‘Ik ben een persoon die graag een sprankje licht in iemand ziet’

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met personal fitness trainer Coco Sabajo-Lanen.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
“ik kom uit een bloedlijn van hele sterke en krachtige vrouwen. Mijn oma zegt altijd dat ik haar opvolgster ben (en ze is echt een bad ass woman!) Dat vind ik een enorm groot compliment. Daarnaast ben ik moeder van drie fantastische kinderen. Toch vind ik dit wel een lastige vraag. Het is maar net in welk context de vraag gesteld wordt. Vraag je mij dit tijdens het sporten? Dan ben ik erg streng, maar wel rechtvaardig met een sterke mentaliteit. In een andere context zou ik zeggen dat ik enorm positief ben en altijd wel open sta voor alle mensen. Ik ben sowieso een persoon die graag een sprankje licht in een persoon ziet, ongeacht wie dat is.”

Wat is feminisme voor jou?
“Feminisme is eigenlijk alles voor mij. Het is geen vreemd of nieuw begrip. Ik ben er mee opgegroeid. Ik kom uit een gezin met vier meiden en een jongen, mijn broer is altijd hetzelfde behandeld als de rest van het gezin. Voor mij houdt feminisme in dat het een norm zou moeten zijn. Het zou niet zo moeten zijn dat alleen vrouwen dit adopteren, maar iedereen in het dagelijkse leven. Ik denk dat veel mensen bij feminisme nog steeds de Dolla Miina’s zien en vrouwen die hun BH’s verbranden. Wat tevens belangrijke acties waren, maar feminisme is nu de maatschappelijke norm aan het worden.”

Ik maak mij elke dag nog hard voor feminisme. Mijn man en ik voeden onze kinderen feministisch op. Ik ben eigenlijk constant bezig met feminisme. Voor mij is het ook belangrijk dat mijn persoonlijke feminisme altijd intersectioneel blijft. Natuurlijk moeten we hier met z’n allen in blijven ontwikkelen.’’

Wat voor wijsheid wil je jouw kinderen meegeven?
“Je kunt hele wijze woorden en idealistische beelden schetsen aan je kinderen, maar daar kom je niet ver mee. Voor kinderen moet je dit in jip-en-janneketaal verwoorden of je moet het echt laten zien. Het is dus belangrijk dat wat jij zelf doet in het dagelijks leven past in het beeld wat je wilt meegeven aan je kinderen. Je beïnvloedt je kinderen pas als jij het daadwerkelijk ook laat zien. Kinderen hebben natuurlijk ook heel veel vragen over de wereld en de samenleving. Veel ouders willen de wereld verbloemen, maar het is juist belangrijk dat je open en eerlijk blijft met je kinderen. Natuurlijk heb je wel een filter als het gaat om wat je je kinderen verteld, maar blijf oprecht met ze en verbloem je antwoord op de vraag van je kind niet. Ik wil mijn kinderen ook meegeven dat ze er mogen zijn, hoe ze ook zijn. Dat ze durven te luisteren naar wie ze zijn of willen zijn en dat ze altijd respectvol omgaan met anderen.”

Heb je advies voor andere ouders?
“Zorg dat je dicht bij jezelf blijft. Als jij niet vol overtuiging iets vindt of doet, dan komt het ook niet over op je kinderen. Ik kan wel zeggen: ‘’Je moet je bord met spruitjes opeten want het is gezond voor je.’’ Als Ik het zelf ook niet opeet, heeft het geen zin en dan doen zij het ook niet. Je kinderen voelen en zien alles! Dus als jij van jezelf weet waarvoor jij staat en weet wat het betekent, dan maak je pas echt impact op je kinderen. Een rustige of stabiele basis bij jezelf, zorgt voor een rustige basis naar buiten. Energie straalt door ontzettend veel vlakken door.”

Meer weten over Coco? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish