Hoe zou het zijn om opeens iemand anders te zijn?

Hoe definieert mijn naam de persoon die ik vandaag ben? En hoe zou het zijn om opeens iemand anders te zijn? Dit zijn vragen waar ik tegenwoordig veel over nadenk. Ik wil mijn moeders achternaam aannemen. ‘The’ in plaats van ‘Moerlie’. Die laatste naam voelt namelijk als die ene kriebelende trui, die jarenlang in je kast ligt, omdat je hem ‘misschien ooit nog wil dragen’. Maar telkens als je hem aandoet, voel je je oncomfortabel en zakt je zelfvertrouwen van een ruime voldoende naar een twee. Het is dus tijd om afstand te doen van het kledingstuk. Er is alleen één probleem, dit kost 835 euro.

Een nieuw begin, hoeveel is dat waard? 835 euro? Minder of juist meer? Ik denk niet dat het te meten valt. Het zou misschien wel makkelijker zijn, als er zonder emoties een berekening gemaakt kon worden. Helaas is de realiteit wat genuanceerder. Deze naamsverandering is voor mij het laatste touwtje waarmee ik verbonden ben aan de persoon die mijn vader had moeten zijn. Ik kan de vrijheid bijna proeven. Die bevrijding is al het geld in de wereld waard. Maar aan het eind van de dag ben ik toch echt een werkloze student zonder rijke moeder. Dus hoe gaat het nu verder? Gooi ik het plan van tafel of kies ik voor de lange weg?

Als ik bij een psycholoog kan aantonen dat deze familienaam mij ‘psychisch hindert’, wordt de wijziging vergoed. Ik twijfel er geen seconde aan dat dit een langzaam en emotioneel slopend proces zal zijn. Maar als dit mijn enige keuze is, is ‘ie snel gemaakt. De prijs voor vrijheid is hoog. Niet financieel, maar emotioneel. Ik maak me er kwaad over dat het zo moet gaan. Ik ben kwaad over het feit dat ik telkens mijn trauma’s met vreemdelingen moet delen, om zeggenschap over mijn naam te krijgen, en daarmee dus over mijn identiteit. En ik ben kwaad over het feit dat het rechtssysteem in Nederland zo’n puinhoop is. Als mijn vader veroordeeld was voor zijn daden, zou ik namelijk over een paar maanden ‘The’ heten. Gratis.

Een naam is belangrijk. Het is het eerste stukje van jezelf dat je deelt met een ander. En in mijn geval is het zelfs vaak een gespreksonderwerp. Ik ben Seshiekela Moerlie. Maar noem me maar gewoon ‘Shiek’. Wat als dit zou veranderen? Wat zou er gebeuren als ik voortaan door het leven ging als ‘Seshiekela The’. Mijn moeder zou drie kinderen hebben met een andere achternaam. Zou ze dat vervelend vinden? Of zal het ons juist dichter bij elkaar brengen, omdat ik op een manier voor haar kies? Mijn vaders familie zou erachter komen dat we geen contact meer hebben. Het zal eindelijk echt zijn, maar veel zal het niet veranderen. Én ik zou een achternaam hebben waar ik trots op kon zijn. Geen kriebelende trui, maar een zachte deken. Een naam die niet verbonden is aan haat, leegte en angst. Het zou een schone lei zijn.

 

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?