Ik ben het zat om mezelf kleiner te maken voor het comfort van witte mensen

“Daar ga ik niet eens aan beginnen”, zei de docent na het horen van mijn voornaam. Ik hoorde de woorden wel, maar ze kwamen niet echt binnen. Mijn eerste instinct was om het weg te lachen; en nu heb ik spijt dat ik niets heb gezegd. Dus bij deze: het feit dat iemand een niet-westerse naam heeft, betekent niet dat je de keuze hebt om deze niet uit te spreken.

Ik ben het zat om mezelf kleiner te maken voor het comfort van witte mensen. De afgelopen jaren heb ik mezelf telkens voorgesteld als ‘Shiek’, om anderen niet tot last te zijn. Maar langzamerhand ben ik gaan beseffen hoe bizar die zin eigenlijk klinkt. Anderen tot last zijn met mijn voornaam? Hoe is dat überhaupt mogelijk? En waarom is dat mijn probleem? Dit is de naam die ik gekregen heb en daar moet iedereen, vooral ikzelf, gewoon mee leven.

Ik heb al mijn hele leven een hekel aan mijn naam. Het is pas twee weken geleden dat ik de moeite durfde te nemen om de betekenis op te zoeken. Hiervoor wilde ik er namelijk zo min mogelijk mee te maken hebben. Ik ontkende mijn naam en daarmee mijn bestaan, omdat ik van de buitenwereld te horen kreeg dat het niet oké was. Dat ik niet oké was. Negentien jaar lang hebben mensen mij dat gevoel gegeven.
Het correct uitspreken van mijn naam was onmogelijk; en wanneer het iemand lukte was die persoon getalenteerd. Alsof ik een uitzondering was die door sommigen geaccepteerd werd. Voor een paar mensen was ik de moeite waard om het te proberen, maar velen waren te lui of kon het niets schelen.

Destijds was ik jong en fragiel. Als je maar vaak genoeg tegen een klein meisje zegt dat ze het niet waard is, zal ze dat binnen de kortste keren gaan geloven. Maar vandaag ben ik dat kleine meisje niet meer; en realiseer ik me dat ik hier niet mee akkoord hoef te gaan. Ik hoef niet te accepteren dat anderen de moeite niet willen doen. Dit soort reacties zijn namelijk niet ‘normaal’. En ik houd niet langer mijn mond, want ik wil leven in een land waar kinderen geen afkortingen voor hun naam hoeven te bedenken voor het gemak van anderen.

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?