Het moet normaler worden om modellen van kleur te zien’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Uma van Hinte.

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Uma van Hinte (25) – ik woon in Amsterdam en in het dagelijks leven doe ik modellenwerk. Daarnaast studeer ik Creatieve Business aan de Hogeschool van Amsterdam en loop ik fulltime stage bij TopNotch Noah’s Ark.”

Wanneer ben je begonnen met je modellenwerk?

“Ik was altijd al heel lang voor mijn leeftijd. Op mijn twaalfde werd ik voor het eerst gescout, omdat ik opviel. Van mijn moeder mocht ik toen nog geen modellenwerk doen. Ik weet nog wel dat ik dat heel jammer vond. Toen ik 20 jaar oud was, werd ik opnieuw gescout door een grote agency – toen ben ik wel begonnen.”

Heb je een boodschap die je mee wil geven aan je publiek?

“Als ik geboekt word door een klant, moet ik de boodschappen overdragen die zij graag van mij willen. Maar als ik shoots doe voor mijn eigen portfolio, vind ik het heel belangrijk om donkere modellen positief te representeren. Ik vind het belangrijk dat er veel verschillende donkere modellen zijn. Het moet niet zo zijn dat één persoon genoeg is voor de diversiteit, het moet gewoon normaal worden om modellen van kleur te zien. Ik vind dat er een veel grotere mix moet komen wat betreft genderidentiteit, seksualiteit en culturele achtergrond.”

Hoe divers is de modellenwereld volgens jou?

“Het verschilt best wel. Ik kan er niet echt een stempel op drukken, omdat ik verschillende ervaringen heb gehad, zowel negatief als positief. En ik ben natuurlijk ook niet overal geweest. Maar in mijn ervaring is Londen wel echt divers in kleur en gewicht. Er is daar meer body positivity. Ze hebben veel meer ‘curvy modellen’ die niet worden gelabeld als curvy. Ze kijken dus gewoon veel realistischer naar lichamen. Hier in Nederland wordt curvy gezien als plussize. Wij kunnen wat dat betreft veel leren van Londen.”

Wat is jouw eigen ervaring met inclusiviteit tijdens shoots?

“Wat ik belangrijk vind, is dat make-up artiesten en haarstylisten weten hoe ze om moeten gaan met kroeshaar en een donkere huidskleur. Het zou een standaardprocedure moeten worden. Ik heb vaak gehad dat ik mijn eigen haar moest doen, omdat ze er niet goed mee om wisten te gaan.”

 

  

 

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?