Hoe zou het zijn om opeens iemand anders te zijn?

Hoe definieert mijn naam de persoon die ik vandaag ben? En hoe zou het zijn om opeens iemand anders te zijn? Dit zijn vragen waar ik tegenwoordig veel over nadenk. Ik wil mijn moeders achternaam aannemen. ‘The’ in plaats van ‘Moerlie’. Die laatste naam voelt namelijk als die ene kriebelende trui, die jarenlang in je kast ligt, omdat je hem ‘misschien ooit nog wil dragen’. Maar telkens als je hem aandoet, voel je je oncomfortabel en zakt je zelfvertrouwen van een ruime voldoende naar een twee. Het is dus tijd om afstand te doen van het kledingstuk. Er is alleen één probleem, dit kost 835 euro.

Een nieuw begin, hoeveel is dat waard? 835 euro? Minder of juist meer? Ik denk niet dat het te meten valt. Het zou misschien wel makkelijker zijn, als er zonder emoties een berekening gemaakt kon worden. Helaas is de realiteit wat genuanceerder. Deze naamsverandering is voor mij het laatste touwtje waarmee ik verbonden ben aan de persoon die mijn vader had moeten zijn. Ik kan de vrijheid bijna proeven. Die bevrijding is al het geld in de wereld waard. Maar aan het eind van de dag ben ik toch echt een werkloze student zonder rijke moeder. Dus hoe gaat het nu verder? Gooi ik het plan van tafel of kies ik voor de lange weg?

Als ik bij een psycholoog kan aantonen dat deze familienaam mij ‘psychisch hindert’, wordt de wijziging vergoed. Ik twijfel er geen seconde aan dat dit een langzaam en emotioneel slopend proces zal zijn. Maar als dit mijn enige keuze is, is ‘ie snel gemaakt. De prijs voor vrijheid is hoog. Niet financieel, maar emotioneel. Ik maak me er kwaad over dat het zo moet gaan. Ik ben kwaad over het feit dat ik telkens mijn trauma’s met vreemdelingen moet delen, om zeggenschap over mijn naam te krijgen, en daarmee dus over mijn identiteit. En ik ben kwaad over het feit dat het rechtssysteem in Nederland zo’n puinhoop is. Als mijn vader veroordeeld was voor zijn daden, zou ik namelijk over een paar maanden ‘The’ heten. Gratis.

Een naam is belangrijk. Het is het eerste stukje van jezelf dat je deelt met een ander. En in mijn geval is het zelfs vaak een gespreksonderwerp. Ik ben Seshiekela Moerlie. Maar noem me maar gewoon ‘Shiek’. Wat als dit zou veranderen? Wat zou er gebeuren als ik voortaan door het leven ging als ‘Seshiekela The’. Mijn moeder zou drie kinderen hebben met een andere achternaam. Zou ze dat vervelend vinden? Of zal het ons juist dichter bij elkaar brengen, omdat ik op een manier voor haar kies? Mijn vaders familie zou erachter komen dat we geen contact meer hebben. Het zal eindelijk echt zijn, maar veel zal het niet veranderen. Én ik zou een achternaam hebben waar ik trots op kon zijn. Geen kriebelende trui, maar een zachte deken. Een naam die niet verbonden is aan haat, leegte en angst. Het zou een schone lei zijn.

 

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?