Ik ben het zat om mezelf kleiner te maken voor het comfort van witte mensen

“Daar ga ik niet eens aan beginnen”, zei de docent na het horen van mijn voornaam. Ik hoorde de woorden wel, maar ze kwamen niet echt binnen. Mijn eerste instinct was om het weg te lachen; en nu heb ik spijt dat ik niets heb gezegd. Dus bij deze: het feit dat iemand een niet-westerse naam heeft, betekent niet dat je de keuze hebt om deze niet uit te spreken.

Ik ben het zat om mezelf kleiner te maken voor het comfort van witte mensen. De afgelopen jaren heb ik mezelf telkens voorgesteld als ‘Shiek’, om anderen niet tot last te zijn. Maar langzamerhand ben ik gaan beseffen hoe bizar die zin eigenlijk klinkt. Anderen tot last zijn met mijn voornaam? Hoe is dat überhaupt mogelijk? En waarom is dat mijn probleem? Dit is de naam die ik gekregen heb en daar moet iedereen, vooral ikzelf, gewoon mee leven.

Ik heb al mijn hele leven een hekel aan mijn naam. Het is pas twee weken geleden dat ik de moeite durfde te nemen om de betekenis op te zoeken. Hiervoor wilde ik er namelijk zo min mogelijk mee te maken hebben. Ik ontkende mijn naam en daarmee mijn bestaan, omdat ik van de buitenwereld te horen kreeg dat het niet oké was. Dat ik niet oké was. Negentien jaar lang hebben mensen mij dat gevoel gegeven.
Het correct uitspreken van mijn naam was onmogelijk; en wanneer het iemand lukte was die persoon getalenteerd. Alsof ik een uitzondering was die door sommigen geaccepteerd werd. Voor een paar mensen was ik de moeite waard om het te proberen, maar velen waren te lui of kon het niets schelen.

Destijds was ik jong en fragiel. Als je maar vaak genoeg tegen een klein meisje zegt dat ze het niet waard is, zal ze dat binnen de kortste keren gaan geloven. Maar vandaag ben ik dat kleine meisje niet meer; en realiseer ik me dat ik hier niet mee akkoord hoef te gaan. Ik hoef niet te accepteren dat anderen de moeite niet willen doen. Dit soort reacties zijn namelijk niet ‘normaal’. En ik houd niet langer mijn mond, want ik wil leven in een land waar kinderen geen afkortingen voor hun naam hoeven te bedenken voor het gemak van anderen.

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?