Hoe Pippi Langkous mij leerde nooit mijn integriteit te verliezen

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Deze uitspraak werd natuurlijk gedaan door niemand minder dan mijn jeugdheldin, Pippi Langkous. Of misschien toch niet? Waar die exacte zin precies staat blijft namelijk een mysterie. Maar wat ik wel zeker weet, is dat ik onbewust een hoop heb geleerd van de vurige Pippi. Je komt niet iedere dag een kind tegen dat op 9-jarige leeftijd al op zichzelf woont.

Twee uitstekende rode vlechten, sproeten, mismatched kniekousen, veel te grote instappers en een aapje op haar schouders. Je kunt bijna niet niét van haar houden: Pippi Langkous. Of het nou komt door het boek, de tv-serie of de films. Of misschien wel allemaal. Dit uitgesproken meisje inspireerde mij als kind al met haar creativiteit en optimisme. En niet te vergeten, het feit dat ze een paard op kon tillen! Maar zelfs in 2019 vallen er nog een hoop levenslessen te halen uit het boek van Astrid Lindgren.

Pippi groeit op zonder ouders. Haar moeder is vroeg overleden en haar vader is gaan varen en nooit meer teruggekeerd (ook overleden dus, maar volgens Pippi koning van een eiland ver weg). Er is dus niemand die voor haar kookt, haar vertelt wanneer ze naar bed moet en ook niet onbelangrijk, iemand waar ze gewoon even mee kan kletsen. Behalve dan haar wat ongewone huisdieren: meneer Nilsson (een aapje) en haar paard, Kleine Witje. Maar dat zijn uiteraard wat eenzijdige conversaties.

Als kind hoor je op te groeien in een stabiele omgeving: onderdak, eten en drinken, kleding en de belangrijkste, een liefdevol gezin (groot of klein). Pippi daarentegen, moet op 9-jarige leeftijd al zelfstandiger zijn dan een heleboel ‘volwassenen’ beweren te zijn. En tegelijkertijd behoudt ze altijd het optimisme en de simpele logica van een kind. Ik denk dat we daar allemaal wel een voorbeeld aan kunnen nemen. Soms zijn dingen namelijk zo ingewikkeld als je ze zelf maakt. Zo analyseer ik elke stap die ik maak en elk woord dat ik uitspreek tien keer.

Maar behalve een mini-volwassene is het roodharige karakter ook nog eens super creatief. Ze is niet bang om haar fantasie de vrije loop te laten. Ze doét het gewoon. Alweer, zonder er al teveel over te piekeren. Pippi verzint de meest bizarre verhalen en vertelt ze alsof ze vraagt om het wifiwachtwoord in een hippe koffietent. Alsof het niks is dus. Want niks is te gek. En alles is leuk. Hoe mooi is dat? Eerlijk, ik ben jaloers. Als ik dat zou durven, zou de notities-app op mijn telefoon niet zo overvol zitten met al mijn gedachtes.

Goed, er is dus nog steeds een hoop wat ik kan leren van Pippi. Maar welke van haar gewoontes hebben zich wél onbewust geworteld in mijn dagelijkse gang van zaken? Op welke manier zijn mevrouw Langkous en ik hetzelfde? Ik ben de eerste die zal toegeven dat ik verre van perfect ben. Maar wat ik wel al mijn hele leven heb weten te doen, is dicht bij mezelf te blijven. Van jongs af aan werd mij duidelijk gemaakt dat ik ‘niet goed genoeg’ was. Er werd van mij geacht mijn identiteit te verbergen en me voor te doen als een ander. Alleen dan was ik de liefde waard. Maar een jonge, ietwat naïeve Shiek, ging daar niet mee akkoord. Wat resulteerde in klappen. Letterlijk. Gelukkig was Pippi er om mij te troosten. Ze herinnerde mij eraan dat ik nooit mijn integriteit moest verliezen voor een ander. En daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.

Illustratie door Lotte Gielen

Gerelateerd

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?