‘Hij stelt dat de straat de grootste kunstgalerie ter wereld is’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken.

In deze reeks vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Na ons TittyMag-team aan je voorgesteld te hebben, vragen wij nu aan onze vrienden wat hun meest memorabele kunstverhaal is. Deze week spreken we Haagse stickerheld Dorien Dolleman, oftewel: Het Zusje!

Dorien Dolleman door Sandra Mol

Wat betekent kunst voor jou?

“De kunstcategorie street art spreekt mij het meeste aan. Wanneer ik over straat loop en een random werk van iemand tegenkom, vind ik dit supertof. Iedereen kan er van genieten en het is onbeperkt toegankelijk. De kunstenaar doet dit meestal belangeloos en soms zelfs anoniem. Het is één van de meest bijzondere manieren om ergens aandacht op te vestigen.

Een voorbeeld is JR, een Franse fotograaf en beeldend kunstenaar. Zijn echte identiteit is onbekend, maar hij stelt dat de straat de grootste kunstgalerie ter wereld is. Ook denk ik dat street art een mooie en leuke manier van activisme en klein verzet is.”

Ben jij – ondanks jouw liefde voor street art – iemand die graag musea bezoekt?

“Ik vind het erg leuk om zo nu en dan een museum te bezoeken, maar het liefst maak ik een wandeling door een stad om stickers te ontdekken of street art te bekijken. Een tijd geleden bezocht ik de expositie van Banksy in het Moco Museum. Deze vond ik op zich leuk, maar voor mij het doet een beetje af aan de gehele sfeer. Het gevoel dat je ervaart wanneer je op straat loopt en bij toeval zo’n werk ontdekt, dat heeft voor mij persoonlijk veel meer impact.”

Wat is je favoriete kunstwerk?

“Ik heb een aantal stickerartiesten waar ik fan van ben. Meestal komt dit omdat ik hun sticker meerdere malen ben tegen gekomen en ze me daarom op zijn gaan vallen. Voorbeelden zijn de stickers van Lennard de Heer, 10guart en Localhero82 die je overal in Nederland, en zelfs andere plekken in Europa tegenkomt. Ook kom ik vaak een sticker tegen van een wesp van een onbekende artiest. Deze staat voor mij symbool voor Den Haag. Zodra een sticker je opvalt, zie je hem ineens overal terugkomen en kun je er niet meer omheen.”

De sticker van ‘het zusje’

Je hebt een eigen sticker die inmiddels ook ver buiten de grenzen van Nederland te vinden is. Hoe is dit ontstaan?

“Mijn sticker is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Mijn verhuizing naar Den Haag is daar een onderdeel van. Ook heb ik een herinnering aan een vakantie in Duitsland, waar ik zag dat iemand van zijn pasfoto een sticker had gemaakt en deze verspreidde. Ik denk dat dit altijd in mijn gedachten is blijven hangen. Jaren later vond ik een pasfoto in mijn oude dagboek van toen ik 13 jaar oud was. Ik grapte over het maken van een sticker van deze foto tegen een vriend van me, die bij een online drukbedrijf werkte. Een week later stuurde hij me als verrassing een doos vol met stickers van deze pasfoto.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat mensen mijn sticker zo leuk zouden vinden. Het begon als een grap met vrienden, maar de respons was zo bijzonder. Er wordt regelmatig gevraagd naar het verhaal, maar dat is er niet echt. Ik wil dat ook graag zo houden, de intentie is plezier genereren en aandacht voor stickers, meer niet. Ik voel me vereerd dat Den Haag mijn sticker heeft omarmd.”

Was die stickerliefde er altijd al?

“Ik denk dat Boomerang Media en Loesje onderdeel zijn van het ontstaan van mijn liefde voor stickers. Vanaf het moment dat ik een reis door Vietnam maakte, werd ik me heel bewust van alle street art daar. Daarna verhuisde ik vanuit mijn geboortedorp naar Den Haag en sindsdien is de stickerbal voor mij gaan rollen.”

Volg Dorien hier op Instagram!

Ook jouw kunstverhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar info@thetittymag.com!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish