Hoe overleef ik Amsterdam?

Daar stond ik dan. In een kamer van 17 vierkante meter. Ik keek naar het plafond, als de wind ook maar iets waaide, zou het omhoog vliegen. In mijn hand had ik 20 identieke sleutels, waarvan ik er in Sherlock Holmes-stijl achter moest komen welke in welke deuropening paste. Ik noemde mijn nieuwe thuis ook wel ‘het crackpand’. Maar ik was trots, want het was in ieder geval mijn crackpand. 

Om in te burgeren tussen alle Amsterdammers, begon ik ook maar havercappu’s te drinken en overpriced bananenbrood naar binnen te werken. Ik schafte een blender aan die ze hier allemaal hebben in Amsterdam. En probeerde mijn Brabantse accent te verliezen.

Nu ben ik altijd te vinden in één van die cute-looking koffiebarretjes. Daar ben ik erg gevoelig voor. Amsterdam past bij mij, de binnenstad is net zo chaotisch als ik. Daar liep ik dan door het Vondelpark met mijn iced matcha latte. Een tienerdroom die was uitgekomen, eindelijk woonde ik in Amsterdam.

Ik kom zelf uit het Brabantse Tilburg, dus om ineens naar de grote stad te verhuizen, was zeker wel even wennen. Vooral het fietsen vond ik lastig – ik ben al een lompe fietser van mezelf, maar in Amsterdam is het rampzalig. Als ik over de tramrails heen fiets, glijd ik steeds bijna onderuit. En Google Maps is niet mijn beste vriend. Die stuurt mij steeds alle richtingen in waar ik niet heen moet.

Maar het omschakelen van mijn dagelijkse routine was voor mij het moeilijkst. Het veranderen van sportschool, fietsroute en gewoontes die ik zo gewend was in Tilburg. Van tevoren wilde ik het allemaal gaan zoeken in Amsterdam, maar later merkte ik dat ik dat moeilijk vond. Ik ben ook nog steeds vermoeid van het stadsleven en alle chaos en drukte die daarbij komt kijken.

Dus hoe heb ik Amsterdam overleefd? Ik had allerlei prikkels om uit te gaan: iedere dag in de stad hangen en drankjes doen. (Wat trouwens erg vermoeiend is – en slecht voor de portemonnee van een student.) Maar ik heb het romantiseren van de stad op een gegeven moment opgegeven en de drang om altijd iets te doen uitgeschakeld. Ik merkte dat dit mij veel rust gaf, dan ben ik af en toe maar een oma die niks wilt hahah.

 

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?