Hoe overleef ik Amsterdam?

Daar stond ik dan. In een kamer van 17 vierkante meter. Ik keek naar het plafond, als de wind ook maar iets waaide, zou het omhoog vliegen. In mijn hand had ik 20 identieke sleutels, waarvan ik er in Sherlock Holmes-stijl achter moest komen welke in welke deuropening paste. Ik noemde mijn nieuwe thuis ook wel ‘het crackpand’. Maar ik was trots, want het was in ieder geval mijn crackpand. 

Om in te burgeren tussen alle Amsterdammers, begon ik ook maar havercappu’s te drinken en overpriced bananenbrood naar binnen te werken. Ik schafte een blender aan die ze hier allemaal hebben in Amsterdam. En probeerde mijn Brabantse accent te verliezen.

Nu ben ik altijd te vinden in één van die cute-looking koffiebarretjes. Daar ben ik erg gevoelig voor. Amsterdam past bij mij, de binnenstad is net zo chaotisch als ik. Daar liep ik dan door het Vondelpark met mijn iced matcha latte. Een tienerdroom die was uitgekomen, eindelijk woonde ik in Amsterdam.

Ik kom zelf uit het Brabantse Tilburg, dus om ineens naar de grote stad te verhuizen, was zeker wel even wennen. Vooral het fietsen vond ik lastig – ik ben al een lompe fietser van mezelf, maar in Amsterdam is het rampzalig. Als ik over de tramrails heen fiets, glijd ik steeds bijna onderuit. En Google Maps is niet mijn beste vriend. Die stuurt mij steeds alle richtingen in waar ik niet heen moet.

Maar het omschakelen van mijn dagelijkse routine was voor mij het moeilijkst. Het veranderen van sportschool, fietsroute en gewoontes die ik zo gewend was in Tilburg. Van tevoren wilde ik het allemaal gaan zoeken in Amsterdam, maar later merkte ik dat ik dat moeilijk vond. Ik ben ook nog steeds vermoeid van het stadsleven en alle chaos en drukte die daarbij komt kijken.

Dus hoe heb ik Amsterdam overleefd? Ik had allerlei prikkels om uit te gaan: iedere dag in de stad hangen en drankjes doen. (Wat trouwens erg vermoeiend is – en slecht voor de portemonnee van een student.) Maar ik heb het romantiseren van de stad op een gegeven moment opgegeven en de drang om altijd iets te doen uitgeschakeld. Ik merkte dat dit mij veel rust gaf, dan ben ik af en toe maar een oma die niks wilt hahah.

 

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?