Hoe groot was de impact van vrouwen op de fotografie van nu?

-

Hey! Hou jij van fotografie? Wie is jouw favoriete vrouwelijke fotograaf? Of ken je er misschien wel geen? Persoonlijk ben ik fan van het werk van Ata Kandó, maar toen ik haar opzocht op Google kreeg ik gelijk Ed van der Elsken te zien. Gek is dat eigenlijk, hé? Zo’n invloedrijke vrouw voor de fotografie, die door sommigen nog altijd wordt gezien als ‘de vrouw van’. En zo zijn er nog een heleboel andere vrouwelijke fotografen die onterecht in de schaduw van hun mannelijke collega’s staan. Wat als wij juist meer over hén willen weten? Nou, daarom schrijf ik dit stukje!

Op 7 april is er namelijk in het Cobra Museum in Amstelveen een symposium over de rol van de vrouwelijke fotograaf in de documentaire fotografie. Er gaat van alles gebeuren: lezingen, artisttalks en unieke rondleidingen. Je kunt maar liefst 5 tentoonstellingen bezoeken en er is tijdens de lunch natuurlijk ruimte voor een praatje. En behalve het opdoen van een heleboel nieuwe kennis, kan je ook je eigen portfolio showen. Leer van anderen en laat tegelijk een stukje van jezelf zien.

Je zult dus van alles te weten komen over de ontwikkeling van vrouwelijke fotografen. Maar ook dieper ingaan op de geschiedenis en de toekomst. Hoe groot was de impact van vrouwen op de fotografie van nu? Kan bepaald werk alleen door vrouwen worden gemaakt? En waarom is het zo belangrijk dat juist fotografes in het licht worden gezet? Het zal komende zaterdag allemaal duidelijk worden. Ben jij erbij?

Foto gemaakt door Maja Daniels

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish