‘Hoe meer diversiteit en inclusiviteit, hoe meer creatieve perspectieven’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: stylist en fotograaf Asimina.

Asimina verhuisde drie jaar geleden voor haar studie vanuit Griekenland naar Nederland. Hier ontdekte ze dat ze het ontzettend leuk vindt om zichzelf creatief te uiten in de vorm van styling en fotografie. “In Griekenland worden creatieve uitingen niet aangemoedigd. Daar wordt mensen opgelegd dat ze advocaat of dokter moeten worden. Toen ik hier kwam, ging er een wereld voor me open.”

Hoe is jouw passie voor styling en fotografie ontstaan?
“Ik ben begonnen met styling – dit is altijd al mijn passie geweest. Later ontdekte ik pas hoe erg ik geniet van het maken van foto’s. Deze ontdekking vond plaats tijdens een reis door Santorini. Een vriend en ik mochten voor een merk een shoot organiseren. Hij wilde graag in de stad foto’s maken met zijn telefoon. Ik kon dit niet geloven: je bent op zo’n mooi eiland en dan wil je foto’s maken in de stad? Ik nam toen de leiding en pakte mijn analoge camera erbij, hiermee gingen we opzoek naar de mooie en verborgen plekjes van Santorini. Toen begon mijn passie voor fotografie.”

Is het creatieve werkveld volgens jou inclusief genoeg?
“Nee, vooral niet als je een jonge vrouw bent. Ik heb het gevoel dat de traditionele industrie zich bedreigd voelt door nieuwe mensen. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die wel openstaan voor nieuwe perspectieven en die je kansen willen geven, maar dat zijn voornamelijk vrouwen. De standaard is nog altijd mannelijk. Ik zou het mooi vinden als deze ondernemingen kansen zouden geven aan iedereen, niet alleen op het gebied van gender, maar ook etniciteit. Hoe meer diversiteit en inclusiviteit, hoe meer creatieve perspectieven.”

Hoe kunnen we hier verbetering in aanbrengen?
“Ik denk dat de mensen die de leiding hebben in deze ondernemingen uit hun comfortzone moeten stappen. Ze zijn bang voor verandering – ik heb het gevoel dat het voor hen te veel energie kost om dit aan te gaan. Het is makkelijk om te werken met mensen waarmee je al eerder gewerkt hebt. Ik snap dat het een business blijft en dat ze willen dat alles soepel verloopt, maar als geen risico’s durft te nemen, blijf je hangen in dezelfde vicieuze cirkel.”

Wat wil je met jouw werk bereiken?
“Ik wil het verhaal vertellen waar mensen niet zo snel aan denken. Mijn eerste project ging bijvoorbeeld over romantiek. Mensen denken hierbij meteen aan bloemen of chocolaatjes, maar dat is bedacht door Hollywood. Romantiek gaat veel verder dan dat – het gaat om het blootgeven van je emoties en kan eigenlijk erg eenzaam zijn. Het gaat erom hoe jij als individu de wereld ziet. Met mijn werk wil ik deze kant van het verhaal belichten.”

Wil jij op de hoogte blijven van het werk van Asimina? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?