. Dat klinkt hartstikke logisch. Helemaal in het nu focussen op hetgeen dat we aan het doen zijn, geen andere prikkels meer.

Daar staan je dan, lekker mindful alleen maar na te denken over die blauwe afwasborstel terwijl je de restjes poke bowl van je bord schraapt. Nee, je mag dus nu niet nadenken over die opdracht van morgen, wat je nog moet inkopen voor het etentje van vrijdag en dat je je oma nog moet bellen. Je bent aan het afwassen, niet op de automatische piloot maar in het nu.

Mindfulness zou ons moeten beschermen tegen de druk van het moderne leven, maar lijkt ons juist extra druk op te leggen, bepleit Ruth Whipmann, die het boek ‘How our pursuit of happiness is creating a nation of nervous wrecks’ schreef. We zijn hierdoor constant bezig onze gedachtestroom op hardhandige wijze terug te begeleiden van het verleden of de toekomst naar het heden. Terwijl de grootste kracht van ons brein, volgens Whipmann, juist het vermogen is om al deze tijden en onze fantasie parallel naast elkaar te kunnen laten bestaan. Zo zijn we niet alleen de afwas aan het doen in onze keuken, maar tegelijkertijd op vakantie in Colombia of dat belangrijke gesprek van morgen aan het oefenen.

Want mindfulness is ook een goed excuus om niet te hoeven nadenken over de echte problemen die je ongelukkig maken. Dat je je baan stom vindt, je je studieschuld nog moet afbetalen, je relatie niet lekker loopt dat heeft niks te maken met je stress levels. Je leeft gewoon niet in het moment, dat is het probleem. Gelukkig hangt dan puur af van jou en de mentale moeite die je er voor doet en daarmee heb je jezelf nog een extra taak opgelegd in het leven.

Maar, maar wat dan? Goede vraag. We hebben mindfulness nu gekneed tot het nieuwste Green Happiness (of Broodbuik of vul hier naar eigen behoefte een ander dieet in) boek voor ons brein. Van een situatie waarin we het over voeden met prikkels in een keer naar nul. Van iedere dag naar de Mac, naar alleen maar groente en fruit mogen eten. We willen weg van de drukte, de controle, het altijd aan staan, maar dat zoeken we nu in de extreme optie aan de andere kant van het spectrum. Dus helemaal uit, helemaal niets, alles puur en in het moment. Het verlangen naar afleiding of een prikkel is zondig. En zo leggen we onszelf een volgende verplichting op. Het wordt misschien tijd voor een schijf van vijf, met wat meditatie tijd, maar ook verplichte instagram minuutjes. <

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?